«Τον δήμο τον ενδιαφέρει η ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών»

«Τον δήμο τον ενδιαφέρει η ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών»

Tον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη συγκρότηση του Συμβουλίου, υπάρχουν διαδικτυακές «φωνές» με ρατσιστικό και ξενοφοβικό υπόβαθρο που κάνουν λόγο για «εισβολείς» και για «προσπάθεια εποικισμού της Κρήτης»

Στη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων προχωρά ο δήμος Ρεθύμνου με το σχετικό θέμα να είναι προγραμματισμένο να  συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Συμβούλιο(ΣΕΜ) δεν είναι καινούριο, είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και κάθε δημοτική αρχή οφείλει να το συγκροτεί με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη συγκρότηση του Συμβουλίου, υπάρχουν διαδικτυακές «φωνές» με ρατσιστικό και ξενοφοβικό υπόβαθρο που κάνουν λόγο για «εισβολείς» και για «προσπάθεια εποικισμού της Κρήτης».

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στον Τeam fm ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται με τη συγκρότηση του Συμβουλίου και ο δήμος έχει ήδη αργήσει. Υπογράμμισε, δε, πως «τον δήμο τον ενδιαφέρει η ομαλή ένταξη των νομίμων μεταναστών, μας ενδιαφέρουν τα θέματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν. Αν ρωτήσουμε τους συμπατριώτες μας στην Αμερική, την Αυστραλία η όπου αλλού, υπάρχουν παρόμοια όργανα και αφορούν τους νόμιμους μετανάστες».

Ζητούμενο πρέπει να είναι η ένταξη των μεταναστών και όχι η γκετοποίηση τους, τόνισε ο ίδιος. «Η τρομοκρατία του Βελγίου ή στη Γαλλία προέκυψε από την γκετοποίηση αυτών των ανθρώπων. Καλώς ή κακώς ήρθαν. Η παγκόσμια μετακίνηση πληθυσμών είναι ένα φαινόμενο αιώνων. Αν δεν είμαστε έξυπνοι και αυτές τις κοινωνικές ομάδες δεν τις εντάξουμε και τις κάνουμε εχθρούς, τότε τι; Τους θέλουμε μόνο για τις παραδουλειές μας και μετά βγάζουμε μίσος; Πρέπει να λειτουργούμε σε μια κοινωνία δημοκρατική, να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων.

Έχουμε καταφέρει στο Ρέθυμνο να έχουμε μια αρμονική συμβίωση με μικρά ποσοστά παραβατικότητας και αυτό οφείλεται στην καλή πολιτική».

Ο κ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν κάποιοι που επικαλούνται τον πατριωτισμό τους και εντέλει αυτοί γίνονται κακοί πατριώτες. «Κάποιοι ψάχνουν να βρουν έδαφος για άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που μισούν τον Τσιόδρα, μισούν τους μετανάστες και δεν ξέρω ποιόν άλλο είναι πάντα οι ίδιοι. Υπάρχει τελικά μια διάθεση να μην ενημερωνόμαστε σωστά, να λαϊκίζουμε επικίνδυνα κι ενώ επικαλούμαστε την αγάπη μας για την πατρίδα να γινόμαστε κακοί πατριώτες».

Πρόθεση της δημοτικής αρχής φέτος είναι να μπουν στο Συμβούλιο οι γιατροί Κάρεν Πολίτη και Νάτσε Νάντερ- με ελληνική υπηκοότητα και οι δύο -  εκπρόσωπος της ινδικής κοινότητας που ζουν κυρίως στα ανατολικά του δήμου Ρεθύμνου, και εκπρόσωπος της αλβανικής παροικίας.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ