Τηλεδιάσκεψη Γ. Αλεξάκη για το πρόγραμμα ACTYS

Στόχος του προγράμματος ACTYS είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την λεπτομερή χαρτογράφηση του ρηχού πυθμένα των παράκτιων περιοχών με τη χρήση drones.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την ερευνητική ομάδα του προγράμματος ACTYS, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και χρηματοδοτείται από το έργο “FORTH – SYNERGY grant”.

Στόχος του προγράμματος ACTYS είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την λεπτομερή χαρτογράφηση του ρηχού πυθμένα (δηλαδή βάθους μέχρι 10 μ) των παράκτιων περιοχών με τη χρήση drones. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στην φασματική απεικόνιση του βυθού σε συνδυασμό με εικόνα και τεχνικές βαθιάς μάθησης μέσω των οποίων οι ερευνητές θα δημιουργήσουν ένα σύστημα ακριβής πρόβλεψης της βαθυμετρίας του πυθμένα. Πρόκειται για μια εφαρμογή machine learning για το drone προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποτύπωση – βυθομέτρηση πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο οικονομικά.  

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου είναι οι Δρ. Δημήτριος Αλεξάκης και Δρ. Ευάγγελος Αλεβίζος από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Συμμετέχουν επίσης στην ομάδα οι Δρ. Αναστάσιος Ρούσσος και Δρ. Αλέξανδρος Μακρής από το Ινστιτούτο Πληροφορικής.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος είναι παράλληλα Αντιπρόεδρος Θαλασσίων Θεμάτων του CPMR, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Νησιωτικές και Παράκτιες Περιφέρειες της Ευρώπης. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί η Περιφέρεια Κρήτης για το έργο και πως μπορούν τα αποτελέσματα του να αξιοποιηθούν με πρακτικές εφαρμογές στο νησί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης εκτίμησε τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός τέτοιου συστήματος προς όφελος του νησιού με την αναβάθμιση του σε μια χρήσιμη «εφαρμογή». Ανέφερε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης που σχετίζονται με την απεικόνιση φραγμάτων και ποταμιών αλλά και περιμετρικά των ακτών του νησιού για την εκτίμηση της διάβρωσης του εδάφους.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι εξεύρεσης νέων πηγών περαιτέρω χρηματοδότησης του έργου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ