Ταβέρνες, καφέ και μπαρ στην... κόψη του ξυραφιού!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Οι επαγγελματίες της εστίασης επισημαίνουν τις επιπτώσεις όλων των μέτρων στην ψυχολογία του κόσμου.

Του Αντώνη Παντινάκη

Ένα δεύτερο ολικό lockdown τρέμουν (και) οι επαγγελματίες της εστίασης. Περνώντας μέσα από το φίλτρο της κριτικής τους τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ψυχολογία του κόσμου. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους θα επηρεάσει την κίνηση στην τοπική αγορά; Θα ανοίξει ή θα κόψει την... όρεξη; Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ... κρίσιμες: Τότε και θα μπορούν να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να δοθούν πιο σαφείς απαντήσεις.

“Σίγουρα αυτά τα μέτρα δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία μιας επιχείρησης, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά σε ο,τι έχει να κάνει με τη δημόσια Υγεία και με όσα επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες” σχολιάζει στο Cretalive η πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Συνεχίζει να βάλλεται παραπάνω από άλλα επαγγέλματα η εστίαση. Επηρεάζεται πάρα πολύ η ψυχολογία του κόσμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η επισκεψιμότητα” παρατηρεί και συνεχίζει: “Το να επιβάλλεις ένα μέτρο στους πελάτες δεν είναι πάντα εφικτό. Πολλοί αντιδρούν όταν είναι παραπάνω από τέσσερα άτομα. Αυτό μας δημιουργεί μία παραπάνω δυσκολία”.

Η κ. Αντωνακάκη διαβάζει... και διαφορετικά τις εξελίξεις: “Προκειμένου να αποφύγουμε ένα τα χειρότερα, είναι προτιμότερο να περιοριστούμε σε αυτά τα μέτρα, παρά να έχουμε την πλήρη καταστροφή που ενδέχεται να προκαλέσει ένα δεύτερο γενικότερο lockdown”.



“Το πρώτο στάδιο του κλεισίματος έχει έρθει για εμάς”


“Κινδυνεύουμε να χάσουμε ο,τι έχουμε. Για κάποιους κλάδους μοιάζουν να είναι ταφόπλακα αυτά τα μέτρα” τονίζει ο Γιάννης Γεωργαλής, ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας στο κέντρο του Ηρακλείου.

“Το πρώτο στάδιο του κλεισίματος έχει έρθει για εμάς” εκτιμά, κάνοντας λόγο για “κοροϊδία” από τη στιγμή που “ο άλλος θα φοράει όλη μέρα τη μάσκα και μετά θα έρχεται να φάει και θα τη βγάζει”.

Ο κ. Γεωργαλής υποστηρίζει πως από την οικονομική αλυσίδα του τουρισμού, "μόνο οι ξενοδόχοι ωφελούνται, γιατί οι τουρίστες δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία. Άνοιξαν τα σύνορα για να δουλέψουν μερικοί ξενοδόχοι και να κλείσουμε εμείς”.

Η ζημιά στον κλάδο είναι από 70% και πάνω ή για να το δούμε και αντίστροφα ο φετινός τζίρος αγγίζει το 30% του καλοκαιριού του 2019.

“Ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκες στο δρόμο, μας βλέπει όπως και πιο πριν, διστακτικά. Η αγορά έχει νεκρώσει. Έχω πελάτες από χωριά που μου λένε, “για ποιο λόγο να κατέβουμε;”. Ο κόσμος δεν κατέβαινε που δεν κατέβαινε, τώρα δεν θα κατεβαίνει ένα παραπάνω με τις μάσκες. Φανταστείτε το χειμώνα τι έχει να γίνει, όταν οι πελάτες θα πρέπει να κάθονται μέσα, σε κλειστούς χώρους. Ποιος θα κατεβαίνει, όταν θα είναι η έξαρση της γρίπης και της πανδημίας;

Τα οικονομικά μας είναι χάλια. Τα ενοίκια τρέχουν, όπως και οι υποχρεώσεις ( ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ). Εμείς που ανοίξαμε και πήραμε όλο το προσωπικό, δεν έχουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Το κράτος έπρεπε να με επιδοτεί κάπως με τις ασφαλιστικές εισφορές, τουλάχιστον. Φαίνεται πως έχει επιδοτηθεί η ανεργία και όχι η εργασία” θα πει, κλείνοντας.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ