Σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το θεατρικό σανίδι του ΔΗΠΕΘΕΚ

Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας των αρχαιολογικών χώρων.

Σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας επέλεξαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για την παρουσίαση της καλοκαιρινής θεατρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ «Φαέθων».

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη, «παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε ο πολιτισμός δηλώνει “ παρών”. Σαν ΔΗΠΕΘΕΚ και αυτό το καλοκαίρι βάζοyμε τον πήχη ψηλά προσφέροντας στο κοινό δωρεάν, με την πολύτιμη συνδρομή του υπουργείου και της περιφέρειας, μια εξαιρετική παράσταση και μάλιστα σε ιδιαίτερους επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια των συνεργατών μας στο ΔΗΠΕΘΕΚ».

Η παράσταση, αφορά στο γνωστό μύθο του Φαέθοντα, όπως καταγράφεται στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου (μετάφραση Θεόδωρος Παπαγγελής) και στα σωζόμενα αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη (μετάφραση Γιώργος Σαμπατακάκης).

Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η Έφη Θεοδώρου, ενώ στη σκηνή «ανεβαίνουν» οι Μαρία Σκουλά, Μάξιμος Μουμούρης, και Λάμπρος Κωνσταντέας.

Η μουσική ανήκει στον Σόλη Μπαρκή, τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Άγγελος Μέντης, τις φωτογραφίες και τα βίντεο η Γκέλυ Καλαμπάκα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παράστασης, τρεiς ερμηνευτές αποδίδουν την περιπέτεια του νεαρού Φαέθοντα, νόθου γιου του Ήλιου και της Κλυμένης, που αναζήτησε τον πατέρα του, οδήγησε το ηλιακό του άρμα και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον ουρανό καταποντίστηκε, πυρπολώντας τα δάση, στερεύοντας ποτάμια και πηγές και προκαλώντας έτσι μια άνευ προηγουμένου οικουμενική καταστροφή. Την αφήγηση - άλλοτε διαλογική, άλλοτε χορική - θα συνοδεύει ζωντανά με τους ήχους κρουστών, ένας δεξιοτέχνης στο είδος μουσικός.

Η παράσταση «ανεβαίνει από τις 3 έως και τις 5 Αυγούστου στο Φρούριο Φιρκά στην παλιά πόλη των Χανίων, στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων, στο Ρέθυμνο στις 7 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκης» στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου στις 8 και 9 Αυγούστου, στο Μινωϊκό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι Ρεθύμνου στις 10 Αυγούστου και στον Αρχαιολογικό χώρο «Λατώ» στον Άγιο Νικόλαο στις 11 Αυγούστου.

Παραστάσεις προγραμματίζονται και εκτός Κρήτης: Στη Μήλο στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο στις 2 Σεπτεμβρίου, στη Δήλο Αρχαίο Θέατρο στις 4 Σεπτεμβρίου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας των αρχαιολογικών χώρων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ