Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ανοίγει τα φτερά του στην Ευρώπη!

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ανοίγει τα φτερά του στην Ευρώπη!

Φέτος ο κύκλος σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος με έδρα την Κρήτη περιλαμβάνει 53 σεμινάρια και master classes τόσο στο χωριό Χουδέτσι

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κύκλος σεμιναρίων και συναυλιών του νεοσύστατου -αυτόνομου- τμήματος του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στην Καταλονία της Ισπανίας που λειτουργεί με έδρα το Cardedeu στη Βαρκελώνη και με την επωνυμία Labyrinth Catalunya.

Καθώς ο βασικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος στο καταστατικό του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος  ήταν πάντα η μουσική εκπαίδευση, η διάδοση και η ανάπτυξη των τροπικών μουσικών παραδόσεων μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες και διεθνείς καλλιτεχνικές συνεργασίες, η εξάπλωσή του σε άλλα μέρη της Ευρώπης αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που συμβάλλει αποφασιστικά  στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του.
Να σημειωθεί εδώ ότι και στην Santa Sophia στην Μπολόνια της Ιταλίας διοργανώνεται σχετικός κύκλος σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου ως τα μέσα του Σεπτέμβρη 2017, πάλι κάτω από τη σκέπη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, με κοινούς στόχους, αξίες , φιλοσοφία και αισθητική και πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly με τη βοήθεια εξαιρετικών συνεργατών, ενώ έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον για τμήματα στο Toronto και στο San Francisco.
 
Φέτος, το Labyrinth Catalunya πραγματοποίησε 8 σεμινάρια και 4 συναυλίες με τη συμμετοχή 9 καθηγητών και 96 μαθητών και με τη βοήθεια πολλών εθελοντών και κατοίκων της περιοχής κατά το διάστημα 7-17 Απριλίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος της Ισπανίας και μέλος του Δ.Σ της ΑΜΚΕ «Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ»  κ.Χρήστος Μπάρμπας αποτυπώνει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το κλίμα, τις εντυπώσεις και τους «προβληματισμούς» για την φετινή διοργάνωση:
"Με ιδιαίτερη χαρά, ολοκληρώσαμε πριν από μερικές μέρες τις δραστηριότητες των σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, στο Καρδεδέου της Καταλονίας. Αυτή η δεύτερη χρονιά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και μας γέμισε αισιοδοξία για την συνέχεια των σεμιναρίων και συναυλιών όχι μόνο εδώ, στην Ισπανία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Λαβύρινθος. Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν την διοργάνωση, προσφέροντας ό,τι μπορούσε ο καθένας, ενώ οι μαθητές και δάσκαλοι χάρηκαν πολύ που βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον ήρεμο με μοναδική “έννοια”, για μερικές μέρες τουλάχιστον, την μουσική. 
 
Πολλοί από εμάς δώσαμε ραντεβού το καλοκαίρι στην Κρήτη και στην Ρόδο, για τα καλοκαιρινά μαθήματα εκεί. Κάποιοι φίλοι με έχουν ρωτήσει: “μα δεν θα δράσουν ανταγωνιστικά τα σεμινάρια στην Ισπανία; Αν έρθει κάποιος εκεί, μετά μήπως δεν θα έρθει στην Κρήτη;”  Γνώρισα μουσικούς, που ήρθαν για πρώτη φορά στα σεμινάρια του Λαβύρινθου εδώ στο Καρδεδέου, και ήδη ψάχνουν για εισιτήρια για το καλοκαίρι στο Χουδέτσι. 
 
Η εμπειρία μας είναι ότι όσο διαδίδεται το πνεύμα και η μουσική που “συμβαίνει” από τους δασκάλους και μαθητές του Λαβύρινθου, τόσο μεγαλώνει το όλο εγχείρημα, και με αυτό το πνεύμα - της συνεργασίας, αλληλοσυμπλήρωσης και δημιουργικότητας - ανυπομονούμε να δούμε να ξεπηδάνε και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες!"

(Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Labyrinth Catalunya επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
http://labyrinthcatalunya.com )

Φέτος ο κύκλος σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος με έδρα την Κρήτη περιλαμβάνει 53 σεμινάρια και master classes τόσο στο χωριό Χουδέτσι (για 15η συνεχή χρονιά) όσο και στην πόλη της Ρόδου σε συνεργασία με το Δήμο του νησιού από 26 Ιουνίου ως και 9 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 15 χρόνια το ΜΕΛ έχει φιλοξενήσει 438 σεμινάρια, 97 συναυλίες, 96 καθηγητές, και 4,492 μαθητές από όλον τον κόσμο! Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κύκλο σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στην Κρήτη και στη Ρόδο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.labyrinthmusic.gr/ 
 
Παράλληλα, στη Γενεύη της Ελβετίας διοργανώνεται ένα δεκαήμερο φεστιβάλ-αφιέρωμα στο Λαβύρινθο με τη συμμετοχή δεκάδων καθηγητών του Μουσικού Εργαστηρίου με τίτλο  "Les Nuits du Labyrinthe”- Musiques d’Orient et de Méditerranée,  2-12, Νοεμβρίου 2017.
Το δεκαήμερο αυτό περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, προβολές ταινιών και προγράμματα για παιδιά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ateliers d'ethnomusicologie (ADEM) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly και του Ελβετού εθνομουσικολόγου Laurent Aubert.
http://www.adem.ch
 
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ