Η Χαριστική βιβλιοθήκη …στα Παραμύθια της Δευτέρας!

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο…κάθε βράδυ κι ένα παραμύθι!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Κι αφού περνάμε πρωτόγνωρες εποχές με πολλούς περιορισμούς και προσοχή μεγάλη, τα «Παραμύθια του Σαββάτου» θα σας κρατούν καθημερινά παρέα με πολλές αναρτήσεις και πολλά βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε και να «παρηγορηθούμε».

Παλαιότερες εκδόσεις, βιβλία που έχουμε αγαπήσει, που διαβάζουμε δυνατά για όλη την οικογένεια. Που μπορεί να τα έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και τα θυμόμαστε ξανά ….

Αχ, αυτές οι δανειστικές βιβλιοθήκες…

Που ΄χουν  μέσα τους εκατομμύρια θησαυρούς και τους μοιράζουν απλόχερα αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να τους επιστρέψεις τα μαγικά τους περιτυλίγματα.  Όλοι εκείνοι οι ήρωες, οι δράκοι, οι νεράιδες, οι βασιλιάδες, τα παράξενα πετούμενα, τα ζώα, οι ιππότες ζωντανεύουν τόσο μοναδικά απ΄ τις σελίδες των βιβλίων που τόσο ακούραστα φιλοξενούν στα ράφια τους. Κι είναι εκεί  και περιμένουν και πετάνε απ΄ τη χαρά τους τα βιβλία σαν τα πάρει κάποιο χέρι παιδικό. Κι εσύ, που δυσκολεύεσαι  να συμμαζέψεις όλους αυτούς τους θησαυρούς που σου χαρίζονται μέσα από τις χιλιάδες  ιστορίες τους αναρωτιέσαι πως να  αποχωριστείς τούτα τα  μαγικά  βασίλεια. Όμως έτσι λειτουργούν οι βιβλιοθήκες…δανειστικά! Ή μήπως όχι; Μήπως τελικά όλα τούτα που έχουν μέσα τους, είναι δικά μας, μέσα μας, γραμμένα με ανεξίτηλα γράμματα και εικόνες στην ψυχή και το μυαλό;

Πόσο αληθινή, απλή, μοναδική και υπέροχη τούτη η ιστορία του Δικαίου Χατζηπλή  και του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τις βιβλιοθήκες. Κρύβουν αμέτρητους και τεράστιους θησαυρούς που τελικά δεν τους δανείζεσαι αλλά σου τους χαρίζουν γιατί σε κάνουν να νοιώθεις πως είναι …κτήμα σου. Μια ιστορία που  ανοίγει καινούργιες σελίδες στη σκέψη των μικρών παιδιών, που αρνούνται να δεχθούν πως κάτι, ΔΕΝ, τους ανήκει. Που πρέπει να μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν, να συμμορφωθούν με κανόνες και απαιτήσεις και υποχρεώσεις για να μάθουν να είναι συνεπείς. Όμως το βιβλίο είναι ένας απέραντος κόσμος που δεν μπορεί πάντα να σου ανήκει. Μπορεί να είσαι κομμάτι του ο ίδιος, μπορεί να ταυτιστείς με οποιονδήποτε ήρωα. Αυτό το κάνει ξεχωριστό και όχι η …ιδιοκτησία του χαρτιού. Η χαρά του ταξιδιού, η απόλαυση της ανάγνωσης αυτά μετράμε σε ένα καλό βιβλίο. Και  φυσικά οι βιβλιοθήκες πρέπει να  είναι ζωντανές και η ζωντάνια θεριεύει με την «κίνηση» των βιβλίων. Να φτάσουν…παντού!

Υπέροχη  η ιδέα και των δυο εμπλεκόμενων στην ιστορία του Σοφοκλή. Αλήθειες και επιθυμίες που δένουν απόλυτα. Μια προσέγγιση διαφορετική που κάνει πιο εύκολο τον …αποχωρισμό αγαπημένων αντικειμένων. Έτσι και αλλιώς έτσι θα έπρεπε να λένε τις βιβλιοθήκες …Χαριστικές γιατί πραγματικά τα δώρα τους είναι ότι πιο πολύτιμο μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος ενήλικας και μη.

Όπως πάντα η Μυρτώ Δεληβοριά έδωσε πνοή σε τούτη την ιστορία με τον μοναδικό της και πολύ ξεχωριστό τρόπο σε ένα βιβλίο που  μοιράζει πολλά δώρα!

Για κάθε βιβλιοθήκη που χαρίζει αυτήν την ξεχωριστή  μυρωδιά, την περιπέτεια και τις αλήθειες του κόσμου. Για κάθε παιδί που ονειρεύεται  και αγαπά τα βιβλία…

Δείτε εδώ δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά την ανάγνωση της Χαριστικής  Βιβλιοθήκης σχεδιασμένες από τον  Δικαίο Χατζηπλή : https://www.patakis.gr/files2/Xaristiki_Vivliothiki_Drastiriotites2.pdf

Για μικρούς και μεγάλους που η φαντασία τους κρατά ζωντανούς…

Το βιβλίο είναι υποψήφιο για τα εξής βραβεία:

Στη βραχεία λίστα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY 2020 για το βραβείο "Βίτω Αγγελοπούλου" σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

Στη βραχεία λίστα του Ελληνικού Τμήματος της IBBY 2020 για το βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους

*Χαριστική βιβλιοθήκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου – Δικαίος Χατζηπλής, εικ: Μυρτώ Δεληδοριά, εκδ. Πατάκη (https://www.patakis.gr/product/611398/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/Xaristikh-vivliothhkh/ )

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ