Γιατί η μεγάλη απώλεια βάρους αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Newsroom
Newsroom

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ προειδοποιούν όμως ότι οι αυστηρές δίαιτες απώλειας βάρους πρέπει να ακολουθούνται μόνο από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

 

Η σοβαρή απώλεια βάρους με αυστηρή δίαιτα χωρίς να είστε παχύσαρκοι, μπορεί να βλάψει μελλοντικά την υγεία σας, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Άνθρωποι που ήταν αδύνατοι και έχασαν περίπου 4,5 κιλά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μια δεκαετία μετά, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν ακραίες δίαιτες.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να πάρουν βάρος, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα ευρήματα της οποίας οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ανέλπιστα.

Πολλοί αδύνατοι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν λίπος ελπίζοντας να «χτίσουν» τους κοιλιακούς που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ προειδοποιούν όμως ότι οι αυστηρές δίαιτες απώλειας βάρους πρέπει να ακολουθούνται μόνο από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι αδύνατοι άνθρωποι που έχασαν βάρος ακολουθώντας μια μοντέρνα δίαιτα ή ένα εμπορικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, ήταν πιο πιθανό να παχύνουν αργότερα στη ζωή τους.

Περίπου το 40% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι, αλλά σύμφωνα με μία μελέτη στην οποία αναφέρθηκαν οι ερευνητές, οι μισές γυναίκες και το 20% των ανδρών που είναι αδύνατοι πιστεύουν ότι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία (των υπέρβαρων).

Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα για 200.000 υγιείς Αμερικανούς που συλλέχθηκαν μεταξύ 1988 και 2017. Εννέα στους δέκα συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε αδύνατους (υγιείς ή λιποβαρείς), υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Ένας υγιής ΔΜΣ σημαίνει ότι κάποιος έχει καλή αναλογία σωματικού λίπους / ύψους που δεν τον θέτει σε κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ