Η “Σπονδή” του Στέλιου Πετράκη στο no.1 των Ευρωπαϊκών World Music Charts

Newsroom
Newsroom

Πρόκειται για ένα cd με νέες συνθέσεις που ανήκουν στο κρητικό ιδίωμα και λίγες παλιές συνθέσεις σε διασκευή

Το νέο cd του κουαρτέτου του Στέλιου Πετράκη (Stelios Petrakis Quartet) με τίτλο “Σπονδή”, βρίσκεται στην κορυφή (Νο. 1) των Ευρωπαϊκών charts για την μουσική του κόσμου, (World Music Charts Europe) για τον Ιούλιο 2022. Πρόκειται για ένα cd με νέες συνθέσεις που ανήκουν στο κρητικό ιδίωμα και λίγες παλιές συνθέσεις σε διασκευή, που ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του Δημήτρης Σιδερής (λαούτο – τραγούδι) Μιχάλης Κονταξάκης (Μαντολίνο) και Νίκος Λεμπέσης (Χορός) ετοίμαζαν προσεκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Στο cd που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Artway – Technotropon και στη Γαλλία από την Molpé Music, συμμετέχουν φιλικά και τρεις διακεκριμένοι μουσικοί (Βασίλης Σταυρακάκης, Bijan Chemirani και Χαράλαμπος Παρασκάκης). Όλα τα μουσικά κομμάτια είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες της παλιάς Κρήτης, που αναφέρονται λεπτομερώς στο τρίγλωσσο βιβλίο που περιλαμβάνει το cd. H τεχνική επεξεργασία του ήχου (μίξη και μάστερινγκ) έχει γίνει από τον Efrén López και η παραγωγή είναι του Στέλιου Πετράκη

t

Τα πιο ιστορικά και ποιοτικά World Music Charts της Ευρώπης (www.wmce.de)  ιδρύθηκαν τον Μάιο του 1991 από 11 ραδιοφωνικούς παραγωγούς από 11 χώρες για λογαριασμό του Εργαστηρίου της μουσικής του κόσμου (world music workshop) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας (EBU).

  Στη σημερινή τους μορφή, 31 χρόνια μετά, μία φορά το μήνα, οι 45 πλέον  ειδικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της μουσικής του κόσμου από 24 ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγουν τα δικά τους κορυφαία 10 αγαπημένα (Top 10) από τις τρέχουσες κυκλοφορίες «μουσικής του κόσμου» και τα αποστέλλουν στο Brno της Τσεχικής Δημοκρατίας (στο Βερολίνο από το 1991 έως το 2020).  Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μια βάση δεδομένων και στη συνέχεια το Top 20 δημοσιεύεται ως WORLD MUSIC CHARTS EUROPE. Στα WMCE εμφανίζονται μόνο οι ηχογραφήσεις που έχουν κυκλοφορήσει επίσημα σε υλικούς φορείς (cd, βινύλιο κλπ).

Ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του βρίσκονται καθ’ οδόν για τη Valencia της Ισπανίας, όπου θα εμφανιστούν την προσεχή Κυριακή 3 Ιουλίου σε ανοιχτή συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης στα πλαίσια του φεστιβάλ Poliritmia 2022 και δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίηση τους για τη νέα αυτή διάκριση, που βάζει τους ίδιους και τη μουσική της Κρήτης στο επίκεντρο της προσοχής της World Music σκηνής της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα δίνει στο σχήμα και στη μουσική του την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Ευχαριστούν όλους τους συνεργάτες και τους φορείς που τους έχουν στηρίξει τα οκτώ χρόνια παρουσίας του Stelios Petrakis Quartet στη διεθνή σκηνή της world music, και υπόσχονται να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά, ώστε να ταξιδεύουν τη μουσική τους σε νέα μέρη και να τη μοιράζονται με νέα φιλόμουσα ακροατήρια.

 

Δείτε τη Λίστα: https://www.wmce.de/

 

Δείτε επίσης:

«Σπονδή» από τον Στέλιο Πετράκη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ