Ενίσχυση στην παραγωγή και όχι στα στρέμματα

Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Πρίαμος Ιερωνυμάκης

"Ο τρόπος που δίνονται οι ενισχύσεις την τελευταία 10ετια είναι τελείως έξω από την φιλοσοφία αυτή, δίνοντας δηλαδή ενισχύσεις με βάση τα στρέμματα που δηλώνονται"

 

Τα χρήματα που έρχονται στην χώρα μας για τις ενισχύσεις είναι περίπου ίδια με αυτά που έρχονταν και τα προηγούμενα χρόνια, άρα δεν έχουν μειωθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ενισχύσεις όπως κάποιοι επικαλούνται...

Ο λόγος όμως που δίνονται είναι για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά τιμών, από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες κι έτσι να ωφελείται και ο καταναλωτής και ο παραγωγός.

Ο τρόπος που δίνονται την τελευταία 10ετια όμως είναι τελείως έξω από την φιλοσοφία αυτή, δίνοντας δηλαδή ενισχύσεις με βάση τα στρέμματα που δηλώνονται. Το αποτέλεσμα των ΚΑΠ των τελευταίων 10 χρόνων είναι γνωστό.

Για βιοποριστικούς λόγους εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες οι παραγωγοί, γιατί εκτός από το ότι δεν ενισχύονται, δεν υπάρχουν και έργα υποδομής, για παράδειγμα για τους υδάτινους πόρους.

Οι δε ελληνοποιήσεις καλά κρατούν... Συμπέρασμα με βάση αυτά τα στοιχεία και με τον τρόπο που δίνονται οι ενισχύσεις είναι ότι όφελος έχουν μόνο όσοι δεν παράγουν!

Πρέπει να γίνει γενική ανατροπή, με στήριξη στην πραγματική παραγωγή. Όπως επίσης, πρέπει να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για έργα υποδομής κι εξασφάλιση υδάτινων πόρων, μεταξύ άλλων.

Ο πρωτογενής τομέας έχει καταρρεύσει και συμπαρασύρει την αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές που θα αγοράζουν προϊόντα από τρίτες χώρες, πανάκριβα και αμφιβόλου ποιότητας.

Όπως επίσης, θα υπάρξει κατάρρευση της οικονομίας όταν για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, σε φυτικά, και ζωικά προϊόντα, μόνο το 2023 δώσαμε για εισαγωγές 11 δις ευρώ!

Όπως έχω ξαναπεί, η ενίσχυση πρέπει να δίνεται στην παραγωγή.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ