Σχολείο στη Νεμέα μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης με πρωταγωνιστή τον θρυλικό λέοντα

Μια εικαστική δράση που μεταμορφώνει την όψη του σχολείου της περιοχής αποτελώντας ένα παράδειγμα μεταμόρφωσης ενός σχολικού περιβάλλοντος

Η Νεμέα απέκτησε το νέο της τοπόσημο με την τοιχογραφία που υλοποίησε η UrbanAct στο 2ο Δημοτικό σχολείο της πόλης, με την αναπαράσταση του μύθου του πρώτου άθλου του Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας.

Το έργο ζωγράφισε ο streetartist Same84 μέσα από την ιδιαίτερη εικαστική του γραφή, ενώ όλο το πρόγραμμα έγινε πραγματικότητα με την αιγίδα και στήριξη της Δ/νσης του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και με την άδεια του Δήμου Νεμέας.

Η τοιχογραφία θα γίνει προσπάθεια να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά δράσεων στην περιοχή, για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα εικαστικών έργων τα οποία θα αναδείξουν την μοναδική ιστορία, τα προϊόντα και το ντόπιο δυναμικό της περιοχής.

Στην ελληνική μυθολογία, το λιοντάρι της Νεμέας ήταν ένα λιοντάρι που ζούσε στην περιοχή της Νεμέας και σκόρπιζε τον φόβο. Ήταν απόγονος του Τυφώνος και της Έχιδνας ή του Όρθρου και της Χίμαιρας. Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι έπεσε από τη Σελήνη και ήταν απόγονος του θεού Δία και της θεάς Σελήνης. Το θηρίο αυτό σκοτώθηκε τελικά από τον Ηρακλή. Η θανάτωση του λιονταριού του ήταν ο πρώτος άθλος που ανατέθηκε στον Ηρακλή από τον Ευρυσθέα (βασιλιά των Μυκηνών).

Ο Λέων είχε πολύ σκληρό δέρμα, το οποίο δεν μπορούσε να τρυπηθεί από όπλο. O Ηρακλής χρησιμοποίησε στην αρχή το τόξο και το σπαθί του, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά πάλεψε ο ίδιος με γυμνά χέρια με το θηρίο και το έπνιξε. Στη συνέχεια προσπάθησε να το γδάρει, αλλά και αυτό στάθηκε αδύνατο. Η θεά Αθηνά του συνέστησε να χρησιμοποιήσει τα δόντια του ίδιου του ζώου, όπως και έκανε ο Ηρακλής, καταφέρνοντας τελικά να του πάρει το δέρμα.

Ο ήρωας φόρεσε την «λεοντή» (δέρμα, τομάρι λέοντος) και πήγε στον Ευρυσθέα να του πει ότι εκτέλεσε την πρώτη αποστολή του. Μόλις τον είδε να μπαίνει ο Ευρυσθέας τρομοκρατήθηκε, νομίζοντας ότι επρόκειτο για το ίδιο το Λιοντάρι, και κρύφτηκε σε ένα πιθάρι. Ο Ηρακλής κράτησε τη λεοντή και τη φορούσε πάντα, ως πανοπλία.

Όταν ο ήρωας έφτασε στη Νεμέα για να σκοτώσει το λιοντάρι, τον φιλοξένησε ο Μόλορχος, ένας ντόπιος βοσκός. Ο Μόλορχος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απέδωσε στον Ηρακλή θεϊκές τιμές.

Το νεκρό σώμα του Λέοντος μεταφέρθηκε από τους θεούς στον ουρανό και σχημάτισε τον Αστερισμό του Λέοντα.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ