Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Απόψεις | 19.04.17 09:00
Τι γλυκό να σ΄ αγαπούν και να σου το λένε!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων της αγάπης είναι το κίνητρο σύναψης των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Εάν ξέρω να μιλώ όλες  τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων αλλά δεν έχω αγάπη τότε είμαι σαν ένας άψυχος  χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Ο Ύμνος της Αγάπης που είναι  διαχρονικός και επίκαιρος έρχεται να σφραγίσει την σημασία της στην ανθρώπινη φύση. Η ψυχική κλίση που αισθάνεται ο ένας για τον άλλον είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών συναισθημάτων, καταστάσεων και συμπεριφορών. Τα συναισθήματα αυτά ποικίλουν μεταξύ τους όπως η ρομαντική αγάπη, η πλατωνική, η οικογενειακή, η φιλική, η χριστιανική κτλ.

 Η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων της αγάπης είναι το κίνητρο σύναψης των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Για να μπορέσουμε ν αγαπήσουμε πρέπει να έχουμε αγάπη να δώσουμε. Ποια είναι όμως η ανιδιοτελής αγάπη και με ποιο τρόπο μπορούμε να την εκφράσουμε;

Για να αναπτύξουμε την ικανότητα της αγάπης εκτός από το συναισθηματικό της κομμάτι πρέπει να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για να την  αποκτήσουμε. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο πολλές φορές δεν φτάνει μόνο να αγαπάμε κάποιον αλλά να ξέρουμε και πώς να του το δείχνουμε. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του κώδικα να λαμβάνει  σήματα αγάπης από τον πλησίον του. Άλλοι αρέσκονται ν ακούνε λόγια αγάπης, άλλοι ικανοποιούνται μόνο με πράξεις, άλλοι προτιμούν και τα δύο μαζί, και άλλοι αποτραβιούνται σε σιωπηλά μονοπάτια.

Η αγάπη σαν δώρο έχει ανάγκη από φροντίδα, σεβασμό, πειθαρχία, υπομονή, πίστη, θάρρος και ευαισθησία. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να καλλιεργήσουμε ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την αρμονία της. Είναι μια προσωπική εμπειρία που δοκιμάζεται μέσω του εαυτού μας και προβάλλεται  στον άλλον. Συνήθως δεν είναι στατική και χρειάζεται δράση και προσφορά για να ευημερήσει.

Θεμέλιος λίθος της αγάπης είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς εμπιστοσύνη η αγάπη γίνεται βασανιστική και τα συναισθήματα της, προκαλούν πόνο. Είναι πολύ σημαντικό να πιστέψουμε στις προθέσεις του συντρόφου μας, να εμπιστευόμαστε την κρίση του και να νοιώθουμε ασφάλεια κοντά του. Η διακριτικότητα είναι άλλο ένα συστατικό που ταΐζει την αγάπη αφού δεν της επιτρέπει να μπαίνει στον χώρο του άλλου, να κινείται ανυπόμονα και να καταπατά την ιδιωτικότητα του.

Οι άνθρωποι που αγαπιούνται διαθέτουν την ευαισθησία να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των άλλων, να σέβονται τις προτεραιότητες τους ν ακούν τον πόνο τους και να βρίσκονται δίπλα στην χαρά τους.

Κανείς δεν είπε φυσικά ότι η αγάπη είναι εύκολο πράμα καθώς είναι δυσβάστακτο να στηρίξουμε την ανιδιοτέλεια της. Είναι δύσκολο να ζούμε χωρίς τίτλους και δικαιώματα ως προς τον σύντροφο μας, με καθημερινούς συμβιβασμούς, αρκετή υπομονή, χωρίς ανταγωνιστικότητα, απαιτήσεις, και μιζέρια. Από την άλλη είναι ουσιώδες το ζευγάρι να μην συμπεριφέρεται με δεδομένες συμπεριφορές που βαλτώνουν την σχέση αλλά να προσπαθεί ν ανοίγει καινούργιους δρόμους σύνδεσης με το ταίρι του. Ένα άγγιγμα, ένα χάδι, μια θετική παρότρυνση, ένα φιλί, μια αγκαλιά, είναι εκφράσεις αγάπης που συνδέουν τα ζευγάρια μεταξύ τους.

Η αγάπη καθώς πηγάζει λοιπόν από μέσα μας, εκδηλώνεται με πράξεις, και βρίσκει την ύπαρξη της μέσα από τον άλλον. Εξάλλου όπως έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ, η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι αυτό που είμαστε ή μάλλον παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε.   

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας


Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα