Η κατάσταση με τα σκυλιά στην Ελλάδα

Η κατάσταση με τα σκυλιά στην Ελλάδα

Αγαπητό Cretalive

Σε συνέχεια των άρθρων που έστειλαν κάποιοι συμπολίτες (Δείτε εδώ κι εδώ), σχετικά με τα σκυλιά στα μπαλκόνια που γαβγίζουν συνέχεια, θα ήθελα να ξαναπώ την γνώμη μου σχετικά με τους σκύλους στη χώρα μας.

Καταρχήν, να πω ότι αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το γεγονός να αγαπάει κάποιος τους σκύλους. Και εγώ κάποια σκυλιά τα βρίσκω συμπαθητικά. Καταλαβαίνω πως στην εποχή μας, οι ανθρώπινες σχέσεις περνάνε ίσως κάποια κρίση, για πολλούς και διάφορους λόγους, και έτσι πολλοί συνάνθρωποί μας παίρνουν έναν σκύλο συντροφιάς, ώστε να δώσουν και να λάβουν κάποιας μορφής αγάπη και φροντίδα.

Άλλος μπορεί να πάρει σκύλο για φύλακα βέβαια. Όπως και να έχει, παρακάτω θα γράψω κάποια πράγματα για τα σκυλιά, τα οποία ίσως δυσαρεστήσουν αρκετούς ζωόφιλους και κατόχους σκυλιών.

Τα σκυλιά, είναι από τη φύση τους ζώα επιθετικά. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, είναι τα αδέσποτα ζώα. Προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γιατί το κράτος και οι διάφοροι δήμοι, δε φτιάχνουν αρκετά καταφύγια σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να μαζεύουν και να κρατούν μόνιμα τα αδέσποτα σκυλιά μέσα. Πως γίνεται να βρίσκονται χρήματα για κάθε είδους έργα και αναπλάσεις στις πόλεις κτλ, και για αυτό τίποτα; Διαβάζω ότι οι δήμοι μαζεύουν τα αδέσποτα, τα τσιπάρουν, τα ελέγχουν, τα στειρώνουν, και τα αφήνουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον! Μα γιατί το κάνουν αυτό; Αφού το πρόβλημα είναι να είναι ελεύθερα έξω! Δε μπορώ να το καταλάβω.

Οι αδέσποτοι σκύλοι λοιπόν, αποτελούν έναν υπαρκτό κίνδυνο στις πόλεις, γιατί μπορεί να επιτεθούν πολλές φορές χωρίς λόγο σε ανθρώπους, και να προξενήσουν μεγάλη ζημιά. Το ίδιο δεν ισχύει με άλλα ζώα στις πόλεις, όπως οι γάτες πχ. Αν σε ένα πάρκο ή έναν έρημο δρόμο το βράδυ είναι μαζεμένες 10-20 γάτες, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο αν περάσει από εκεί. Αν όμως υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, τότε είναι επικίνδυνο. Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να τα αγαπάνε και να είναι πάντα σε καλή διάθεση, ώστε να μην τους επιτεθεί σκύλος. Σε όλες τις σοβαρές και ανεπτυγμένες πόλεις, όπως στη Βιέννη που πήγα μια φορά, δεν υπάρχουν αδέσποτα πουθενά.

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι αυτό με τα δεσποζόμενα σκυλιά. Εκτός του προβλήματος με τα μπαλκόνια που σχολίασαν κάποιοι συμπολίτες, υπάρχει και το άλλο που τα αφήνουν ελεύθερα σε γειτονιές, πάρκα κτλ, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα σε περαστικούς και ανθρώπους που θέλουν να χαλαρώσουν, να κάνουν τη βόλτα τους, να πάνε στη δουλειά τους.

Οι φιλόζωοι και οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να καταλάβουν κάτι. Όπως αυτοί θέλουν να έχουν όλες τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής, το τρεχούμενο νερό που αν τους το κόψουν παραπονιούνται αμέσως για το κράτος, τους τέλειους δρόμους μη σπάσουν τα αυτοκίνητά τους κτλ, έτσι και κάποιοι άλλοι άνθρωποι θέλουν κατά την ίδια έννοια, έναν ασφαλή τόπο ελεύθερο από αδέσποτους σκύλους, και από αφεντικά που τους αφήνουν εδώ και εκεί και προκαλούν πολλές φορές προβλήματα.

Τέλος, θα πρέπει το κράτος και οι δήμοι να βρουν κάποιες λύσεις για όλα αυτά τα θέματα, που σε άλλες χώρες τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, γνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τους κινδύνους τόσο από τα αδέσποτα, όσο και από ανεύθυνους κατόχους σκύλων. Εδώ στην Ελλάδα για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, τα πράγματα είναι τόσο υπέρ των ζώων έναντι των ανθρώπων, που αυτό και μόνο ως γεγονός προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ