Υπογραφές για κρίσιμα έργα πολιτισμού στην Κρήτη

Μεταξύ αυτών η αποκατάσταση της στοάς Μακάσι και των λίθινων όψεων του Αγίου Τίτου

Η πορεία εξέλιξης των έργων που είναι ενταγμένα στο περιφερειακό πρόγραμμα Κρήτης, στην παρούσα προγραμματική περίοδο εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, των Δημάρχων των σεισμόπληκτων Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, υπηρεσιακών παραγόντων της Διαχειριστικής Αρχής, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα εξετάστηκαν τα θέματα που αφορούν τις ζημιές σε ναούς από τους σεισμούς σε σεισμόπληκτες περιοχές ενώ ακολούθησε αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Κρήτης.

«Κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης έχουμε ενταγμένα 36 έργα με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.  Προετοιμαζόμαστε με σημαντικές μελέτες για την επόμενη περίοδο, οι οποίες προεντάσσονται στο παρόν πρόγραμμα ούτως ώστε να έχουμε σημαντικά έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο, για όλο τον πολιτισμό της Κρήτης», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «είναι σημαντικό που υπογράψαμε σήμερα τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις για κρίσιμα έργα με προϋπολογισμό συνολικό περίπου 1,8 εκ. ευρώ και είναι σημαντικό, διότι και οι πόροι πλέον κατοχυρώνονται αλλά ξεκινούν αμέσως και οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων».  

Συμβάσεις έργων

Τέσσερις συμβάσεις έργων υπέγραψαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για σημαντικά έργα πολιτισμού στους Δήμους Ηρακλείου και Αρχανών - Αστερουσίων. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ.

«Υπογράψαμε προγραμματικές συμβάσεις δύο με το δήμο Ηρακλείου μία με τον Άγιο Τίτο και μία με την Παναγία Αρχανών για αποκατάσταση των εκκλησιών που θα μας δώσει τη δυνατότητα μέσα σε μία διετία να γίνουν ολοκληρωμένα αυτά τα έργα. Συνολικά το ύψος των συμβάσεων που υπογράψαμε σήμερα ανέρχονται σε 1,8 εκ. ευρώ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Τα έργα του Δήμου Ηρακλείου

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση αφορά τη στοά Μακάσι του Ηρακλείου και η δεύτερη του Βυζαντινού - ενετικού Τείχος  της Λεωφ. Δικαιοσύνης. Τις συμβάσεις για το Ηράκλειο συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουν η Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Ηρακλείου για τη «Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι» ένα έργο προϋπολογισμού 749.248,59 Ευρώ. Το δεύτερο έργο, αφορά την προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου με το Δήμο Ηρακλείου για την ανάδειξη - αποκατάσταση του Βυζαντινού - ενετικού Τείχους  της Λεωφ. Δικαιοσύνης προϋπολογισμού 155.000. Πρόκειται για το δεύτερο υποέργο.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε για τα έργα: «Υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμβάσεις για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας. Η μία σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση του βυζαντινού-ενετικού τείχους και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται σε ακίνητο της Λ. Δικαιοσύνης και η δεύτερη στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι. Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε  την προσπάθεια ώστε να κάνουμε τα μνημεία του Ηρακλείου μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες».

Έργα σε Ιερούς Ναούς

Επιπλέον, υπογράφηκε προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ενορίας Αγίου Τίτου Ηρακλείου για την αποκατάσταση των λίθινων όψεων Αγίου Τίτου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 87.000 Ευρώ. Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Εμμανουήλ Ασκιανάκης Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Τίτου.

Ακόμα, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την Ενορία Αγίου Νικολάου και την Περιφέρεια Κρήτης, για την συντήρηση και αποκατάσταση του ιερού ναού της Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών, μνημείου του 18 αιώνα με προϋπολογισμό 750.000,00 Ευρώ. Την σύμβαση συνυπέγραψε ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, Ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών.

 

 

 

Δείτε επίσης

Λίνα Μενδώνη: "Προχωρά η καταγραφή των ζημιών στα μνημεία"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ