Νέα μελέτη: Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν διαβήτη τύπου 2

Newsroom
Newsroom

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, καθώς βρετανική μελέτη έδειξε πως μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health».

τη μελέτη συμμετείχαν 186 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που επέλεξαν την δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για τη διαχείριση της νόσου, για μια μέση περίοδο παρακολούθησης 33 μηνών. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες που υιοθέτησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, πέτυχαν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 και διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη, παρουσίασαν κάποια απώλεια βάρους.

 

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες, ενώ προωθεί την πρόσληψη πράσινων λαχανικών, ψαριών, κρέατος, ξηρών καρπών και φρούτων.

 

«Είναι απίστευτο ότι το 77% όσων υιοθέτησαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων κατά τον πρώτο χρόνο νόσου πέτυχαν ύφεση. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά σημαντικό ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για περαιτέρω έρευνα», δήλωσε Medical News Today ο συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντείβιντ Άνγουιν του Norwood Surgery, στη Βρετανία.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, η ύφεση του διαβήτη δεν σημαίνει ότι η πάθηση έχει θεραπευτεί και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν και πάλι. Εκτός από τη βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους, καθώς μειώνει την πείνα και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη.

 

Σημειώνεται, ότι ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της ικανότητας ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, απαιτώντας τη χρήση σημαντικότερου αριθμού φαρμάκων με την πάροδο του χρόνου. Οι γιατροί θεωρούν τον διαβήτη τύπου 2 ως μια ανίατη και δια βίου πάθηση, ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια ύφεση του διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ