Οι ταξιδιώτες και κάτοικοι εκτός ΕΕ θα χρεώνονται για να επισκέπτονται την Ευρώπη από το 2023

Οι ταξιδιώτες και κάτοικοι εκτός ΕΕ θα χρεώνονται για να επισκέπτονται την Ευρώπη από το 2023
Newsroom
Newsroom

Οι ταξιδιώτες της ΕΕ εξαιρούνται και έχουν ελεύθερη μετακίνηση σε όλο το μπλοκ, έχοντας τη δυνατότητα να περνούν όσο χρόνο θέλουν σε πολλές χώρες

Η ΕΕ ανακοίνωσε την έναρξη του πολυαναμενόμενου συστήματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ETIAS, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2023.

Αν και το ETIAS δεν είναι το ίδιο με τη βίζα – είναι ταχύτερο, γίνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτεί βιομετρικά στοιχεία – εξακολουθεί να υπάρχει μια διαδικασία και ένα κόστος για την απόκτησή του, όπως το σύστημα ESTA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ETIAS, που σημαίνει European Travel Information and Authorization System, είχε προηγουμένως προγραμματιστεί για τα τέλη του 2022.

Οι ταξιδιώτες της ΕΕ εξαιρούνται και έχουν ελεύθερη μετακίνηση σε όλο το μπλοκ, έχοντας τη δυνατότητα να περνούν όσο χρόνο θέλουν σε πολλές χώρες. Οι κάτοικοι της ΕΕ θα εξαιρούνται επίσης.

Αλλά για όλους τους άλλους που εισέρχονται στο μπλοκ από χώρα που δεν απαιτούσε προηγουμένως θεώρηση, το ETIAS θα είναι υποχρεωτικό. Η κίνηση αυτή επηρεάζει περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχασαν την ελεύθερη κυκλοφορία μετά το Brexit. Τίποτα δεν αλλάζει για όσους χρειάζονταν προηγουμένως βίζα για να εισέλθουν.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης θα γίνεται μέσω ενός «σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένου συστήματος ΤΝ», με την έγκριση να χορηγείται «εντός λεπτών», για ένα εκτιμώμενο 95% των αιτούντων, σύμφωνα με νέο υπόμνημα που εξέδωσε η ΕΕ. Ο μέγιστος χρόνος που απαιτείται για την έγκριση θα μπορούσε να είναι έως και ένας μήνας σε «πολύ ειδικές περιπτώσεις».

Οποιουδήποτε η αίτηση απορρίπτεται θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Η έγκριση ETIAS ισχύει για απεριόριστο αριθμό εισόδων σε διάστημα τριών ετών. Ωστόσο, οι κάτοχοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες μετανάστευσης και παράτασης παραμονής. Επί του παρόντος, οι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερο από 90 ημέρες στις χώρες του μπλοκ, για κάθε περίοδο 180 ημερών.

Το κόστος: 7 ευρώ (7,35 δολάρια) για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι υπόλοιποι θα έχουν μειωμένη τιμή ή θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση δωρεάν.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ χρεώνουν 21 δολάρια για μια άδεια ESTA.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Πηγή: Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ