Ο Γκασπάρ μέσα στη Νύχτα…*

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη
Ο Γκασπάρ μέσα στη Νύχτα…*

Ζητούνται Αναγνώστες στα καλά βιβλία και παραμύθια!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Και μιας και μπήκαμε στον Δεκέμβριο που τουλάχιστον για μένα είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών, η στήλη μας «Τα Παραμύθια του Σαββάτου» γίνεται σχεδόν καθημερινή. Με νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας και πολλές και καλές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!

Γκασπάρ

*Ο Γκασπάρ μέσα στη νύχτα, Σενγκ Σουν Ραταναβάν, εκδ. Ψυχογιός

Είναι νύχτα, η πόλη έχει αποκοιμηθεί και ο Γκασπάρ, ένα μικρό αγόρι, δυσκολεύεται να κλείσει τα μάτια του. Σκέφτεται συνεχώς, προσπαθεί να ονειρευτεί αλλά ο φόβος του για το σκοτάδι τον κρατάει  σε υπερένταση και άγρυπνο. 

Είναι και κάτι ακόμα που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί. Νιώθει μοναξιά. Και εκεί στις πολλές σκέψεις του και τα σκοτάδια αναζητά έναν φίλο. Και τότε ακούγεται μια μικρή φωνή μέσα στο σκοτάδι. 

«Ψάχνεις για φίλο; Αν δεν τον έχεις βρει, είναι γιατί κοιτάζεις μόνο με τα μάτια...»

Αυτή ήταν μια λιλιπούτεια ποντικίνα η Αγλαΐα, μια φανταστική ολοκαίνουργια «φίλη» που αποφασίζει να  «δείξει» και να  μάθει στον Γκασπάρ τι σημαίνει φιλία… Μαζί θα συναντήσουν την Αλεξαντρί που είναι βιβλιοθηκονόμος, τον Οκτάβιο τον λαγό που είναι μουσικός και τον μικρό Γεδεών που φοβάται επίσης ένα σωρό πράγματα. Στην παρέα θα μπει και ο Μπαζίλ ένα κοάλα από την Κίνα που θέλει να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Κι όλοι μαζί σαν μια ομάδα ξεκινούν …προπόνηση! Ο φανταστικός κόσμος και οι σκιές που δεν είναι και τόσο φοβέρες τελικά ξεδιπλώνονται με πολύ μαεστρία σε ένα αξιαγάπητο κείμενο που θα λατρέψουν τα παιδιά. Κι ίσως να βρεθεί  μια λύση για το  σκοτάδι και τη μοναξιά στα όμορφα παιχνίδια που φτιάχνει το μυαλό. Α…και στη Φαντασία, πάντα!

Γκασπάρ

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους φανταστικούς μας φίλους, για τους φόβους και την μοναξιά που έγραψε και εικονογράφησε μοναδικά η Σενγκ Σουν Ραταναβάν! Το βιβλίο εκτός από το πολύ ιδιαίτερο κείμενο θα σας ενθουσιάσει με τις πραγματικά καλαίσθητες και υπέροχες εικόνες του. 

Ο φόβος του σκοταδιού είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο  σε μικρά παιδιά. Τα παιχνίδια του μυαλού και οι λύσεις που «ζωντανεύουν» με φανταστικούς φίλους που όμως ο καθένας τους θα μπορούσε στ’ αλήθεια με αυτό που αντιπροσωπεύει να  κρατήσει συντροφιά τη νύχτα σε μικρούς και μεγάλους. Η Ποντικίνα Αγλαΐα μας διωχνει την μοναξιά μαζί με την Αλεξαντρί με τα βιβλία. Ο Οκτάβιο μας παρακινεί να ακούσουμε προσεκτικά …μουσική. Ο Γεδεών και ο Μπαζίλ μας βάζουν στον κόσμο της άσκησης και ο Πατρίκ μας παροτρύνει να ασχοληθούμε με την μαγειρική. Μα το πιο βασικό από όλα είναι  η συμφιλίωση και η παρέα που διώχνει μακριά κάθε φόβο. 

Το νόημα της φιλίας υμνείται, ακόμα κι αν οι φίλοι είναι φανταστικοί, σύνηθες καταφύγιο του μυαλού σε πολύ νεαρές ηλικίες. 

Να το ψάξετε τούτο το βιβλίο να το διαβάσετε στα μικρά παιδιά και να αφεθείτε στις μαγικές του εικόνες. Να τα αφήσετε να μιλήσουν για τους δικούς τους φόβους και τους φίλους. Να ζήσετε μαζί μια νυχτερινή περιπέτεια κι ίσως το σκοτάδι να τους φανεί λίγο πιο φιλικό.

Το βιβλίο έχει κερδίσει  το βραβείο:  Landerneau 2021 ( Γαλλικό βραβείο Αναγνωστών)

Την μετάφρασή του έχουν κάνει οι : Κατερίνα Φράγκου  & Μυρτώ Ρασινιέ

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα : https://apps.psichogios.gr/pdf/preview/el/25597 

Ίσαμε την επόμενη φορά…

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/ 

Γκασπάρ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ