Συζήτηση για την οδική ασφάλεια στο Γυμνάσιο Γαζίου

Με την συμμετοχή του διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Στ. Καρακούδη και του υπαρχιφύλακα κ. Τζάκα.

Επιμορφωτική συνάντηση για την Οδική Ασφάλεια και την Κυκλοφοριακή Αγωγή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Γαζίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου:

Προσκεκλημένος για το σοβαρό αυτό θέμα ήταν ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, κ. Καρακούδης, συνοδευόμενος από τον υπαρχιφύλακα κ. Τζάκα. Η δράση είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας και αποτέλεσε συνέχεια της «παράδοσης» που έχει το σχολείο μας τα τελευταία έξι χρόνια , καθιερώνοντας πλέον το θέμα αυτό ως θεσμό, εξαιτίας βεβαίως όχι μόνο της σπουδαιότητας του αλλά και των επανειλημμένων, δυστυχώς, θανατηφόρων και όχι μόνο τροχαίων συμβάντων τα οποία αριθμούνται στην περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι μαθητές των τμημάτων Β3 και Β4, δεδομένων και των συνθηκών λόγω της πανδημίας του Κορωναιού και βεβαίως τηρούμενων όλων των σχετικών πρωτοκόλλων.

Ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, κ. Καρακούδης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της Ομάδας δράσης με συντονίστρια την κ. Σφακιανάκη Ειρήνη, κλάδου ΠΕ02 και συμμετέχουσα την Υπ/ντρια του Γυμνασίου Γαζίου κ. Μηλιαρά Άννα, κλάδου( ΠΕ02) συνεχίζοντας έτσι την αδιάλειπτη και σημαντική συνεργασία της υπηρεσίας του και του ίδιου προσωπικά με το σχολείο. Όπως ο ίδιος τόνισε στους μαθητές,  η μείωση των τροχαίων συμβάντων , μέσω της ενημέρωσης- πρόληψης, αποτελεί για τον ίδιο όχι μόνο καθήκον αλλά και προσωπικό στοίχημα. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος όλων των επιμορφωτικών δράσεων που έχει αναλάβει προσωπικά τα τελευταία χρόνια.

Τροχαία Γυμνάσιο Γαζίου

Η συνάντηση ξεκίνησε με συζήτηση αρχικά πάνω σε γενικά θέματα , όπως την κύρια αποστολή της Τροχαίας σε μια περιοχή, τη σοβαρότητα των τροχαίων συμβάντων, ως κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τον μεγάλο αριθμό τραυματισμών, το, τεράστιο κόστος για τη δημόσια υγεία κ.α. Στη συνέχεια ο κ. Καρακούδης συζήτησε με τους μαθητές πιο συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, όπως την ελάχιστη ταχύτητα πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού, τη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα και τη χρήση κράνους στα δίκυκλα. Τη συζήτηση τροφοδοτούσε με ερεθίσματα η προβολή σχετικών βίντεο δίνοντας έτσι το ερέθισμα για προβληματισμό και κάνοντας όσο πιο βιωματικό τον κίνδυνο που ελλοχεύει πάντα μετά από τέτοιες παραβάσεις.

Οι μαθητές, όπως ανέφεραν σε συζήτηση ανατροφοδότησης που ακολούθησε, αφενός συγκλονίστηκαν από τις εικόνες αφετέρου συνειδητοποίησαν ποσό εύκολο είναι μετά από τέτοιου τύπου παραβάσεις να κινδυνέψει κάποιος να χάσει τη ζωή του ή να τραυματιστεί σοβαρά και να χάσει την υγεία του και τη σωματική του ακεραιότητα. Παράλληλα αντιλήφθηκαν ότι πλέον φέρουν προσωπική ευθύνη, αφού πια γνωρίζουν τις συνέπειες, να αποτρέπουν , ως συνεπιβάτες ακόμα, σε οχήματα τόσο σημαντικές παραβάσεις. Και βέβαια πρώτα οι ίδιοι να εφαρμόσουν τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής που έχουν μάθει από τις δύο τελευταίες επιμορφωτικές δράσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτό.

Ο κ. Καρακούδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την επισήμανση ότι η ζώνη και το κράνος πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους. ‘Έτσι , τόνισε, οι παραβάσεις θα είναι λιγότερες και οι ζωές των ανθρώπων περισσότερες!

Ευχή όλων η μείωση των τροχαίων συμβάντων και η εξασφάλιση της ζωής και της υγείας που είναι τα πολυτιμότερα αγαθά.

Η ομάδα δράσης ευχαριστεί θερμά για μια ακόμα φορά το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου και τον κ. Καρακούδη προσωπικά για τη σημαντική συμβολή του στο έργο της.

 Με τιμή 

Σφακιανάκη Ειρήνη (ΠΕ02 )Συντονίστρια 

Μηλιαρά Άννα (ΠΕ02 )Υποδιευθύντρια Γυμνασίου Γαζίου"


Τροχαία Γυμνάσιο Γαζίου


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ