Το σιωπηλό βασίλειο και τα Θέλω της ζωής μας….στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Επειδή το «Θέλω!» είναι η πιο δυνατή λέξη της ζωής μας. Και επειδή οι λέξεις, οι φωνές , οι ήχοι και η μουσική είναι ζωή!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

 

 Το σιωπηλό βασίλειο, Παναγιώτα Στρίκου- Τομοπούλου, εικ: Στάθης Πετρόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

 

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα βασίλειο μακρινό, ζούσε ένας βασιλιάς  και μια βασίλισσα που είχαν ένα και μόνο μεγάλο μαράζι. Δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά και αυτό έκανε τον βασιλιά δύστροπο και παράλογο. Έτσι βρήκε ένα  μάγο που ζoύσε σε ένα πύργο σκοτεινό και κάθε φορά που γεννιούνταν ένα παιδί, τρία κοράκια ερχόντουσαν πάνω από την κούνια του και σκορπούσαν το ξόρκι της σιωπής. Καμμιά φωνή, κανένα γέλιο, ούτε κλάμα, ούτε λέξη παιδική δεν ακούγονταν πια. Οι γονείς ήταν απαρηγόρητοι και προβληματισμένοι για το τι ακριβώς συνέβαινε στον τόπο τους. Μυστήριο ανεξήγητο και πίκρα απλωμένα παντού. Στο παλάτι ζούσε και ο έμπιστος υπασπιστής του βασιλιά, ο μικρός Οράτιος. Ήξερε όλα τα μυστικά και χούγια του παλατιού και του βασιλιά κι όταν ο αφέντης του έπρεπε  να λείψει από το βασίλειο για κάποιο διάστημα τού παρέδωσε τα κλειδιά όλων των δωματίων του παλατιού ακόμα και της μυστικής πόρτα που ήταν πίσω από την βασιλική κάμαρα. Οι εντολές σαφέστατες κι αν τις παράβαινε η τιμωρία θα ήταν αποκεφαλισμός.  Ένα παράξενο όνειρο του Οράτιου ήταν η αιτία που την αφοσίωση του στο βασιλιά νικήθηκε από την περιέργεια. Και η μυστική πόρτα ξεκλειδώθηκε και οι φωνές των παιδιών ξεχυθήκαν μέσα από τα ξύλινα κουτιά …

Η συνέχεια στην «Μικρή Καληνύχτα » της Παναγιώτα Στρίκου- Τομοπούλου θα σας συναρπάσει. Ένα παραμύθι του παλιού καλού καιρού με μαγικά στοιχεία, με περιπέτεια, πλοκή, δοκιμασίες και τελική κάθαρση. Ένα παραμύθι για τον εγωισμό που σαν τον έχει κάποιος σε συνδυασμό με την δύναμη και εξουσία  δημιουργεί δυστυχία και δύσκολες καταστάσεις σε άλλους. Η καλοσύνη αντίθετα, η τόλμη και η άδολη και καθαρή σκέψη φέρνουν χαρά και ευτυχία όχι μόνο στον εαυτό μας μα και στους συνάνθρωπους μας.

Τα παιδιά είναι η δύναμη ενός τόπου. Είναι η χαρά, το μέλλον, η ελπίδα και η ζωντάνια του. Άνθρωποι που ακόμα και στις μέρες μας γκρινιάζουν και δυσανασχετούν ακούγοντας χαρούμενες φωνές και παιχνίδια σε παιδικές χαρές, αυλές και μπαλκόνια είναι άνθρωποι δυστυχείς και προβληματικοί. Κι όμως ζουν και υπάρχουν ανάμεσά μας.

Ένα παραμύθι για την σημασία και την δύναμη του λόγου, των λέξεων, των συναισθημάτων, της μουσικής, των ήχων και της ελευθερίας της σκέψης και της ομορφιάς. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερεί από τον άλλο το λόγο, τη φωνή και την άποψη.

Το βιβλίο και την ιστορία έχει εικονογραφήσει ο Στάθης Πετρόπουλος. Εκφραστική εικονογράφηση με πολύ καλή αποτύπωση συναισθημάτων στα πρόσωπα των ηρώων της ιστορίας.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή QR-code reader στο τάμπλετ ή στο κινητό σας και να ακούσετε την ίδια την συγγραφέα να σας αφηγείται την ιστορία της.

Αν πάλι θέλετε να διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα μπείτε εδώ: https://flip.metaixmio.gr/apospasmata/TO_SIOPHLO_BASILEIO-MIKRES_KALHNYXTES/index.html

Οι Μικρές Καληνύχτες είναι η αγαπημένη μικρών και μεγάλων σειρά του Μεταίχμιου για να αγαπήσουμε πολύ όλοι τα παραμύθια , να ζήσουμε στον κόσμο της φαντασίας κάθε βράδυ έστω και για δέκα μόνο λεπτά! Πιστέψτε με θα σας κρατήσει σε αυτόν τον κόσμο πολύ παραπάνω….

Θέλω! Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδόσεις Ίκαρος

Θέλω γαριδάκια! Θέλω  παγωτό! Θέλω το πατίνι του! Θέλω ποδήλατο! Θέλω σοκολάτα! ΘέλωωωΩΩΩ!

Θέλω, μια λέξη που κρύβει δύναμη μεγάλη. Τέσσερα γράμματα μόνο αλλά ηχούν τόσο δυνατά που γκρεμίζουν κάστρα και ψυχές. Οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις. Η ευτυχία και το γκρέμισμα της μαζί.  Σκεφτείτε κάθε φορά που την  λέει ένα παιδί πόσα συναισθήματα  δημιουργούνται στο ίδιο μα και στον αποδέκτη της;

Με ελάχιστες λέξεις αλλά πολύτιμες όλες τους η Ντανιέλα Σταματιάδη μας τα είπε όλα στη την σχέση μιας μάνας και του παιδιού της.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Ντανιέλας σαν συγγραφή που απευθύνεται σε μικρά παιδιά αλλά και σε μας του μεγαλύτερους. Η κατάσταση που τόσο εύστοχα παρουσιάζει με την πένα αλλά και με την εκπληκτική της εικονογράφηση μας είναι γνώριμη και καθημερινή. Με ένα κούνημα του κεφαλιού σε κάθε σελίδα, όλοι μας, συναινούμε στα λόγια της και συμπάσχουμε.

Ναι, είναι τα ατελείωτα Θέλω των παιδιών συγκεντρωμένα με χρώμα και έντονα σκίτσα  σε τούτο το βιβλίο. Η δύναμη της ΜΙΑΣ μόνο λέξης και της εικόνας. Εκρηκτικός συνδυασμός που έφερε ένα αποτέλεσμα εξίσου δυνατό.

Πόσα θέλω ακούμε την ημέρα; Πόσα θέλω πραγματοποιούνται; Πόσα θέλω είναι φυσιολογικά και πόσα παράλογα; Και πως διαχειρίζεσαι την επαναλαμβανόμενη και συχνά ακόρεστη επιθυμία; Που βάζεις φρένο; Που λες όχι και πόσο συχνά; Ζητάμε ό,τι έχει ο άλλος; Μπορούμε να έχουμε τα πάντα; Κι αν δεν μπορούμε να έχουμε όλα όσα λαχταρά η ψυχή πως ηρεμούμε, πως όλα χάνονται ή σταματούν;

Με ένα και μοναδικό «φάρμακο», αιώνες τώρα πια: Με αγκαλιά!  Είναι δωρεάν, είναι πολύτιμή, είναι απόλαυση, είναι χαρά, είναι αποκούμπι και δύναμη. Είναι τα πάντα και είναι το μοναδικό θέλω που χαρίζεται με χαμόγελο πλατύ!

Τρεις δυνατές λέξεις κράτησα από το βιβλίο που κρύβουν όλη τη ζωή μας: Μαμά, Θέλω, Αγκαλιά.

Κι ύστερα τις ξεχώρισα και μαζί με τα παιδιά μου στο σχολείο πλέξαμε ιστορίες. Για τη μαμά που  είπαμε όλες τις γλυκές κι αγαπημένες λέξεις του κόσμου. Που την στολίσαμε με χρώματα κι έγινε κατακόκκινη σαν καρπούζι, σαν φράουλα, σαν φωτιά όταν θυμώνει. Κι έγινε λευκή σαν περιστέρι, και πολική αρκούδα. Κι έγινε πολύχρωμη σαν ουράνιο τόξο. Κι έγινε κίτρινη σαν το σχολικό λεωφορείο και τις μαργαρίτες. Κι έγινε πανύψηλη με τεράστια χέρια για να μας αγκαλιάζει …

Κι ύστερα ζωγραφίσαμε τα Θέλω της παιδικής μας ζωής. Παιχνίδια πολλά, υλικά αγαθά αμέτρητα. Θέλαμε όμως και την αγάπη δίπλα μας που έμοιαζε με πανέμορφη νεράιδα των παραμυθιών. Θέλαμε και Ειρήνη στον κόσμο και τη μαμά και τον μπαμπά δίπλα μας.

Κι ύστερα γράψαμε κι εμείς την λέξη Θέλω. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να την γράψουμε ακριβώς όπως κι η Ντανιέλα. Που μπήκε μέσα στην ψυχή και το μυαλό μας.

Σπουδαία η εικονογράφηση. Έντονα χρώματα, σκίτσα,  αποτύπωση έκφρασης πολύ δυνατή.

Ένα βιβλίο για μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά. Για λέξεις και εικόνες μαγικές και δυνατές. Για κλάματα με αληθινά δάκρυα και …κροκοδείλια. Για όλους όσους λένε έστω και μια φορά την ημέρα την λέξη : Θέλω!

Θα το βρείτε εδώ : https://ikarosbooks.gr/995-thelo.html

Για παιδιά από 3 χρόνων και μεγάλους!

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ