Στο 12,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat -Αρνητικό ρεκόρ και στην Ευρωζώνη

Οι εκτιμήσεις για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Συνολικά στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10% από 9,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1%. Συνολικά 10 χώρες της νομισματικής ένωσης εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στην Ελλάδα ύστερα από δύο διαδοχικούς μήνες ελαφράς αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οι τιμές πήραν και πάλι φωτιά. Ο εναρμονισμένος δείκτης είχε υποχωρήσει στο 11,2% τον Αύγουστο από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι θα σταθεροποιηθεί κοντά στο 11%, αλλά αυτές διαψεύστηκαν. Για το σύνολο του έτους το οικονομικό επιτελείο αναμένει τον πληθωρισμό κοντά στο 9%, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Naftemporiki TV ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυτό που κατά κύριο λόγο «καίει» τα νοικοκυριά στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη είναι οι τιμές ενέργειας και τροφίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 40,8% τον Σεπτέμβριο (από 38,6% τον Αύγουστο), ενώ εκείνες των τροφίμων- αλκοόλ- καπνού αυξήθηκαν κατά 11,8% (έναντι 10,6 τον Αύγουστο). 

Αντιμέτωπες με τις πιο επώδυνες ανατιμήσεις έρχονται οι χώρες της Βαλτικής. Στην Εσθονία ο πληθωρισμός ήταν στο 24,2% τον Σεπτέμβριο (έχοντας επιβραδυνθεί ελαφρά σε σχέση με τον Αύγουστο). Στη Λιθουανία και τη Λετονία διαμορφώθηκε στο 22,5% και 22,4% αντίστοιχα. Στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 4 μονάδες για να αγγίξει το 17,1%, ενώ στη Σλοβακία σκαρφάλωσε στο 13,6%. Ακόμη και οι Γερμανοί τρόμαξαν βλέποντας τον εναρμονισμένο πληθωρισμό να απογειώνεται στο 10,9%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1951. 


Στον αντίποδα ανέλπιστη επιβράδυνση στο 6,2% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Αποκλιμάκωση στο 9% είχαμε και στην Κύπρο. Στο 9,5% διαμορφώθηκε στην Ιταλία. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ