Στον απόηχο της επίσκεψης Σκρέκα στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Στον απόηχο της επίσκεψης Σκρέκα στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες

Δηλώσεις και ανακοινώσεις βουλευτών και οργανώσεων

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για τα όσα συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην Κρήτη και τις επαφές του για το θέμα των δασικών χαρτών

Στην ενημέρωση που έκανε στο Επιμελητήριο Λασιθίου ο Υπουργός για τους δασικούς χάρτες, συμμετείχε μετά από πρόσκληση ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης.
 
    Ο Μανόλης Θραψανιώτης στην τοποθέτηση του, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση τόνισε : 
     "Είναι επιτακτική η ανάγκη κ. Υπουργέ να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, όχι γιατί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνταγματική επιταγή, βάση του διαπιστωτικού νόμου του συντάγματος 1975, του 998/1979, ο οποίος όριζε ρητά ότι “μέσα στα επόμενα 10 χρόνια πρέπει να χαρτογραφηθούν τα δασικού χαρακτήρα εδάφη και να συνταχθεί το Δασολόγιο".
     Η προσπάθεια δεν ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το 2010 και εγκαταλείφθηκε το 2014, λόγω προβλημάτων, καταπατήσεων, δασωμένων εκτάσεων κλπ., με αποτέλεσμα το 2016 να έχει κυρωθεί το 0,8 % των δασικών χαρτών.
     Η προσπάθεια ξεκίνησε, συστηματικά όπως τονίσατε και εσείς κ. Υπουργέ, όντως από την προηγούμενη κυβέρνηση και μέχρι τις εκλογές του 2019 είχε ολοκληρωθεί το 55% και αναρτηθεί κοντά στο 50% των δασικών χαρτών. 
    Με λάθη, αν θέλετε, με παραλήψεις, συμφωνούμε. 
    Όμως δεν μπορεί μια κυβέρνηση, σε 4 Χρόνια να λύσει προβλήματα που χρονίζουν όπως πχ το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό στην Κρήτη εδώ και 100 χρόνια.
     Ο Μανόλης Θραψανιώτης επεσήμανε επίσης, την συνύπαρξη στους δασωμένους αγρούς, Ασπαλάθων, Σκίνων και Κατσοπρινιών, με τα δύο τελευταία να μην μνημονεύονται στα "φρυγανώδη ". 
     "Κλείνω κ. Υπουργέ και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, επισημαίνοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των Δασικών Χαρτών, για την διατήρηση του φυσικού δάσους και του περιβάλλοντος.
     Εμείς θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την πρόοδο των εργασιών, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας ".

    Ελπίζουμε ότι η βούληση του νέου Υπουργού για άμεση διόρθωση των προβλημάτων και λαθών θα γίνει πράξη και θα αποδείξει πως δεν ήταν μια κυβερνητική επιλογή απαλλοτρίωσης των μικρών ιδιωτικών περιουσιών (όπως με την εκτός σχεδίου δόμηση), αλλά απλά μια διαχειριστική ανικανότητα, από αυτές που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, και που την χρεώνεται μαζί με άλλες, ο προκάτοχός του κ. Χατζηδάκης.

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ

Ο Συντυχάκης Μανώλης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαική Συσπείρωση, με αφορμή την σύσκεψη των βουλευτών της ΠΕ Ηρακλείου με τον υπουργό περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Η κυβέρνηση, μπροστά στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων επιχείρησε, με τον ερχομό του υπουργού στην Κρήτη, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εκτονώσει την αγανάκτηση των κρητικών δεσμευόμενος να προχωρήσει σε διορθώσεις στην ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.
Οι όποιες διορθώσεις όμως - επί της ουσίας - δεν αλλάζουν το χαρακτήρα των Δασικών Χαρτών. Δεν αναιρούν τον κύριο στόχο που είναι η αξιοποίηση τους ως εργαλείο για την εμπορευματοποίηση της γης. Για να δοθεί από το κράτος «προίκα» στους μονοπωλιακούς ομίλους, διευκολύνοντας την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό και στις Κατασκευές. Σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο συγκλίνουν όλα τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΕΛΛ.ΛΥΣΗ-ΜΕΡΑ 25), εκτός του ΚΚΕ, που θεωρεί ότι η γη δεν είναι εμπόρευμα.
Θύματα θα είναι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι καθώς και οι μικροί ιδιοκτήτες. Τη διόρθωση λαθών κατά τη σύνταξη των χαρτών, καλούνται να επωμιστούν, οι ελάχιστοι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών, οδηγώντας τους σε εργασιακή εξουθένωση.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό όλων όσων  αγωνίζονται για το δίκιο τους. Η σημαία του αγώνα ποτέ δεν υποστέλλεται μέχρι την τελική δικαίωση!»

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Ο Γιώργος Λογιάδης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και διαχρονικό, διότι καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αλλάξει τη γραφειοκρατική διοίκηση και συν τοις άλλοις τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

"Λόγοι ψηφοθηρικοί, η  μη ύπαρξη στην Ελλάδα σαφής διάκρισης εξουσιών.

Το κράτος παραβιάζει τις πιο θεμελιώδεις αρχές της υπαιτιότητας, εντιμότητας και ευθύτητας.

Για λόγους αναγκαστικού δικαίου εν μέσω πανδημίας πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν παρατάσεις και το κόστος διορθώσεις των δασικών χαρτών πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία.

Στην επιτροπή εξέτασης των δασικών χαρτών,  το ΜέΡΑ25,  τονίζει ότι πρέπει να υπάρχουν και κληρωτοί πολίτες για λόγους περισσότερης διαφάνειας.

Η χρονική στιγμή ανάρτησης των δασικών χαρτών ήταν εντελώς λάθος, δεν υπήρξε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς.

Όλη η διαδικασία έγινε βεβιασμένα.  Ένα παραπάνω τώρα, την ώρα που εξετάζουμε τις προϋποθέσεις για νέους αγρότες και την  ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος ότι πολλές από αυτές τις εκτάσεις θα εκχωρηθούν σε εταιρείες για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ως ΜέΡΑ25 είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χερσαίο έδαφος, διότι θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία".

Ανακοίνωση από την Θεματική Αγροτικού της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

"Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα θέλουμε  να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας που  ο Υπουργός και η Κυβέρνηση αναγνώρισαν τα λάθη τους αναφορικά με τους Δασικούς χάρτες και τώρα επιχειρούν διορθώσεις σύμφωνες με τα πάγια αιτήματα μας. Αυτό έγινε βέβαια μετά από τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είχε έγκαιρα καταθέσει τροπολογία για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση. Βαρύνουσας ωστόσο σημασίας αποδείχθηκε το βάρος των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων.  Σύμφωνα πάντα  με τις δηλώσεις του υπουργού, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που κάνει δεκτές τις προτάσεις μας για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και θα τις επεκτείνει στις δασικές εκτάσεις και τα δάση.
Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού και όσο αφορά το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και  το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών που δήλωσε ότι θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση τους, έτσι ώστε αν υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση να μας βρουν απέναντι τους.
Οι αγώνες κερδίζονται στους δρόμους και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι την οριστική δικαίωση μας".
 

Δείτε επίσης:

Παραμένουν σε εγρήγορση για τους δασικούς χάρτες

Σκρέκας για δασικούς χάρτες: Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι ΚρητικοίΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ