Τρανταλλίδειο: Εξελίξεις για το κληροδότημα στην "καρδιά" του Ηρακλείου

Τρανταλλίδειο: Εξελίξεις για το κληροδότημα στην "καρδιά" του Ηρακλείου
Newsroom
Newsroom

Αξιολογείται η πρόταση για μίσθωση του ακινήτου στο δήμο Ηρακλείου

Μία πολύ θετική εξέλιξη έχει προκύψει για τον δήμο Ρεθύμνου σε σχέση με το κληροδότημα Τρανταλλίδη και το ακίνητο, που βρίσκεται στην οδό Μιλάτου στο κέντρο του Ηρακλείου. Για την ακρίβεια, όπως ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου», που διαχειρίζεται το εν λόγω κληροδότημα Στέλιος Σπανουδάκης, ο δήμος Ηρακλείου κατέθεσε προσφορά για τη μίσθωση και αξιοποίηση του Τρανταλλίδειου κληροδοτήματος και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το νομικό πρόσωπο έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά την παράταση που είχε δοθεί και ο δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που κατέθεσε σχετική προσφορά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα δύο ακίνητα του κληροδοτήματος στο Ηράκλειο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, αλλά ουσιαστικά είναι σήμερα ένα ερείπιο, το οποίο αποτελεί δημόσιο κίνδυνο όσο δεν αναστηλώνεται.

Αυτός, όμως, σήμερα είναι ο τρόπος να σωθεί το κτήριο, αλλά και ο δήμος Ρεθύμνου να καταφέρει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην είναι επικίνδυνο και να πάψει να «αγχώνεται» για το μέλλον του.

Μέσα στον επόμενο μήνα το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου με τους νομικούς συμβούλους του δήμου θα αξιολογήσουν την πρόταση και θα την εξετάσουν και εφόσον αυτή εγκριθεί τότε το κτίριο θα μισθωθεί στον δήμο Ηρακλείου και μάλιστα για 50 χρόνια.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος ότι θα τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία και ότι θα το μισθώσουμε, οπότε δεν θα έχουμε πλέον το άγχος τι θα συμβεί στο Ηράκλειο αν πέσει και αν πλακώσει κάποιον, αλλά θα αποκτήσει το νομικό πρόσωπο μία πολύ σημαντική περιουσία. Και αν ο δήμος Ηρακλείου τελικά το μισθώσει, θα το φτιάξει και το νομικό μας πρόσωπο «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» θα έχει μία περιουσία ανεκτίμητη», είπε στον Team FM ο κ. Σπανουδάκης.

Όσο για το ποιους σκοπούς θα καλύπτουν τα χρήματα αυτά; Στην πραγματικότητα κανέναν, αφού με βάση το κληροδότημα αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να διατίθενται αποκλειστικά για το δημοτικό νοσοκομείο. Για την ακρίβεια, ο διαθέτης είχε προβλέψει πως με τα μισθώματα που θα προέκυπταν από τα κτήρια που άφησε με διαθήκη, ήθελε να δημιουργηθεί μία χειρουργική κλινική στο δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου με το όνομα «Γεώργιος Τρανταλλίδης».

Στην πράξη αυτό είναι αδύνατο. Γιατί σήμερα δημοτικό νοσοκομείο δεν υπάρχει, επομένως τα χρήματα από τα μισθώματα θα παραμένουν … ανενεργά σε έναν τραπεζικό λογαριασμό!

Άλλωστε, το κληροδότημα έχει διαθέσει ένα ακόμα ακίνητο σε οδό των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, το οποίο επίσης παραμένει ερείπιο και ανήκει κατά το ήμισυ στο δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου και κατά το άλλο μισό σε έναν σύλλογο κωφών της Αθήνας…

Όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, όσες ενέργειες έχουν γίνει για να μπορέσει να αλλάξουν οι όροι ενός κληροδοτήματος, ουσιαστικά πέφτουν στο κενό, αφού αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατο…

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ