Έρχεται αξιολόγηση εξπρές της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς

Newsroom
Newsroom

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών, στα τέλη του μήνα έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα έχει εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται πλέον με δόσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr,  θα περνά εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μέχρις ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει την περίοδο των μνημονίων.

Οι συζητήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων όπως την πρωτοβάθμια υγεία, την κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου αλλά και την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Με βάση το πρώτο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φθινόπωρο του 2022, τα πεδία τα οποία θα συζητηθούν στις επαφές αυτές, αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • τον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και ιδιαίτερα ο νέος φορέας διαχείρισης ακινήτων στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για το ακίνητό του με σκοπό να το εξοφλήσει  αλλά και το πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων
  • την πορεία κτηματογράφησης καθώς αναμένεται να έχει πλήρως ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους
  • την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για τις οποίες καταγράφεται μία καθυστέρηση λόγω της κρίσης
  • την πορεία υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων
  • την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας
  • τον τομέα πρωτοβάθμιας υγείας, όπου θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα έλλειψης διαθεσιμότητας ιατρών προκειμένου να ολοκληρωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ειδικά στην Αττική.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των πολιτών όπως η πρόσφατη απόφαση για μία ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 780 ευρώ από 713 ευρώ, αποτελούν θέματα που θα συζητηθούν.

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο η χώρα, πιθανότατα να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου, οπότε δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν προσαρμογές.

Φωτογραφία από Carlos Pernalete Tua via pexels.com

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ