Ν. Τζανάκης: "Χρειάζεται lockdown πέντε εβδομάδων!"

Ν. Τζανάκης: "Χρειάζεται lockdown πέντε εβδομάδων!"

Η εκτίμηση του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ για την εξέλιξη και διαχείριση της πανδημίας

«Τουλάχιστον 5 εβδομάδες lockdown» χρειάζονται σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρο Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 σύμφωνα με το προβλεπτικό μοντέλο τους, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δεν αποκλείεται τα κρούσματα να είναι περίπου 2400.

Συγκριτικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο απότομη, όπως σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. «Δεν ανεβαίνουμε τόσο απότομα, σε 10-15 μέρες είχαμε πηδήσει στα 2000 κρούσματα εδώ τώρα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τις 3 εβδομάδες για να πάμε στα 2500 κρούσματα». Αυτό όπως είπε, δίνει την ευκαιρία στο ΕΣΥ να αντιδράσει καλύτερα.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε επίσης ότι θα μπορούσαν να δοθούν στοχευμένες λύσεις για τη μείωση των κρουσμάτων. Όπως για παράδειγμα την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Ένας τρόπος σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να δίνεται άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ το δεύτερο, θα μπορούσαμε να μετακινούμαστε με μονά ζυγά ανάλογα τον αριθμό των στοιχείων μας.

Τί είπε για τη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα: 

Για το περιστατικό της νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι δίνει μηδενική πιθανότητα σύνδεσης με τον εμβολιασμό. Οι νευρολογικές εκδηλώσεις είναι απότοκο συνήθως κάποιας ίωσης κοινής που καταλήγει να κάνει αυτή την επιπλοκή.  Πότε δεν έχει συνδεθεί με εμβόλιο, αν είναι πραγματικό το περιστατικό, θα πρέπει να ψάξουμε άλλη την αιτία. Καμία πιθανότητα να συνδέεται με το εμβόλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης εκτίμησε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν είναι προφανές ότι το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν καταλυτικό για τη μείωση των κρουσμάτων στις ηλικίες από 17 ετών και κάτω. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ