Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη

Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Κρήτη: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη

Στους 43 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων

Συνεχίζεται ο ακραίος καύσωνας για μια ακόμη ημέρα στην Κρήτη, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η δυσφορία στα αστικά κέντρα τις μεσημβρινές ώρες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη. Ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει και ενδεχομένως κατά τόπους να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, η Κρήτη θα βρίσκεται και την Πέμπτη μεταξύ των περιοχών τη χώρας που θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Αναλυτικότερα, για την Πέμπτη στην Κρήτη οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνθήκες ακραίου καύσωνα ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως έως και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως και 43 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη στο βίντεο με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr που ακολουθεί:

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς

Συγκεκριμένα, οι περιοχές είναι οι εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Τρικάλων)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε επίσης:

"Καμίνι" για μια ακόμα ημέρα η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ