Μουσικοθεατρική παράσταση "Αϊβαλί" στο Βραχάσι Λασιθίου

Newsroom
Newsroom

Το έργο αυτό διάλεξε ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας και ο σκηνοθέτης του Νάσος Ζαγκότης για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από εκείνες τις μαύρες στιγμές εκείνες τις συννεφιασμένες μέρες.

Στις 10 Αυγούστου στο Βραχάσι ΛασιθίουΠαλιό Παρθεναγωγείο, ώρα έναρξης παράστασης 9:15!

Το έργο εμψυχώνουν 14 ηθοποιοί, ενώ 8 μουσικοί το εμπλουτίζουν με πρωτότυπα τραγούδια και στίχους!
Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο graphicnovel του Soloύp.

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης. Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης.

Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Εκεί στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος, αφηγούνται μέσα στις σελίδες του graphicnovel. Τόσα χρόνια μετά και εξακολουθεί να μας στοιχειώνει η τραγωδία που σημάδευε τον ελληνισμό. Ο Soloύp παίρνει τη φαντασία, τα ντοκουμέντα και το πενάκι του και εικονογραφεί τον πόνο, την αδικία, τον ξεριζωμό. Σκιές κι εφιάλτες ενός παρελθόντος που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Το έργο αυτό διάλεξε ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας και ο σκηνοθέτης του Νάσος Ζαγκότης για να τιμήσουν τα 100 χρόνια από εκείνες τις μαύρες στιγμές εκείνες τις συννεφιασμένες μέρες.

Μία πολυπρόσωπη μουσική - θεατρική παράσταση σε μια αφηγηματική κλιμάκωση που κόβει την ανάσα. Το έργο εμπλουτίζεται με πρωτότυπες συνθέσεις κι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Φουρναράκη, στίχους της Βέρας Περράκη, το τραγούδια ειδικά φτιαγμένα για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Επιπλέον συνθέσεις, Μάνος Λαντζανάκης και Κωστής Μιχελάκης,

Τα graphicnovel Αϊβαλί εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος ενώ φέτος κυκλοφόρησε η έκτη, επετειακή του έκδοση. Το 2015 με πρωτότυπα σκίτσα, αρχειακό υλικό και σελίδες του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μεγάλη έκθεση με τίτλο Αϊβαλί, Ένα ταξίδι στο χρόνο.

Η έκθεση μετά από δυο παρατάσεις διήρκησε τρεισήμισι μήνες ενώ στη συνέχεια περιόδευσε για πάνω από δυο χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα το Αϊβαλί έχει βραβευθεί στο Comicdomcon Athens και στην Clermont-Ferrandτης Γαλλίας.

Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά, Τουρκικά, Αγγλικά και Ισπανικά. Παρουσιάσεις του έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Το Ποντίκι και το περιοδικό δρόμου Σχεδία ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλά ακόμα έντυπα (Το Βήμα, Βαβέλ, Γαλέρα, GoalNews κ.α.)

https://www.neakriti.gr/files/2022-08-07/theater.jpg

 

https://www.neakriti.gr/files/2022-08-07/theater3.jpg

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ