Σύνοδος ΕΛΚ: "Η Ευρώπη οφείλει να βρει έναν κοινό δρόμο" δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Newsroom
Newsroom

"Θα πάρουμε το πνεύμα της Κρήτης στις Βρυξέλλες, ενόψει των ευρωεκλογών" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε πανηγυρικό κλίμα και με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης στη Χερσόνησο οι εργασίες της ετήσιας συνόδου του κόμματος, που αποτελεί τον ισχυρότερο πολιτικό σχηματισμό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στην Κρήτη ειδικά για τον σκοπό αυτό και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. 

"Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με γεωπολιτικό σεισμό"

Στη διάρκεια της σύντομης εναρκτήριας τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Όπως σημείωσε, η σύνοδος του ΕΛΚ επρόκειτο να διεξαχθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη, ωστόσο ο καταστρεπτικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι οδήγησε στην αναβολή της. Ωστόσο, αυτή τη φορά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά "η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γεωπολιτικό ΄΄σεισμό΄΄" αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. 

Μητσοτάκης Βέμπερ

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη σήμερα με γεωπολιτικό σεισμό. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί τραγικές συνέπειες για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, για την Ουκρανία. Προκαλεί επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια, άνοδο τιμών και ενεργειακή κρίση η οποία έχει προκληθεί από τον εκβιασμό της Ρωσίας που χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε και να χαρτογραφήσουμε το δρόμο της κοινής ευρωπαϊκής μας αντίδρασης για να στηρίξουμε τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες πολύ κοντά στην καρδιά του ΕΛΚ που σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο από την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας του ΕΛΚ για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που είναι και το κύριο αντικείμενο των Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε πως η ατζέντα αυτή είναι σημαντική για τις κοινωνίες. «Πιστεύω ότι οι επόμενοι εκλογικοί κύκλοι θα είναι καλοί. Η ΝΔ παρέχει πάντοτε τη στήριξη που το ΕΛΚ αναμένει από την πρώτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, από ένα από τα ισχυρότερα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς», κατέληξε.

"Η Ελλάδα και η Κρήτη είναι για μας ένας ισχυρός θεσμός"

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια του δικού του σύντομου χαιρετισμού αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στην Κρήτη. 

"Χαίρομαι ιδιαίτερα που φιλοξενούμαστε στην Κρήτη" είπε και σημείωσε "διαλέξαμε την Ελλάδα και την Κρήτη γιατί είναι για εμάς ένας ισχυρός θεσμός. Το αποτέλεσμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστο. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την ευρωκρίση, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση της ανεργίας και με μία οικονομία που πηγαίνει εξαιρετικά. Το ΕΛΚ μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα.

Μάνφρεντ Βέμπερ

Το ΕΛΚ είναι υπέρ του κράτους δικαίου και των αξιών της ΕΕ. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που υποστήριξε το να πεταχτεί εκτός ΕΛΚ ο Βίκτορ Όρμπαν.

Θέλουμε να πάρουμε το πνεύμα της Κρήτης στις Βρυξέλλες, ενόψει ευρωεκλογών».

Ολιγόλεπτη συνάντηση

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ως οικοδεσπότης της διοργάνωσης υποδεχόταν τους συνέδρους από νωρίς στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο όπου θα διεξάγονται έως και την ερχόμενη Παρασκευή οι Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 6:30 το απόγευμα με το πρωθυπουργικό Φάλκον και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον χώρο διεξαγωγής της συνόδου. 

Μητσοτάκης Βέμπερ

Λίγα λεπτά αργότερα είχε μια σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μητσοτάκης Βέμπερ

Κατά τις εργασίες ομιλίες θα απευθύνουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Χερσόνησος

Παρόντες είναι επίσης ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ πρόσκληση για συμμετοχή έλαβαν επίσης οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την Κρήτη. 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Χερσόνησος

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Χερσόνησος

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Χερσόνησος

ΕΛΚ Χερσόνησος

ΕΛΚ Χερσόνησος

ΕΛΚ Χερσόνησος

ΕΛΚ Χερσόνησος

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ: Αντιμέτωπη με γεωπολιτικό σεισμό η Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση στη συνάντηση του ΕΛΚ: Αρχίζουν οι εργασίες

Στο Ηράκλειο για την ετήσια συνάντηση της ΚΟ του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ