«Ταφόπλακα» η προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Στο… «λουκέτο» οδηγείται το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου- Δείτε αναλυτικά τί προβλέπει η προκήρυξη για τους αναισθησιολόγους και γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στο Λασίθι μετά την δημοσίευση της προκήρυξης για προσλήψεις ιατρών στα νοσοκομεία του νομού.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με δύο αιρετά μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από το Δ.Σ. Ειδικότερα ο Νίκος Μουδατσάκης, εκπρόσωπος των Ιατρών στο ΔΣ και ο Γιώργος Μανουσάκης ως εκπρόσωπος των λοιπών εργαζομένων του νοσοκομείου στο ΔΣ δήλωσαν την παραίτηση τους από το διοικητικό συμβούλιο, όπως είχαν προειδοποιήσει ότι θα πράξουν, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη αντίθεση τους στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Όπως όλα δείχνουν το αναισθησιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου οδηγείται στην αποψίλωση μετά και την δημοσίευση στη Διαύγεια, της υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι θέσεις αναισθησιολογίας στα Νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας προκηρύσσονται σε βαθμό Διευθυντή και όχι σε βαθμό Επιμελητή Α, όπως είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιου των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου. (Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη με τις θέσεις για τα νοσοκομεία της Κρήτης, σελ. 19- 23, 7η ΥΠΕ)

«Εκ των πραγμάτων αυτό θα επιφέρει την πλήρη αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΑΝ που θα μείνει χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο, ενώ δεν προκηρύσσεται θέση αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν  διάλυση σε όλο το χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου και οδηγούν στο άτυπο "κλείσιμο" του ΓΝΑΝ. Με δεδομένο ότι κάναμε ότι μπορούσαμε  για να αποφευχθεί αυτή η πολύ αρνητική εξέλιξη, αλλά από την πλευρά σας  δεν ελήφθησαν υπόψιν οι επισημάνσεις μας και αγνοήθηκαν τρεις σχετικές απόφάσεις του Δ.Σ., υποβάλουμε την παραίτηση μας από μέλη του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι κ.κ. Μουδατσάκης και Μανουσάκης, δηλώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αντίθεση τους στην απόφαση του Υπουργείου.

«Ακολουθείται λογική αναδιάταξης του υγειονομικού χάρτη στην Κρήτη. Όταν ένα νοσοκομείο μένει χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο οδηγείται ουσιαστικά στο κλείσιμο και ενδεχομένως να ακολουθήσουν παραιτήσεις ιατρών και από άλλες ειδικότητες» τόνισε στο Cretalive ο κ. Μανουσάκης εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία για το εάν και κατά πόσο το ΓΝΑΝ θα είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του από την 1.1.2024.

Οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις γίνονται διότι δύο από τους τέσσερις αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακινηθούν στα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας, με την προκήρυξη που πέρασε μπορούν πλέον να το πράξουν καθώς έχουν τον προβλεπόμενο βαθμό του Διευθυντή.

Παράλληλα, ο τρίτος αναισθησιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξ ανάγκης θα αποχωρήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 από το νοσοκομείο καθώς εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιεράπετρας και θα πρέπει να εργαστεί στο εκεί νοσοκομείο, ενώ και η θέση της τέταρτης ιατρού αναισθησιολόγου κινδυνεύει να μείνει κενή… λόγω εντοπιότητας.

Επομένως, τοπικοί φορείς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ. για την υπεράσπιση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Το κάλεσμα από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου:

Συνάδελφοι, ως ελάχιστο χρέος στους εαυτούς μας τις οικογένειες και τη κοινωνία μας, σας καλούμε να κλείσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα καταστήματά μας και να παρευρεθούμε μαζί με τους εργαζόμενους μας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στη κεντρική πλατεία της πόλης.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 η ώρα. Ο σύλλογος καλεί για κλείσιμο από τις 10.00 ως τις 14.00 της Πέμπτης προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητα μιας ολόκληρης πόλης, να υπερασπίσει το Νοσοκομείο μας και το Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικό χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Σε μια εποχή που η φοροεπίθεση στους μικρομεσαίους επαγγελματίες παίρνει διαστάσεις, η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει με τα λεφτά των άμεσων κι έμμεσων φόρων τις ανάγκες χρηματοδότησης της Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να διορίσει μαζικά γιατρούς και νοσηλευτές και τεχνικό-διοικητικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν με μόνιμες εργασιακές σχέσεις σε ανθρώπινες κι όχι εξοντωτικές συνθήκες. Με μισθούς ανάλογους της κρισιμότητας της θέσης τους, με δικαίωμα στο ρεπό, στις άδειες, στην επιστημονική επιμόρφωση. Μόνο έτσι το Ε.Σ.Υ. θα ξαναγίνει θελκτικό για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν σε ένα σύστημα που καλύπτει υγειονομικά τη τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Στη περίπτωση του Νοσοκομείου μας τα πράγματα είναι πλέον οριακά, αφού από την έναρξη του νέου έτους η εξαιρετική χειρουργική κλινική, η μαιευτική κι άλλες χάνουν πλήρως τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας τους, μετατρέποντας έτσι το νοσοκομείο μας σε επαυξημένο κέντρο υγείας.  Μη έχοντας ακτινολόγους και αναισθησιολόγους δεν θα μπορούν να γίνονται πλέον τακτικά χειρουργεία ενώ τα έκτακτα θα περιοριστούν στις ημέρες εφημερίας του αναισθησιολόγου των ΤΕΠ. Αιτία η αποψίλωση του Νοσοκομείου μας από τους γιατρούς του, ακριβώς λόγω της συνεχούς εντατικοποίησης, του κοψίματος στοιχειωδών δικαιωμάτων για ρεπό και άδειες, της ασυνεπούς μισθοδοσίας, των “εντέλεσθαι” αλλά και λόγω των λύσεων με... μπαλώματα, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μοιράζουν τη μιζέρια των ελλείψεων στα 4 νοσοκομεία του νομού και να βάζουν τους πολίτες των 4 πόλεων να τσακώνονται μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα: Σε μια πόλη που είχαμε το πληρέστερο νοσοκομείο του Νομού , το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες όλου του νομού σε εξειδικευμένες ιατρικές επεμβάσεις, ένα νοσοκομείο που κάλυπτε το καλοκαίρι τις τριπλάσιες ανάγκες της περιοχής από τους τουρίστες και τα έκτακτα περιστατικά των τροχαίων ατυχημάτων, βρίσκεται σε κίνδυνο πλήρους απαξίωσης και βάζει τις ζωές όλων μας σε κίνδυνο.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να βρεθούμε μαζί με τις οικογένειές μας στη πλατεία.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Το κάλεσμα από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ:

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λασιθίου στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου που διοργανώνεται από την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

Μάλιστα  προκηρύσσεται στάση εργασίας από 10:00 έως 14:00 σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

anakoinosi stasi ergasias

 

 

Δείτε επίσης:

Να αλλάξει η απόφαση για τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ζητούν οι εργαζόμενοι

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λασιθίου στηρίζει την κινητοποίηση για το ΓΝΑΝ

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: "Αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος" μετά την δημοσίευση της προκήρυξης

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ