Μια αληθινή ιστορία διαδοχής: τα κοινά στοιχεία των δυο γενεών

Το έργο του ιδρυτή ξεκινάει µε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχετικά µε τις βασικές αξίες που ο ίδιος ακολούθησε κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου και δύσκολου ταξιδιού της δημιουργίας της οικογενειακής επιχείρησης.

Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου*

Πατέρας και γιός, Ralph και Brian, είχαν επίσης και πολλά κοινά στοιχεία. 

Και οι δυο μπορούν να τα πάνε καλά με μια μεγάλη γκάμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων, όποτε αυτό χρειαστεί, ατόμων που άλλοι ενδέχεται να θεωρούν δύσκολα. Τους αρέσει να γελούν και κανείς δεν είναι εγωιστής, ενώ κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία. Ο Ralph είναι διάσημος για τη μετριοπάθειά του και ο Brian είναι ταπεινός. «Δεν υπάρχει το παραμικρό αυτοκρατορικό στοιχείο επάνω του» τονίζει η Amy Banse. «Αυτός και η Aileen εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν μια φυσιολογική ζωή για την οικογένειά τους σε μια πόλη, στην οποία όλοι τους ξέρουν.» Ένας εργαζόμενος στην εταιρεία, που γνώριζε ότι ο Brian συμμετείχε σε ένα δρώμενο στο Λευκό Οίκο, παρατήρησε ότι επέστρεψε στο σπίτι το ίδιο βράδυ και πήγε τα παιδιά του στο σχολείο την επόμενη μέρα χωρίς καν να αναφέρει την επίσκεψή του.

Όπως και ο πατέρας του, έτσι κι ο Brian υπήρξε πάντα προσιτός στους ανθρώπους. «Όταν έχεις έναν φανταχτερό τίτλο» σχολιάζει ο Scott Westerman, ένας από τους Αντιπροέδρους, «οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Ωστόσο, ο Brian δεν ανταποδίδει τη διαφορετική συμπεριφορά. Είναι συμπαθής και ανταποκρίνεται.»

Κανένας τους δεν θεωρεί ότι απειλείται από τους συναδέλφους που διαφωνούν ή που ενδεχομένως γνωρίζουν περισσότερα σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Και οι δυο τους αντιδρούν με δεξιοτεχνία, ακόμα κι αν δυσαρεστούνται. Είναι άνετοι με την κατανομή της ευθύνης και με την διανομή της αναγνώρισης – ο Ralph με τον Julian και τον Dan και ο Brian με τον Steve Burke. Αποφεύγουν τις λιμουζίνες και πηγαίνουν με το τραίνο συνήθως στις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη, κάτι που ευχαριστεί τους υπαλλήλους, που τους συναντούν στη διαδρομή.

Και είναι και οι δυο τους αφοσιωμένοι οικογενειάρχες – τόσο στην οικογένεια της Comcast, όσο και στις δικές τους οικογένειες. Ο Brian φαίνεται να έχει πετύχει μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της οικογένειάς του και γυρνάει στο σπίτι για δείπνο, όποτε μπορεί, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τους περισσότερους Διευθύνοντες Σύμβουλους. Αυτό το έμαθε από τον πατέρα του, όπως ακριβώς συνέβη και με πολλά άλλα μαθήματα ζωής. 

Αυτά τα «μαθήματα ζωής» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεταβίβαση των αξιών του ιδρυτή στα παιδιά του. 

Το έργο του ιδρυτή ξεκινάει µε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σχετικά µε τις βασικές αξίες που ο ίδιος ακολούθησε κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου και δύσκολου ταξιδιού της δημιουργίας της οικογενειακής επιχείρησης. Το ίδιο έκανε και ο Ralph με τον Brian. Όπως ο καλός κηπουρός ποτίζει το δένδρο από μικρό, έτσι και οι γονείς πρέπει να γαλουχούν τα παιδιά από μικρά µε τις βασικές αξίες που θα τους χρειαστούν στη συνέχεια της ζωής τους. Άλλωστε, ένα ακόμα μυστικό στον σχεδιασμό διαδοχής είναι ότι η αφοσίωση σε πραγματικές αξίες και αρχές, γίνεται ο μεγάλος υποβοηθητικός παράγοντας για τη μεταβίβαση της ηγεσίας από τη μια γενιά στην άλλη. 

Τελικά γιατί πέτυχε ο Ralph να κάνει μια τόσο αξιοζήλευτη διαδοχή;

Διότι προετοίμασε και εμπιστεύθηκε την επόμενη γενιά. 

Η επόμενη γενιά προετοιμάστηκε επί μακρόν για να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, γεγονός που αν εφαρμοσθεί σε μια οικογενειακή επιχείρηση, εξασφαλίζει την άριστη γνώση του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω:

  • διαρκούς εκπαίδευσης, 
  • γαλούχησης στις αρχές και τις αξίες της επιχείρησης, και, 
  • ίσως περισσότερο απ’ όλα, μέσα από τη σκληρή δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση.

 

*Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, είναι Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ», συγγραφέας του πρακτικού οδηγού: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις»

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ