"Όχι στην ενοχοποίηση της φαρμακολογίας"

Η ιατρική επιστήμη βασίζεται στην κλινική παρατήρηση, στη συλλογή δεδομένων και στη στατιστική επεξεργασία αυτών, στη δόμηση υποθέσεων και στην επαλήθευσή τους με ακρίβεια βάσει στοιχείων.

Αγαπητό Cretalive,

με αφορμή το δημοσίευμά σας "Μεγάλη αύξηση στα "βαριά" ψυχοφάρμακα στο Ηράκλειο!" θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.

Φοβούμαι ότι οι ασθενείς μου, οι οποίοι έχουν την απόλυτη ανάγκη να λαμβάνουν αντιψυχωσική αγωγή, εξαιτίας του ότι νοσούν από ψύχωση (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή), την αγωγή που με τρόπο ο τίτλος της δημοσίευσής σας αποκαλεί "βαριά" ψυχοφάρμακα, προσβάλλονται ως προσωπικότητες. Άτομα και οικογένειες προσβάλλονται.

Επί της ουσίας, η πληροφορία που "κρύβεται" μέσω της εντελώς ανεπίσημης και πρόχειρης διαδικασίας από μη ειδικούς (ΚΕΘΕΑ, ΕΚΗ) είναι ότι στο Ηράκλειο οι ασθενείς με χρόνια εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες (χρήστες ουσιών) οδηγούνται σε χρήση πολλαπλών ουσιών (γεγονός αυτονόητο) και ότι λόγω των περιορισμών της κυκλοφορίας, της αστυνόμευσης και των ελέγχων σε περίοδο Covid, έτειναν να καταναλώνουν νευροληπτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται επισήμως αντί των παράνομων ναρκωτικών ουσιών (σε συχνότητα και ποσότητα) [το αναφέρω ως υπόθεση όπως μπορώ να το ερμηνεύσω]. Εμμέσως, το ΚΕΘΕΑ σε συντονισμό με τον κύριο Βοργιά, κάνει την προσπάθεια να δηλώσει την παρουσία του. Η "ενοχοποίηση" της φαρμακολογίας  προφανώς εξυπηρετεί το προτεινόμενο μοντέλο του ΚΕΘΕΑ το οποίο "απαγορεύει" στους εξυπηρετούμενούς του χρήστες ουσιών τη λήψη φαρμάκων, οδηγώντας έτσι επ' άπειρον τη συντήρηση σε αριθμό μιας υποομάδας πληθυσμού (χρήστες ουσιών) η οποία (ομάδα) εφόσον εισάγεται στη νοοτροπία ότι η ιατρική παρέμβαση δεν είναι η κατάλληλη, αποτελεί επίσης επ' άπειρον την ομάδα που συντηρεί οικονομικά το ΚΕΘΕΑ. Άλλωστε τέτοιοι φορείς ξεκίνησαν ως πρωτοβουλία που υποκαθιστούν το κράτος (της τυπολογίας ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κτλ).

Τα παραπάνω οι μη ειδικοί δεν γνωρίζουν και δεν αναγνωρίζουν ως "υποθάλπτουσα" πληροφόρηση.

Ο κύριος Βοργιάς δεν έχει ουδέναν ρόλο να ασχολείται καν με ζητήματα που αφορούν στην ιατρική κοινότητα. Το ΚΕΘΕΑ επίσης. Η σχολή της Ψυχολογίας, επίσης.

Η ιατρική επιστήμη βασίζεται στην κλινική παρατήρηση, στη συλλογή δεδομένων και στη στατιστική επεξεργασία αυτών, στη δόμηση υποθέσεων και στην επαλήθευσή τους με ακρίβεια βάσει στοιχείων. Με την ακρίβεια και τη γνώση της ιατρικής επιστήμης.

Σας επισυνάπτω ορισμένα άρθρα όπως αποτυπώνονται από στοιχεία και συμπεράσματα στο επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Μπορείτε στον παρακάτω σύνδεσμο Τόμος 32 (psychiatriki-journal.gr) να εντοπίσετε στον τόμο 31 και 32 το abstract στα ελληνικά των άρθρων που σας επισυνάπτω.

Προσωπική εντύπωση σαφώς έχω διαμορφώσει, θεωρώ όμως απαραίτητο σε βάθος χρόνου και με συγκεκριμένα στοιχεία να καταλήξουμε σε ασφαλή και συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα. 

 

Να είστε καλά και ευχαριστώ για την φιλοξενία. 

Εμμ. Πασπαράκης MD, MSc, PhD - Ψυχίατρος

 

 

Δείτε επίσης:

Μεγάλη αύξηση στα "βαριά" ψυχοφάρμακα στο Ηράκλειο!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ