Τον «σκότωσαν» οι αναθυμιάσεις τον 62χρονο στο βαρέλι

Newsroom
Newsroom

Αποκαλυπτικό το πόρισμα του ιατροδικαστή Αντ. Παπαδομανωλάκη

Σε αναθυμιάσεις, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα, κατά τη διαδικασία ανάδευσης σε βαρέλια του μούστου, αποδίδεται ο θάνατος 62χρονου στο Μάλεμε Χανίων, στις 2 του μηνός. Ο ιατροδικαστής Κρήτης κ. Αντώνης Παπαδομανωλάκης, ο οποίος χειρίστηκε το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, κατέληξε σε αυτή τη διάγνωση δια αποκλεισμού δεδομένου ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν ανιχνεύεται, ενώ ελήφθη υπόψη και το ιστορικό του θανόντος καθώς δεν είχε κάποια παθολογία.

Αν υπήρχε η δυνατότητα μέτρησης των αερίων του χώρου από ειδικούς, δηλαδή χημικούς, τότε θα υπήρχαν πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Τα βαρέλια βρίσκονταν σε ένα παλιό σπίτι που είχε μετατραπεί σε αποθήκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα χαμηλοτάβανο κτίσμα, ενώ πόρτες και παράθυρα ήταν ερμητικά κλειστά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ανάδευσης με αποτέλεσμα τη μοιραία κατάληξη.

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν μυρίζει, δε γίνεται αντιληπτό, άλλωστε υπερισχύει η έντονη μυρωδιά του μούστου. Όταν συμβαίνει αυτό με τις αναθυμιάσεις, νιώθεις λίγο βαρύ το κεφάλι. Ωστόσο το μοιραίο μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα, σε 5-10 λεπτά.

Ο 62χρονος είχε πέσει μέσα στο βαρέλι και όταν έπεσε ήταν ήδη νεκρός. Λόγω και των ημερών, ο κ. Παπαδομανωλάκης εφιστά την προσοχή όλων όσοι ασχολούνται με διαδικασίες ανάδευσης καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναθυμιάσεων.

Απαράβατος κανόνας ο χώρος να είναι ανοιχτός και να αερίζεται, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγονται υπόγεια και κτίσματα με χαμηλά ταβάνια. Και ας μην ξεχνάνε, όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, ένα καλό και απλό κόλπο ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να ξέρουν πού πατάνε: το άναμμα του αναπτήρα. Αν ο αναπτήρας δεν ανάβει, σημαίνει ότι δεν υπάρχει οξυγόνο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ