Αλλάζει ο ξενοδοχειακός "χάρτης" στην Κρήτη - Οι νέοι παίκτες, οι αποχωρήσεις

Αλλάζει ο ξενοδοχειακός "χάρτης" στην Κρήτη - Οι νέοι παίκτες, οι αποχωρήσεις
Newsroom
Newsroom

Επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν το τουριστικό τοπίο στην Κρήτη, με πολλά ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια και mega projects να είναι στα σκαριά.

Σημαντικές αλλαγές στην σκακιέρα της ξενοδοχειακής αγοράς της Κρήτης διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια, με ξένους και εγχώριους επενδυτές να βάζουν στο μικροσκόπιο το νησί, που όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει κατά πολύ τον τουρισμό του λόγω των νέων μεγάλων έργων που ετοιμάζονται.

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και ο νέος ΒΟΑΚ, ο δρόμος που ενώνει την Κρήτη από την μια άκρη στην άλλη, αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο του νησιού, αναβαθμίζοντας τις βασικές υποδομές που τόσο έχει ανάγκη το νησί. Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης αποτελεί δεκαετίες τώρα το μεγάλο της «αγκάθι», αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο δρόμο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και φυσικά οι ντόπιοι. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει πλέον τόσο σε υποδομές όσο και στη ζήτηση και τη σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών του, κλείνει δίδοντας τη θέση του σε νέο. Η δρομολόγηση των έργων αυτών που θα ολοκληρωθούν στα επόμενα χρόνια, ήταν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, funds και επιχειρηματίες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Κρήτη.

Τα τελευταία χρόνια - όπως αναφέρει το News247.gr - πωλήσεις και εξαγορές, αλλά και σχέδια επί χάρτου για νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά συγκροτήματα, πραγματοποιούνται στο νησί, με «νέους παίχτες» να μπαίνουν στην αγορά. Σημαντικά όμως ονόματα της ελληνική ξενοδοχίας, φαίνεται να εγκαταλείπουν τη δραστηριότητα τους μετά από πολλά χρόνια, πουλώντας τις επιχειρήσεις τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι κρητικοί ξενοδόχοι, που αρνούνται να πουλήσουν, λέγοντας όχι, ακόμα και σε πολύ υψηλά ποσά. Οι λόγοι που οδήγησαν πολλούς ξενοδόχους στην πώληση, είναι κυρίως τα μεγάλα χρέη των ξενοδοχείων τους, η έλλειψη διάδοχης κατάστασης, η πολυμετοχική σύνθεση, ή λόγω στροφή τους σε άλλες επενδύσεις.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποχώρησης από την δραστηριότητα τους στην Κρήτη, είναι αυτές των οικογενειών Καψή, Μαμιδάκη και Αγγελόπουλου, ενώ υπάρχουν και οικογένειες που πούλησαν κάποια από τα ξενοδοχεία τους, διατηρώντας άλλα.

Τα μεγάλα deals

Εν μέσω κορωνοϊού, τον Ιούνιο του 2020, το επενδυτικό σχήμα της Henderson Park και της Hines, αγόρασε σε δύο ξεχωριστές συναλλαγές πέντε μονάδες στην Κρήτη, συνολικού χαρτοφυλακίου 1.094 δωματίων. Τα παρακείμενα, παραλιακά ξενοδοχεία Hermes και Coral στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου που άνηκαν στον Όμιλο Μαμιδάκη, αποκτήθηκαν με σκοπό να αναβαθμιστούν. Ήδη λειτουργεί το πολυτελές Niko Seaside Resort, που λειτουργεί κάτω από το brand της Accor, MGallery Collection και απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και πήρε τη θέση του Coral. Τα νέα για τον μέλλον του ξενοδοχείου Hermes, ήρθαν πριν λίγες ημέρες όταν η IHG Hotels & Resorts, μια από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείες στον κόσμο, που ανακοίνωσε την υπογραφή του InterContinental Resort Crete – σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το ντεμπούτο του πολυτελούς brand στο ελληνικό νησί.

Mega επενδύσεις στα χαρτιά

Μεγάλες σύνθετες επενδύσεις, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, βρίσκονται στα σχέδια, άλλες σε προχωρημένη φάση, άλλες αναμένουν άδειες.

Στην Ελούντα, το project Elounda Hills έχει ήδη ξεκινήσει με τις πρώτες χωματουργικές εργασίες. Η εταιρεία Mirum, ρωσικών συμφερόντων, πρόκειται να δημιουργήσει μια σύνθετη τουριστική επένδυση που θα αποτελείται από ένα ξενοδοχείο 137 δωματίων, 258 κατοικίες, βίλες και διαμερίσματα, μαρίνα, δύο beach clubs και 12 εστιατόρια και μπαρ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ.

Elounda Hills

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ