Στον "πάγο" τα τακτικά χειρουργεία στο Βενιζέλειο

Στον "πάγο" τα τακτικά χειρουργεία στο Βενιζέλειο

Λόγω υποστελέχωσης, δε "βγαίνουν" οι εφημερίες των αναισθησιολόγων - 2493 ασθενείς στις λίστες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή

Στον "πάγο" μπαίνουν οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, από Δευτέρα, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εσωτερικών εφημεριών των αναισθησιολόγων, λόγω υποστελέχωσης. "Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου καλύπτει καθημερινά 5 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις, έκτακτες επεμβάσεις κατά τις εφημερίες του νοσοκομείου, την αίθουσα ανάνηψης, τις ERCP, το ιατρείο πόνου (2 φορές τη βδομάδα), ενώ καθημερινά συμμετέχει στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα, στην ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών και στη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία (σε περίπτωση ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ)" - εξηγεί το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου, Ράνια Μπέτση, σε δήλωσή της για την εξέλιξη, αναφορικά με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων του Βενιζελείου.

"Η αναστολή όλων των τακτικών επεμβάσεων και άλλων δραστηριοτήτων του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μετά τις 20 Σεπτέμβρη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Το Αναισθησιολογικό έχει δηλώσει από τις αρχές Σεπτέμβρη αδυναμία κάλυψης εσωτερικών εφημεριών του για τις τελευταίες 10 μέρες του μήνα, αν μέχρι τότε δεν στελεχωθεί επαρκώς. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα, δεν φρόντισε να δώσει καμία λύση" - προσθέτει η ίδια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ.Μπέτση, στο τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. "Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς επιβαρύνει την υγεία τους, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους για την υγεία των ασθενών, αφού αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω κόπωσης" - σημειώνει.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία και να μην λειτουργεί κάποιες μέρες η 5η χειρουργική αίθουσα. "Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγο) του Βενιζελείου περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους" - εξηγεί η γιατρός, προσθέτοντας πως εν μέσω πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου (παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ), ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. "Αντί για μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, η 7η ΥΠΕ έδωσε εντολή στις αρχές Σεπτέμβρη για μετακίνηση μίας επικουρικής αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα" - υπογραμμίζει η κ.Μπέτση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω του οργανογράμματος του νοσοκομείου, που προβλέπει μόνο 8 θέσεις αναισθησιολόγων (και μία για τη ΜΕΘ), μετά τις περικοπές οργανικών θέσεων, το 2012.

Και φυσικά, το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν αφορά μόνο το Βενιζέλειο, αλλά όλες τις δημόσιες δομές Υγείας λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού. "Ενώ οι κενές θέσεις νοσοκομειακών γιατρών υπερβαίνουν τις 6000 πανελλαδικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν μόλις 400 περίπου προσλήψεις επικουρικών, ενώ αυξήθηκαν οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών. Γενικοί γιατροί υποχρεώνονται σε μετακίνηση από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, αποδυναμώνοντας την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ  μετακινήσεις γίνονται και μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες των μονάδων COVID" - αναφέρει η γιατρός, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου.

Η ίδια απευθύνει κι από την πλευρά της κάλεσμα προς όλους τους γιατρούς, να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα - από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους - για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες, διεκδικώντας:

  • Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες.
  • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας.»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ