Ταλαντούχος, ανερχόμενος και "Κρητικός" ... λόγω φιλίας!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Θοδωρής Βουτσικάκης: "Η σχέση μου με την Κρήτη έχει Συνειδητότητα"

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παντινάκη

Θα μπορούσε να είναι Κρητικός. Εκεί άλλωστε παραπέμπει, εκ πρώτης, η κατάληξη -άκης του επιθέτου του. Ίσως δηλαδή αν δεν ήταν Θεσσαλονικιός, να ήταν "κοπέλι", καθώς όπως ο ίδιος ο Θοδωρής Βουτσικάκης λέει "είναι η καλλιτεχνική ρίζα που με συνδέει με το νησί, μια ρίζα που έγινε πλέον συγγένεια". 

Λίγο πριν βρεθεί στην Κρήτη για να μάς παρουσιάσει την "Όμορφη Ζωή" σε μια συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο τραγουδιστής που θεωρείται από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, μίλησε στο Cretalive για το χθες, το σήμερα και το αύριο, για τη σχέση του με το νησί, το χρέος των καλλιτεχνών να κρατήσουν τον Πολιτισμό όρθιο εν μέσω πανδημίας αλλά και τα παιδικά του όνειρα που έγιναν πραγματικότητα ... μετά μουσικής!

"Έχω φίλους στην Κρήτη. Είναι άνθρωποι που έγιναν φίλοι με αφορμή τη δουλειά μου" - λέει ο Θοδωρής Βουτσικάκης για τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει στην Κρήτη, από το 2013 οπότε ήρθε για πρώτη φορά στο νησί, στο καλλιτεχνικό του ξεκίνημα, στο πλαίσιο της πρώτης του συνεργασίας με το Δημήτρη Μαραμή. "Οι άνθρωποι του νησιού έχουν αγαπήσει αυτό που κάνω" - προσθέτει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη σχέση συγγένειας που ο ίδιος αισθάνεται, παρά το γεγονός ότι ... η ταυτότητά του γράφει "Θεσσαλονίκη"!

Θα μπορούσε να είναι και κάποια σχέση εξ αίματος που τον συνδέει με την Κρήτη, γυρίζοντας 100 χρόνια πίσω, στη Μικρά Ασία, σε συγγενείς του νέου τραγουδιστή από την πλευρά του πατέρα του, που ξεριζώθηκαν κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και κάποιοι εξ αυτών, ακόμη και με άλλα επώνυμα, κατοίκησαν στην Κρήτη. "Είναι όμως κυρίως η καλλιτεχνική ρίζα που με συνδέει με το νησί, που έγινε πλέν συγγένεια. Η σχέση μου με την Κρήτη έχει συνειδητότητα και αυτό είναι πιο σημαντικό, γιατί είναι σχέση αγάπης" - αναφέρει ο ίδιος.

Στα 33 του χρόνια σήμερα, μετράει 7 χρόνια δισκογραφίας, αλλά μια ολόκληρη ζωή με τη μουσική. Έχει ήδη στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες (με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Δάφνη Αλεξανδρή, Dulce Pontes, Μαρία Φαραντούρη, Μάριο Φραγκούλη, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.ά.) και βαδίζει σε μια υπέροχη διαδρομή με "όπλο" αδιαμφισβήτητα το ταλέντο, αλλά και τη σκληρή δουλεια και - γιατί όχι; - και τη... θεά Τύχη που του έχει χαμογελάσει!

"Είναι και η τύχη! Μέσα σε αυτή την ωραία διαδρομή, σίγουρα υπάρχει το ταλέντο που άκουσαν είτε οι άνθρωποι του χώρου, είτε οι σπουδαίοι δημιουργοί, οι ακροατές - το κοινό - είναι και η δική μου η λαχτάρα, κάτι που συνειδητοποίησα από μικρή ηλικία ότι με ορίζει. Μέσα σε αυτό είναι και η τύχη, είναι και η δουλειά, είναι πολλοί παράγοντες που έχουν παίξει το ρόλο τους αυτά τα 7 χρονια που είμαι στη δισκογραφία" - αναφέρει ο Θοδωρής Βουτσικάκης.



Παιδικά ακούσματα από Χατζιδάκι και Ξαρχάκο μέχρι ... ραπ!

Ο 33χρονος τραγουδιστής με την ευγενική φυσιογνωμία και το ζεστό λόγο "υπάρχει" δισκογραφικά από τα τέλη του 2014 όταν έκανε την είσοδό του με το δίσκο "Η αισθηματική ηλικία", ενώ ακολούθησε το 2020 η "Όμορφη Ζωή", μια συνεργασία με τον Nicola Piovani και τη Λίνα Νικολακοπούλου. Η μουσική υπήρχε στη ζωή του, όμως, από τα παιδικά του χρόνια, μέσα από τα βινύλια των γονιών του, μέσα από τους κλασικούς συνθέτες αλλά και τη ραπ μουσική που άκουγε η αδελφή του! Στα 7 του χρόνια (με το ... πράσινο τερατάκι της ζήλειας για ό,τι έκανε η αδελφή του, να παίζει το ρόλο του) ξεκίνησε μουσικές σπουδές ανακαλύπτοντας και αυτή την πλευρά του εαυτού του. "Η παιδική ζήλεια, αυτό το σύνηθες και τρυφερό παιδικό αίσθημα άφησε καρπούς γενναίους" αναφέρει ο ίδιος. Στο πλευρό του είχε τους γονείς του που και τον παρότρυναν σε διάφορα πράγματα αλλά και του πρόσφεραν ... μελωδικά ερεθίσματα με τη δισκοθήκη τους.

"Τα βιώματα στην παιδική ηλικία γράφουν πολύ έντονα μέσα μας. Είχα ερεθίσματα από διαφορετικά πράγματα: κλασική μουσική, μεγάλους Έλληνες συνθέτες, στη δισκοθήκη των γονιών μου: Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λεοντή, Νικολακοπούλου, Κραουνάκη. Είναι "χαραγμένα" τα βινύλια στη δισκοθήκη των γονιών μου αλλά και ... η ραπ που άκουγε τότε η αδελφή μου! Όλα αυτά άφησαν στοιχεία, τα οποία εγώ μετά μπορούσα να αξιολογήσω με το δικό μου χρονο ως προς το τί με αφορά" - λέει ο Θοδωρής Βουτσικάκης. 



Όνειρα παιδιού που έγιναν πραγματικότητα

Κάπου στα 23 του χρόνια, τελειώνοντας τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, είχε πια κατασταλάξει για το τί ήθελε να κάνει στη ζωή του. "Μεγαλώνοντας ωρίμασα με τη μουσική, έμαθα να ζω μέσα από τη μουσική. Τελειώνοντας τη Νομική, ήρθε και η απόφαση ότι θέλω να επενδύσω παραπάνω κομμάτι της σκέψης μου, της ζωής μου, στη μουσική μου διαδρομή". Ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν του Δ. Μαραμή, ο οποίος τον άκουσε και "γενναιόδωρα" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής, του πρότεινε να κάνουν μαζί κάποιες συναυλίες.

Η τύχη (;), η μοίρα (;) τα έφεραν έτσι, ώστε τους δημιουργούς που, σαν παιδί, άκουγε και θαύμαζε, τους συνάντησε ξανά στην ενήλικη ζωή του και μαζί τους συνεργάστηκε σαν καλλιτέχνης. "Είναι ένα όνειρο που μπορεί να έχει ένα παιδί και που υλοποιείται, μια "τρέλα" που υλοποιείται! Έχει μια δύναμη όλο αυτό, μια καθαρότητα" - λέει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το ότι έχει προλάβει να ζήσει κάποια από αυτά που έχει ονειρευτεί! Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει ότι μπροστά του έχει "πάρα πολύ δρόμο ακόμη".
 

"Ποτέ δε σκέφτηκα να εγκαταλείψω"

Ως σήμερα ο Θοδωρής Βουτσικάκης κατακτά το ένα "κάστρο" μετά το άλλο, με την πορεία του να είναι ανοδική, τις συνεργασίες του ηχηρές και τις κριτικές διθυραμβικές. Δεν είναι όμως, προφανώς, ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα τελευταία 2 χρόνια, μάλιστα, οι νέες συνθήκες που η πανδημία εγκαθίδρυσε, ταρακούνησαν συθέμελα τον καλλιτεχνικό κόσμο, που αγωνιά και αγωνίζεται για την ατομική και καλλιτεχνική επιβίωση.

Ο επιμένων νικά και ο ίδιος λέει πως, όσο κι αν μπορεί να θύμωσε ή να δυσκολεύτηκε, δεν πέρασε από το μυαλό του, ούτε για μια στιγμή, να παραδώσει τα όπλα. "Δεν υπήρξε στιγμή που να σκεφτώ να τα παρατήσω. Είναι τόσο βαθύς ο λόγος που επιλέγεις να κάνεις κάτι τέτοιο, ώστε ένα τέτοιου είδους πισωγύρισμα θα σήμαινε ότι δε συνδέομαι τόσο βαθιά με το τραγούδι. Έχουν υπάρξει δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Εκείνη την ώρα μπορεί να αγανακτείς, μπορεί να θυμώνεις, αλλά όταν αποστασιοποιηθείς από τα πράγματα, κι αφού έχεις παρακάμψει μια δυσκολία, διαπιστώνεις ότι και οι δυσκολίες έχουν αφήσει τέτοια γνώση! Η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό και έχει παίξει το ρόλο της".

Και είναι τόσο αφοσιωμένος σε αυτό που αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει, τη μουσική, ώστε δούλευε και χρειάστηκε να περιμένει 6 χρόνια μέχρι την επόμενη δισκογραφική του δουλειά, την "Όμορφη Ζωή", με τον Nicola Piovani και τη Λίνα Νικολακοπούλου. "Ξεκινήσαμε την "Όμορφη Ζωή" στις αρχές του 2016 και βγήκε το 2020. Φανταστείτε ένα νέο άνθρωπο, με ένα δίσκο ως τότε, που πιστεύει τόσο πολύ σε κάτι ώστε να περιμένει 6 χρόνια για να βγει η επόμενή του δουλειά. Θέλει βαθιά πίστη για ό,τι κάνεις, για να μην επηρεάζεσαι και να μη λυγίζεις από τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, που εννοείται ότι υπάρχουν κάθε μέρα στις ζωές όλων μας" - αναφέρει.

Οι δυσκολίες, φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν. Μπορεί πλέον ο Πολιτισμός να έχει επανέλθει σε... live mode, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν "μη", "πρέπει", συστολή και ανησυχία. "Τα τελευταία δύο χρόνια, ο χώρος του Πολιτισμού επηρεάστηκε και κληθήκαμε όλοι να σταθούμε στα πόδια μας" - αναφέρει ο ίδιος, αναλογιζόμενος όλα τα "καινούρια" που η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει φέρει και στην Τέχνη. Την τελευταία διετία που θέατρα και συναυλιακοί χώροι είχαν βάλει "λουκέτο" έγιναν προσπάθειες για livestreaming και όντως, όπως λέει ο Θοδωρής "μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες περιπτώσεις", όπως μια συναυλία στο εξωτερικό, στην οποία δεν μπορείς να βρεθείς με φυσική παρουσία. Όμως επισημαίνει πως "η σχέση με το κοινό είναι αναντικατάστατη" και ο ίδιος ανυπομονεί να έρθει εκείνη η στιγμή που "θα επιτραπεί ξανά χωρίς όρους και περιορισμούς η σχέση αυτή με το κοινό".

Αναφορικά με τους περιορισμούς και τον αποκλεισμό μερίδας ανθρώπων από την πρόσβαση (και) στην Τέχνη, ο 33χρονος καλλιτέχνης σημειώνει πως "τα μέτρα δεν τα παίρνουν οι καλλιτέχνες, τα παίρνουν οι κυβερνήσεις. Η ευθύνη μας είναι να κρατήσουμε τον Πολιτισμο όρθιο". Όσο για τις επιλογές καλλιτεχνών να προβούν σε μια ιδιότυπη "απεργία", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση πρόσβασης στα θέατρα των μη εμβολιασμένων πολιτών, ο Θοδωρής Βουτσικάκης τονίζει πως "καθένας από εμάς διαλέγει το δρόμο που πιστεύει. Δεν ασκώ κριτική σε συνάδελφο γιατί είναι ο δρόμος του καθενός".



Στόχος του νέου τραγουδιστή, αυτή τη στιγμή, είναι η επόμενη σύμπραξη με τη Λίνα Νικολακοπούλου, με την οποία στο Ηράκλειο, στις 22 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν μια επιλογή από αγαπημένα τους τραγούδια, διαφορετικά είδη μουσικής, ελληνικό στίχο και κάποια ευρωπαϊκά τραγούδια με τα οποία νιώθουν ότι "συντονίζονται", τραγούδια από την "Όμορφη Ζωή", "που έχουν χαμόγελο και φως που έχουμε πολλή ανάγκη, να νιώσουμε ωραία, να νιώσουμε ζεστά!"

Η συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ξεκίνησε το "ταξίδι" της από το ιστορικό Θέατρο Τέχνης στην Πλάκα, με την απήχηση μάλιστα να δίνει παράταση στις εμφανίσεις. "Χαίρομαι που αυτή την ενέργεια θα τη μεταφέρουμε στο κοινό της Κρήτης, που μου έχει αποδείξει αυτά τα λιγά χρόνια ότι αγαπάει το καλό ελληνικό τραγούδι" - καταλήγει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, κλείνοντας ραντεβού με το κοινό του νησιού, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 21.00 στην Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού".

 

Δείτε επίσης:

''Όμορφη ζωή'' του Θοδωρή Βουτσικάκη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ