ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα 4 projects ενεργειακής αυτονομίας - Άνω των 250MW το portfolio έργων ΑΠΕ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα 4 projects ενεργειακής αυτονομίας - Άνω των 250MW το portfolio έργων ΑΠΕ
Newsroom
Newsroom

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστά αναγκαία την υλοποίηση τέτοιων έργων, στρατηγικής σημασίας.

Σε τέσσερα projects που συμβάλλουν στην ασφάλεια τροφοδοσίας μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού, τόσο για τη χώρα μας, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο τιμόνι της οποίας είναι το δίδυμο Παπαδόπουλος – Ξιφαράς

Δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έφεραν επιτακτικά στο προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστά αναγκαία την υλοποίηση τέτοιων έργων, στρατηγικής σημασίας.

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)

Πρόκειται για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώνεται μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ η εμπορική του λειτουργία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Εκτός από την κατασκευή, η ΔΕΠΑ είναι και ο ισχυρότερος user του αγωγού, μετά τη Βουλγαρική ΒΕΗ, από την άποψη της δέσμευσης χωρητικότητας, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητά του.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU)

Οι εργασίες του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2023, διπλασιάζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να υποδέχεται και να επαναεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο project ήταν καθοριστική και για την είσοδο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αλλά και των γειτονικών κρατών, όπως η Βουλγαρία που ήδη συμμετέχει (με 20%) μέσω της δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου Boulgartransgaz και της Βόρειας Μακεδονίας η οποία διεκδικεί επίσης να γίνει μέτοχος.

Έργο που καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας και όχι μόνο

Το νέο τερματικό θα υποδέχεται φυσικό αέριο από κάθε γωνιά του κόσμου, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας και όχι μόνο. Ο σταθμός θα συνδέεται με τον IGB και θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλα τα Βαλκάνια με LNG από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Κατάρ κ.α., συμβάλλοντας έτσι στην απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία με αέριο, καλύπτοντας το κενό που δημιούργησε η διακοπή της παροχής από τη Ρωσία από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Το EastMed

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει και πάλι σε προτεραιότητα τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης, το οποίο επίσης «τρέχει» η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου έχει ήδη τεκμηριωθεί από τις μελέτες που έχει στα χέρια της η ΔΕΠΑ, η οποία τώρα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εμπορικές εταιρείες από το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκειμένου να εξάγουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού.

Συνέργειες μεταξύ των έργων

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έργα θα λειτουργούν σε συνέργεια μεταξύ τους αλλά και με άλλες υποδομές, όπως ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο αέριο και η υπό κατασκευή υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ελλάδα αποκτά ρόλο κλειδί στην ενεργειακή ασφάλεια άλλων χωρών.

Το B2C τμήμα – Αναδρομικές μειώσεις

Σε ό,τι αφορά το Β2C τμήμα της ενεργειακής κατανάλωσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τα προγράμματα που εφαρμόζει, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία απορρόφησε σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου προσφέροντας στα νοικοκυριά της χώρας εκπτώσεις ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΠΑ, χάρη στα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας που έχει συνάψει με ενεργειακούς προμηθευτές - κολοσσούς, σε σταθερές τιμές, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τις τρέχουσες ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, θεωρείται η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που μπορεί να προσφέρει τέτοιες εκπτώσεις.

Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία πέτυχε σημαντικές αναδρομικές μειώσεις σε αυτά τα συμβόλαια, επιστρέφοντας στους πελάτες της, κυρίως βιομηχανίες, περισσότερα από €130 εκατ.

Τα έργα ΑΠΕ

Επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που αναδεικνύεται σε βασικό παίκτη, τόσο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και σε επενδύσεις ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 250MW και δρομολογεί την δραστηριοποίησή της στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων καταναλωτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, με στρατηγική σημασία για όλη την Ευρώπη, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. 

Πρόκειται για το «White Dragon», ένα ολοκληρωμένο project, προϋπολογισμού άνω των €8 δις, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα (GW), το οποίο στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται και, μέσω κυψελών καυσίμου (Fuel cells), θα λειτουργεί ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ