Περί «μπαλκονόσκυλων» η συνέχεια…

Περί «μπαλκονόσκυλων» η συνέχεια…

Αγαπητό Cretalive,

Πόσο δίκιο έχει ο κύριος Δ.Κ. με τη χθεσινή δημοσίευσή του για το ενοχλητικό γάβγισμα των σκύλων.

Ένας σκύλος μπορεί να γαβγίζει διότι άκουσε έναν ενοχλητικό ήχο, επειδή είδε μια γάτα, για να επικοινωνήσει … για χίλιους λόγους, κάτι που είναι και φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όταν όμως ο σκύλος γαβγίζει παρατεταμένα για μία, δύο, τρεις , πέντε ώρες σημαίνει ότι κάτι τον ενοχλεί πραγματικά. Είναι δεμένος, στρεσαρισμένος, νιώθει παραμελημένος, θέλει παρέα, πεινάει, δεν έχει νερό, δεν απολαμβάνει την απαραίτητη καθαριότητα, είτε απλά δεν έχει εκπαιδευτεί όπως πρέπει από τον ιδιοκτήτη του.

Είναι πολλά τα σκυλάκια πλέον στα διαμερίσματα. Τα περισσότερα έχουν τη φροντίδα που απαιτείται από τους ιδιοκτήτες τους και έχουν εκπαιδευτεί ως προς το γάβγισμα. Υπάρχουν όμως και οι «άλλοι φιλόζωοι», που αδιαφορούν τόσο για τα ζώα συντροφιάς τους όσο και για τους γείτονές τους. Δένουν τα σκυλάκια τους σε μπαλκόνια ή ταράτσες αφήνοντάς τα «ελεύθερα» να γαβγίζουν αδιαφορώντας για την ενόχληση που μπορεί να προκαλούν. 

Το τελευταίο εξάμηνο ζούμε κι εμείς μια ακόμα ιστορία, από ένα γειτονικό ταρατσάκι. Αρχικά ακούγαμε κλάματα σκύλου όσο ήταν μικρό και τώρα πλέον γαβγίσματα. Μέσα στην καραντίνα, κλεισμένοι στα σπίτια, με μόνη διέξοδο τη «βόλτα στο μπαλκόνι» και συντροφιά… τα γαβγίσματα,  διάφορες ώρες της ημέρας. Κυριακή ξημερώματα, μεσημέρια, όλη την ημέρα, αδιάφορος ο ιδιοκτήτης. Κάποια στιγμή, μετά από λίγους μήνες, ειδοποιήθηκε η  αστυνομία, Κυριακή μεσημέρι, σε ώρα κοινής ησυχίας ακούγοντας τα δύο σκυλιά να κλαίνε. Δεν ξέρω αν έγινε κάποια σύσταση τελικά. Αντιδράσαμε οι γείτονες από κοντινές πολυκατοικίες κι έγινε ευγενική παρατήρηση στον ιδιοκτήτη. Από τότε, «φροντίζει» τα γαβγίσματα να ξεκινούν εκτός των ωρών κοινής ησυχίας, αλλά συνεχίζουν για αρκετές ώρες. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω για τις συνθήκες ευζωίας αυτών των σκύλων, αλλά είναι βέβαιο ότι τα παρατεταμένα γαβγίσματα δηλώνουν κάποιο πρόβλημα  και σίγουρα δηλώνουν αδιαφορία από τον ιδιοκτήτη, τουλάχιστον ως προς την εκπαίδευσή του σκύλου του και σίγουρα ως προς τους γείτονές του.

Εγκλωβισμένοι λοιπόν και αφού ο νόμος προβλέπει επέμβαση της αστυνομίας μόνο στην περίπτωση διατάραξης κοινής ησυχίας για σύσταση, είτε μετά από καταγγελία για τις συνθήκες ευζωίας του ζώου, υπομένουμε τα γαβγίσματα και ελπίζουμε ο ιδιοκτήτης να ευαισθητοποιηθεί για την ενόχληση που προκαλεί στους γείτονές του, αλλά και να νοιαστεί για τα ζώα «συντροφιάς του».

 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

Α.Κ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ