Αποχαιρέτα την "κανονικότητα" που ήξερες...

Αποχαιρέτα την "κανονικότητα" που ήξερες...

Όλα δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι πλέον ίδιο - Ανταπόκριση από τη Βενετία

Αγαπητό cretalive

Στις 18 του μήνα έληξε το lockdown στην Ιταλία και ο κόσμος βγήκε έξω να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του και πάλι. Μετά την απομόνωση στα σπίτια και την απόγνωση που βίωναν οι εδώ επιχειρηματίες, ήρθε το δεύτερο ημίχρονο. Τώρα ο κόσμος μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα στην Περιφέρεια του και να βρίσκεται με συγγενείς και φίλους, εφόσον δεν δημιουργείται συνωστισμός.

Επιδαπέδια σήμανση παντού σε σταθμούς για τρένα και λεωφορεία για να ξέρουμε που... πάμε και τους ελεγκτές να μετράνε πόσος κόσμος μπαίνει και βγαίνει στα ΜΜΜ. Μάσκα παντού εννοείται.

Βέβαια, η "κανονικότητα" έχει και τα...κανονικά της ατυχήματα. Στις 15 του μήνα στη βιομηχανική περιοχή της Marghera (από τις μεγαλύτερες της Ιταλιας και δίπλα στη Βενετία) ξέσπασε πυρκαγιά στην εταιρία
 3V SIGMA παραγωγής χημικών προϊόντων όπως το ασετόν. Δεξαμενή πέραν των χιλίων κυβ. μέτρων εξερράγη και ο κόκκινος συναγερμός σήμανε για Βενετία, Μαργκέρα, Μέστρε και δίπλα περιοχές.
Να μείνει ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα,σα να μην έφταναν οι 2 μήνες καραντίνας!!!
Εδώ και πολύ καιρό τα συνδικάτα των εργατών είχαν καταγγείλει ελλιπή μέτρα προστασίας αλλά....φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δύο βαριά τραυματισμένοι εργάτες ο απολογισμός με τον..."Θεό να έχει βάλει το χερι του" όπως είπε και ο Δήμαρχος της Βενετίας...

Κανένα πρόβλημα όσων αφορά φρούτα και λαχανικά στις γύρω περιοχές και τα νερά της λιμνοθάλασσας της Βενετίας είναι ok (εκτος από τα κανάλια δίπλα στις δεξαμενές) όπως αναφέρει η Υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας...
Το τοξικό νέφος βέβαια έφτασε δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά από τη Βενετία με τα μάτια μας να...τσούζουν κατά το απογευματάκι..Δεν φτάνουν όμως τα ευχολόγια σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας και δυστυχώς η τάση από εδώ και πέρα φαίνεται να είναι αυτή: τα πήγαμε καλά, πάμε να κάνουμε ότι κάναμε και πριν. 

Βενετία πανδημία

Το άνοιγμα ελλοχεύει κινδύνους που πηγάζουν από τη βιασύνη (δικαιολογημένη δε) του να κερδίσεις το χαμένο έδαφος.Η απληστία και η αδιαφορία για το περιβάλλον έχουν εμάς για θύματα που παρακολουθούμε το συνεχές ξεπούλημα αυτής της πόλης για οικονομικά συμφέροντα.  Δεκάδες δεκάδων διαμερίσματα, που άλλοτε ενοικιάζονταν σε φοιτητές και πλέον έχουν γίνει airbnb, είναι άδεια. Το ξεπούλημα μιας πόλης για κάποια ευρώ παραπάνω έχει και το τίμημα του... 

Τα 30 εκατ. τουρίστες πρέπει να αναπληρωθούν όμως με κάποιο τρόπο. Η Βενετία είναι άδεια με μόνο τους κατοίκους της να περιδιαβαίνουν τα στενά της.
Παρά πολλά καταστήματα κλειστά με το άγχος για το τί θα συμβεί με τον τουρισμό να είναι έκδηλο.
Η Ιταλία δεν μπορεί να παίξει το χαρτί του "μπάτε σκύλοι αλέστε" γιατί καραδοκεί ο ιός.

Φήμες θέλουν Γερμανία και Αυστρία να δημιουργούν "τουριστικό κύμα" προς Κροατία και Σλοβενία παρακάμπτοντας τον συνήθη προορισμό του βορρά της Ιταλίας.

Τώρα λοιπόν δε χρειάζονται βιασύνες και οι ειδικοί επιμένουν στην αυξημένη  προσοχή για να μην υπάρξει πάλι ραγδαία αύξηση, μιας και σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος βγήκε χωρίς πολλές προφυλάξεις. 

Σας στέλνω ορισμένες φωτογραφίες από Βενετία. 

Καλή συνέχεια 

Μιχάλης Δολαψάκης 
 

Βενετία

 

Βενετία

 

Βενετία


Βενετία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ