Σύντομα "Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης" το Κρητικό ελαιόλαδο

Με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό θα τυποποιείται αποκλειστικά στο νησί.

Την βεβαιότητα ότι το ελαιόλαδο της Κρήτης "θα χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και θα τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο" στο νησί, ασπάζονται και αφουγκράζονται στην Περιφέρεια Κρήτης.

"Τα τεκμηριωμένα μας επιχειρήματα θα δικαιωθούν" είναι η πεποίθηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανόλη Χνάρη, που διεμήνυσε πως η περιφερειακή αρχή - προσωπικά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης - και ο ίδιος, που είναι ο εκπρόσωπος του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο, έχουν κάνει "όλες αυτές τις ενέργειες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των παραγωγών, των συνεταιρισμών  και των τυποποιητών του νησιού".

Ο κ. Χνάρης ξεκαθάρισε πως "το πρόβλημά μας δεν είναι ο ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά επειδή το λάδι της Κρήτης φεύγει χύμα και πάει σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε τρίτες χώρες, αυτό που φοβόμαστε είναι ότι αν αφήσουμε αυτή τη δυνατότητα στους τυποποιητές εκτός Κρήτης, θα μπορούν να τυποποιούν το λάδι μας είτε στην Ιταλία είτε στην Ισπανία, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους νοθείας".

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έκρινε χρήσιμο να κάνει μία σύντομη ανασκόπηση στα γεγονότα: "Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, το 2018 κατατέθηκε φάκελος στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για να χαρακτηριστεί το ελαιόλαδο της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ζητήθηκε συμβολικά από τέσσερις φορείς της Κρήτης (τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου, την Αγροτική Εταιρική Ηρακλείου Η Ένωση και την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη "Κρητικός Αγρός") να υπογράψουν τον φάκελο, όπως κι έγινε.

Με την πάροδο δύο ετών, τον Αύγουστο του 2020, η αρμόδια αυτή Υπηρεσία ενέκρινε τον φάκελο με όλα τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που είχαμε καταθέσει, και κυρίως ότι όλη η διαδικασία - παραγωγή, ελαιοποίηση και τυποποίηση- θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη.
Άρα, το Υπουργείο συμφωνεί με τα δικά μας επιχειρήματα και έχει ήδη εγκρίνει τον φάκελο.

Μετά την έγκριση του φακέλου υπάρχει μία διαδικασία στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να καταθέσει ένσταση, ο ΣΕΒΙΤΕΛ κατέθεσε ένσταση, για ένα σημείο του φακέλου, που έχει να κάνει με την τυποποίηση, για να μην γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη, αλλά και αλλού.

Ως Περιφέρεια διαφωνούμε. Το πρόβλημά μας δεν είναι ο ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά επειδή το λάδι της Κρήτης φεύγει χύμα και πάει σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε τρίτες χώρες, αυτό που φοβόμαστε είναι ότι αν αφήσουμε αυτή τη δυνατότητα στους τυποποιητές εκτός Κρήτης, θα μπορούν να τυποποιούν το λάδι μας είτε στην Ιταλία είτε στην Ισπανία, με ο,τι αυτό συνεπάγεται και τους κινδύνους νοθείας".

Στην Περιφέρεια Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν αυτή την πιθανότητα (τυποποίησης του λαδιού εκτός Κρήτης), κι είναι αισιόδοξοι για την αίσια έκβαση της πορείας του φακέλου.

Το αργότερο, αρχές Απρίλη θα έχει γίνει η εκδίκαση και θα έχουμε νέα.

"Όταν φάκελος θα προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκριθεί, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ δεν θα είναι ούτε η Περιφέρεια Κρήτης, ούτε  ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ελαιολάδου των Συνεταιρισμών, ούτε ιδιώτες τυποποιητές. Απλά, θα είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός που δίνει τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ" διευκρινίζει ο κ. Χνάρης και καταλήγει λέγοντας: "Επίσης, δικαιούχοι του φακέλου μπορούν στην ουσία να χρησιμοποιήσουν το σήμα ΠΓΕ, θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο φάκελος: δηλαδή, το ελαιόλαδο και θα παράγεται και θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ