Το κορίτσι με την κορδέλα* «ζωντανεύει» στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Το κορίτσι με την κορδέλα* «ζωντανεύει» στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο….κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Πρεμιέρα το Σάββατο 23 Μάϊου 2020 στις 10.00 π.μ. στο Youtube!

Συντονιστείτε :https://youtu.be/4z7UEevBPko 

Τα Παραμύθια του Σαββάτου "ζωντανεύουν" με αναγνώσεις βιβλίων και αφηγήσεις παραμυθιών με κούκλες και μας κρατούν συντροφιά όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

Αφήγηση :Ελένη Μπετεινάκη https://www.facebook.com/elenibetinaki 

Κούκλες :Εύη Αλμπαντάκη (Το κουμπί και το Βελόνι) https://www.facebook.com/evi.almpantaki 

Το βίντεο δημιουργήθηκε  «με την ευγενική παραχώρηση σχετικής άδειας, χωρίς αμοιβή  από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη  στην Ελένη Μπετεινάκη».

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο….κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

1

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κορίτσι η Μαρίζα, 11 χρονών. Μια μικρή υπηρέτρια στο σπίτι των Βαν ντε Βέλντε. Δούλευε πολύ και τις  ελάχιστες ελεύθερες  ώρες της, τις περνούσε στον κήπο του μεγάλου σπιτιού. Μια μέρα βρήκε έναν παράξενο σπόρο και τον φύτεψε σε μια γωνιά του κήπου. Ο σπόρος θα βγάλει φύλλα και θα  μεγαλώσει τόσο πολύ που η Μαρίζα θα αποφασίσει να σκαρφαλώσει πάνω του και να δει τι υπάρχει πέρα από τον …τοίχο του αρχοντικού! Και τότε όλα θα αλλάξουν. Ένα υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο κι ένα μικρό αγόρι ο Πέτερ θα γεμίσουν την ζωή της. Από την ομορφιά και το «όνειρο» θα την επαναφέρει στην πραγματικότητα η εντολή της κ. Βαν ντε Βέλντε για να συνεχίσει τις δουλειές του σπιτιού , όμως το μυαλό της θα παραμείνει εκεί πίσω από τον ψηλό τοίχο. Τις επόμενες μέρες θα ανακαλύψει την …Άνοιξη, θα ξαναδεί τον Πέτερ και θα γνωρίσει και την εποχή του θερισμού. Δεν μπορεί να πάρει τα δώρα που της προσφέρει το αγόρι γιατί είναι πολύ μακριά της. Ελπίζει όμως και αυτή την ελπίδα τρέφει μόνο αυτό το φυτό… Δουλεύει σκληρά, ονειρεύεται και συνεχίζει να ελπίζει ώσπου μια μέρα το φυτό της θα μαραθεί και τα δάκρυα της δεν θα έχουν σταματημό. Τότε θα συμβεί ένα μικρό θαύμα που θα αλλάξει πάλι τη ζωή της Μαρίζας. Ο Πέτερ θα εμφανιστεί πάνω από τον τοίχο, θα της δώσει μια κορδέλα με ένα μαργαριτάρι πάνω της, μια υπόσχεση και  το όνειρο τους θα γίνει κάποια στιγμή,  πραγματικότητα…

1

Ένα υπέροχο βιβλίο της Βαλέρ Σταρασέλσκι, μια ιστορία εμπνευσμένη  από τους πίνακες του Pieter Bruegel και εικονογραφημένο στο ίδιο ακριβώς στυλ με τον ζωγράφο από την  Αν Μπύγκε. Το ζωντάνεμα αυτών των υπέροχων εικόνων θα δώσουν μια ιστορία που περιγράφει ήθη και έθιμα μιας εποχής κοντά πεντακοσίων χρόνων πριν, στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι και είναι ένα από αυτά, με επιρροές και από άλλα πασίγνωστα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Το φυτό που μεγαλώνει στον κήπο της κ.Βαν ντε Βέλντε θυμίζει την μαγική φασολιά και η μικρή υπηρέτρια που η τύχη αλλάζει η πίστη και δύναμη της θέλησης παραπέμπει και πάλι στην Σταχτοπούτα και στην ανατροπή, την ομορφιά και την μαγεία που προσφέρουν τα παραμύθια αλλοτινών καιρών. Ωστόσο έχει την δική του ιστορία που ζωντανεύει με απίστευτα χρώματα και εικόνες μιας νοσταλγικής εποχής και βαθιά χαραγμένης στην ψυχή πολλών ανθρώπων, από τα πινέλα της Αν  Μπυγκέ.

1

Ένα παραμύθι γεμάτο εικόνες κυριολεκτικά και μεταφορικά, μια ιστορία για τη δύναμη της πίστης, της ομορφιάς και του ονείρου. Το έχει μεταφράσει στα ελληνικά η Εύη Γεροκώστα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

1

Το κορίτσι με την κορδέλα, Βαλέρ Σταρασέλσκι, εικ: Αν Μπυγκέ ( μεταφ: Εύη Γεροκώστα), εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη : https://kokkiniklostibooks.gr/book.php?id=5720d4c7ede42 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ