Πόσο σκεφτόμαστε τα παιδιά μας;

Πόσο σκεφτόμαστε τα παιδιά μας;

"Πρέπει λοιπόν, οι γονείς σήμερα, να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα εγκράτειας, μέτρου, και ευθύνης στα παιδιά τους"

Αγαπητό cretalive

 

Κάθε γονέας, προσπαθεί να προσφέρει κάποια πράγματα στα παιδιά του. Να τα μεγαλώσει, να πάνε στο σχολείο τους, να τα στείλει στις ξένες γλώσσες, στα αθλήματα κτλ. Επίσης, να τους πάρει τα παιχνίδια τους, τα ρούχα τους, τα κινητά τους, με λίγα λόγια, να μην τους λείψει τίποτα. Στη συνέχεια να τα σπουδάσει, να τα δει να παίρνουν το πτυχίο τους, να βρουν μια δουλειά...

Επίσης, να αφήσουν και στα παιδιά τους χρήματα, περιουσιακά στοιχεία κτλ. Με λίγα λόγια, κάθε γονέας προσπαθεί να φτάσουν τα παιδιά του σε ένα σημείο υλικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, ώστε να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Όλα ωραία και καλά μέχρι εδώ, που είναι το κακό, θα αναρωτηθεί κάποιος. Το πρόβλημα λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, είναι πως μας ενδιαφέρει περισσότερο η υλική ευδαιμονία, και λιγότερο το να περάσουμε στα παιδιά μας και κάποιες άλλες αξίες και τρόπους συμπεριφοράς, στην κοινωνία που θα ζήσουν.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ελλάδας, υπάρχουν κάποια θέματα, που θα έπρεπε να προβληματίζουν τον κάθε γονέα. 

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι κάτι πολύ κρίσιμο, αλλά ελάχιστα ενδιαφέρει την πλειοψηφία των γονέων. Ο τρόπος ζωής μας είναι υπερβολικός, πολύ καταναλωτικός και επιβαρυντικός απέναντι στη φύση. Σήμερα, ο καθένας μας, είναι πολύ ενεργειακά απαιτητικός, και πιέζει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα. Ρύπανση του αέρα, των θαλασσών, και της φύσης γενικότερα, με δυσμενείς συνέπειες στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Αλλαγή του κλίματος, με ισχυρά και απότομα καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν θανάτους και καταστροφές, και άλλα πολλά προβλήματα.

Επίσης, κάτι σημαντικό που πρέπει να περάσουμε στις επόμενες γενιές, είναι η πραγματική παιδεία που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος. Πως θα φερθεί στους άλλους, σε οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό επίπεδο, στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Να σέβεται και να διατηρεί καθαρό το περιβάλλον που ζει. Να σέβεται τους άλλους όταν οδηγεί. Και πολλά άλλα.

Αν ένας γονέας πιστεύει σήμερα ότι με το να σπουδάσει τα παιδιά του, και να τους προσφέρει τα πάντα, ώστε να να έχουν μια υλική άνεση, έχει κάνει και το καθήκον του, τότε έχει άγνοια που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το μέλλον των ίδιων του των παιδιών.

 Ένας υπερπληθυσμός αυτή τη στιγμή στον ανεπτυγμένο κόσμο, που έχει λεφτά να ζει με τον (αλόγιστο) τρόπο που ζει, μπορεί να φέρει καταστροφικές συνέπειες. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τι γίνεται. Πανδημίες, ακραία καιρικά φαινόμενα, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας μας, κίνδυνοι για πολεμικές συρράξεις για τα πετρέλαια και τα ενεργειακά...

Πρέπει λοιπόν, οι γονείς σήμερα, να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα εγκράτειας, μέτρου, και ευθύνης στα παιδιά τους. Να τα κάνουν ανθρώπους με πραγματική παιδεία, με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, με καλή συμπεριφορά σε όλους τους τομείς στην κοινωνία που θα ζήσουν.  Αν αμελλήσουν αυτά τα σημαντικά πράγματα, και δώσουν όλο το βάρος στο να μην τους λείψει τίποτα, και να εξασφαλίσουν την υλική τους άνεση και τον πλουτισμό τους, τότε θα έχουν κάνει ένα σοβαρό σφάλμα. Βλέπουμε σήμερα η έλλειψη εγκράτειας από το σύνολο του πληθυσμού, η υπερβολή και η αδιαφορία στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν, που μπορεί να οδηγήσουν...

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

 

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ