Τα 4 σημεία- «κλειδιά» του Α. Καλοκαιρινού για τον Δήμο Ηρακλείου- Δείτε βίντεο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Επί τάπητος οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής

Την τρίτη κατά σειρά συνάντηση πραγματοποίησε το Σάββατο ο εκλεγμένος δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός με την δημοτική του ομάδα καθώς, όπως ανέφερε και ο ίδιος, «σε έναν μήνα από τώρα αναλαμβάνουμε καθήκοντα στο δήμο».

Η συνάντηση είχε πολιτικό αλλά και τεχνικό χαρακτήρα αφού κάλεσε τους 26 συμβούλους, που αποτελούν την νέα ηγετική ομάδα του δήμου, να λάβουν γνώση σχετικά με τους βασικούς άξονες που έχει θέσει ως προτεραιότητες ο νέος δήμαρχος.

Ο κ. Καλοκαιρινός έχει ήδη "σηκώσει τα μανίκια", έχει ενημερωθεί εκτενώς για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Ηρακλείου και με τη σειρά του έχει προχωρήσει σε σειρά επαφών στην Αθήνα ώστε, από τις 2 Ιανουαρίου 2024, τα ζητήματα αυτά να αρχίσουν να μπαίνουν σε μία σειρά.

Σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις- «κλειδιά» στη νέα δημοτική αρχή είπε ότι «θα ανακοινωθούν πριν την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής Αρχής και αυτό δε θα καθυστερήσει πολύ».

«Στη συνεδρίαση θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και θα θέσουμε ειδικότερα ζητήματα ώστε να σχηματίσουμε έναν οδικό χάρτη για το πρώτο διάστημα της θητείας μας», ανέφερε.

Καλοκαιρινός Δημοτική Ομάδα Ηράκλειο

Αναλυτικά οι προτεραιότητες στον δήμο Ηρακλείου για τον Αλέξη Καλοκαιρινό έχουν ως εξής:

«Αρχικά, οι προτεραιότητες, όπως και η δράση, καθορίζονται σε δύο επίπεδα: άμεσο επίπεδο με άμεσες ενέργειες και ένα στρατηγικό επίπεδο που χρειάζεται συνολικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο ίδιος.

  • Στο ζήτημα της Καθαριότητας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο με έχει απασχολήσει προσωπικά σε επαφές που έχω κάνει -και τοπικά αλλά και στην Αθήνα- και υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολύ σημαντικά, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, διότι το ζήτημα της Καθαριότητας είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν μπορεί να περιμένει η βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ένα δεύτερο ζήτημα, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι το ζήτημα της Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Κυκλοφορίας. «Ξεκινάμε από την εκπόνηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και καταλήγουμε στην άμεση ενέργεια: τί μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο εφαρμογής μελετών ώστε να ανακουφίσουμε κυκλοφοριακά την προσβασιμότητα της πόλης. Το ζήτημα καταλήγει σε ρυθμίσεις με άμεσο κυκλοφοριακό αποτέλεσμα. Είναι ένα κομμάτι που απαιτεί χρόνο αλλά πρέπει να ξεκινήσει ώστε να βρεθούν λύσεις» τόνισε ο ίδιος.
  • Αναφορικά με τα τέλη των κοινοχρήστων χώρων ο κ. Καλοκαιρινός επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στη διαβούλευση που έγινε στις 15 Νοεμβρίου. Η θέση του νέου δημάρχου Ηρακλείου αναφορικά με το ζήτημα είναι ότι «θα συζητήσουμε με έναν αντικειμενικό τρόπο τα τέλη των κοινοχρήστων χώρων στη βάση της εμπορικότητας και των οικονομικών αποδόσεων, όπως θα τα δούμε σήμερα. Διότι διαπιστώνουμε ότι τα τέλη ρυθμίζονται οριζόντια και αυξομειώνονται με βάση παλαιότερους πίνακες οι οποίοι όμως είναι ανεπίκαιροι. Ο επόμενος προσδιορισμός για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων θα γίνει με διαφάνεια και διαβούλευση» είπε ο κ. Καλοκαιρινός.
  • Ζητήματα καθημερινότητας για άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις όπως ο ηλεκτροφωτισμός και οι ασφαλτοστρώσεις. Μάλιστα αναφορικά με τις ασφαλτοστρώσεις ο νέος δήμαρχος αποκάλυψε ότι: «είναι προτεραιότητα που έχει τεθεί και για τα οποία υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια των οποίων η κατανομή είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Προφανέστατα αφορά γενικά την κατάσταση των δρόμων μας η οποία χρειάζεται βελτίωση άμεση αλλά και σε βάθος χρόνου. Πρώτα όμως πρέπει να γίνει επιλογή των δρόμων οι οποίοι θα ασφαλτοστρωθούν και αυτό αφορά τα επόμενα τρία χρόνια, με βάση το πρόγραμμα το οποίο θα «κληρονομήσουμε» ως ένα γενικό σχήμα».

syskepsi kalokairinou

syskepsi kalokairinos2

Οι επαφές στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Αλέξης Καλοκαιρινός συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, υπουργό Εσωτερικών, από όπου προέκυψε η ανάγκη ενός καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας πληροφόρησης μεταξύ του υπουργείου και του δήμου.

Επίσης συνάντησε τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, για κατεπείγοντα θέματα περιβαλλοντικής φύσης. «Ήδη έχουμε κάποια αποτελέσματα όπως το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών για το οποίο επιδιώκουμε και θεωρώ ότι επιτυγχάνουμε μία παράταση λειτουργίας ώστε να το διαχειριστούμε συνολικά και σε συνάρτηση με την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων η οποία είναι μεν συμβασιοποιημένη αλλά δεν έχει ξεκινήσει ως έργο. Η παράταση είναι αναγκαία διότι διαφορετικά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων θα καταλήγουν προς ταφή. Αυτό είναι και περιβαλλοντικά επισφαλές αλλά θα επιβαρύνει πάρα πολύ και με το τέλος ταφής, το οποίο έχει επιβληθεί αδίκως από την κυβέρνηση από το 2022 και αυξάνεται διαρκώς. Συνεπώς έχουμε και περιβαλλοντική επιβάρυνση και κακή διαχείριση των αποβλήτων και πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Αυτά πρέπει να τα αποφύγουμε. Είναι μέσα στις προτεραιότητες των επόμενων μηνών ώστε το σύστημα να αναταχθεί», κατέληξε ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ