Α. Τσελέντης: Απαιτείται άμεσος έλεγχος όλων των οικοδομών στο Αρκαλοχώρι

Α. Τσελέντης: Απαιτείται άμεσος έλεγχος όλων των οικοδομών στο Αρκαλοχώρι

Προς το παρόν η σεισμική ενέργεια δεν έχει "μεταναστεύσει" σε άλλα ρήγματα όπως του Γιούχτα ή των Βασιλειών σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Στις Βασιλειές βρίσκεται ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος όλων των οικοδομών στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ του Σαββάτου. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσελέντης αναφέρει:

"Μετά τον χθεσινό σεισμό των 4.8R η σεισμικότητα στο Αρκαλοχώρι συνεχίστηκε με μεγάλο αριθμό μικροσεισμών αρκετοί από τους οποίους ήταν μεγαλύτεροι των 3R και λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους και της βοής ανησύχησαν τους κατοίκους. 
Η συνεχής επιβάρυνση του δομικού ιστού της πόλης του Αρκαλοχωρίου λόγω των πολλαπλών έστω και μικρών σεισμικών δονήσεων ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΟ έλεγχο όλων των οικοδομών με έμφαση στις παλιές όπως και στην ελαχιστοποίηση των επικινδυνοτήτων τόσο σε επίπεδο Δήμου (αποψίλωση ετοιμόρροπων δομικών στοιχείων πχ μάντρες, μπαλκόνια, κλπ) όσο και σε επίπεδο κατοίκων δηλ. οι κάτοικοι να ακολουθούν με ευλαβική ακρίβεια τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.
Η ακολουθία στο Αρκαλοχώρι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ. Το Γεωδυναμικό με το δίκτυο των 6 σεισμογράφων που έχει εγκαταστήσει από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχε τις πρώτες ενδείξεις, παρακολουθεί για τυχόν μετανάστευση σε άλλα ρήγματα πχ ρήγμα Γιούχτα, Βασιλειών κλπ αλλά προς το παρών δε βλέπει κάτι τέτοιο.
Ο συνεργάτης μου Μάκης Χουλιάρας σύγκρινε τους ρυθμούς εξέλιξης των σεισμικών ακολουθιών Θήβας και Αρκαλοχωρίου (και κατασκεύασε το παρακάτω διάγραμμα) όπου φαίνεται η μεγάλη διαφορά τους και η μη ολοκλήρωση του φαινομένου στο Αρκαλοχώρι. Μόνο όταν η παράμετρος b πλησιάσει το 1 θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ολοκλήρωση του φαινομένου και ομαλή εξέλιξη. Προς το παρόν το b στη Θήβα είναι 1.08 ενώ στο Αρκαλοχώρι είναι 0,61.

Σεισμοί γράφημα
Όπως βλέπετε σε λίγο θα σας κάνω και σεισμολόγους αλλά θέλω με απλά λόγια πάντα να σας κάνω να καταλαβαίνετε τι γίνεται. Ασφαλής πολίτης είναι Ο ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
Παρακαλώ τα τοπικά ΜΜΕ να μην καλούν άτομα με ψευδεπίγραφους τίτλους μη γνώστες του φαινομένου και να παραπλανούν το κόσμο. Τόσο εγώ όσον και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ όσο και οι άλλοι συνάδελφοι μου Καθηγητές είναι εδώ να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους με γνώμονα την πληροφόρηση σας και όχι τις ακροαματικότητες και την γελοία μαιντανοποίηση στα ΜΜΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΔΥΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ θα σας ενημερώσω με σχετικές αναρτήσεις στο τοίχο μου."

Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή σεισμολογίας:

Διαβάστε επίσης:

Δια ζώσης ενημέρωση από σεισμολόγο ζητούν οι φορείς στο Αρκαλοχώρι

Συνεχίστηκε τη νύχτα η μετασεισμική δραστηριότητα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου

Η ενδοχώρα του Ηρακλείου εξακολουθεί να... "κουνιέται"

Οδοιπορικό του Cretalive στον Σαμπά που "χτυπήθηκε" από τα 4,8 Ρίχτερ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ