Επιστροφή στο σχολείο με μάσκα… αλλά πότε;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Όλοι, ειδικοί και μη, βλέπουμε ότι η φετινή σχολική επιστροφή θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές

Του Δημήτρη Μιμή

Λέω τώρα εγώ, μήπως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία μας και να αναβάλλουμε το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας;

Μα δεν βλέπουν οι κυβερνώντες την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του κορωναϊού σ΄ όλη τη χώρα, την αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας στις εντατικές αλλά και τους συχνούς θανάτους; Οι ειδικοί πάντως τα βλέπουν και τα λένε. Τι κάνουν  λοιπόν οι υπεύθυνοι για εμάς, σκέπτονται μόνο την οικονομία;

Όμως ας μπούμε στο επίμαχο θέμα των ημερών που αυτό της επιστροφής των μαθητών στην εκπαίδευση. Σε άλλες συνθήκες θα υπήρχε μια φυσιολογική και ευχάριστη συζήτηση και θα ευχόμαστε να περάσουν καλά οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά. Σήμερα τα πράγματα είναι δυσκολότερα, λόγω κορωναϊού, και αυτό γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα υγείας και ταυτόχρονα οικονομίας.

Όλοι, ειδικοί και μη, βλέπουμε ότι η φετινή σχολική επιστροφή θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η χαρά των μαθητών, για την επιστροφή των στο σχολείο, έχει αντικατασταθεί από το φόβο του κορωναϊού. Ανάλογο φόβο έχουν και οι γονείς τους αλλά και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.  Τις τελευταίες μέρες μάλιστα παρατηρείται μια μεγάλη ανησυχία από τους γονείς των μαθητών, που πολλοί απ΄ αυτούς ανακοινώνουν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και αυτό έχει μια αυξητική τάση όσο η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει σταθερά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μόνο πιθανολογεί και αναβάλλει. Ας αντιμετωπίσουμε γρήγορα τις διοικητικές καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της τρέχουσας κατάστασης. Κάθε καθυστέρηση θα είναι εις βάρος των μαθητών γι΄ αυτό μην περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις άλλες χώρες και μετά να πράξουμε τα ανάλογα και εμείς. Κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική επιδημιολογική κατάσταση  και ίσως τα μέτρα που θα ληφθούν εκεί να μην είναι συμβατά με τις δικές μας συνθήκες.

Στη Βόρια Γερμανία το κουδούνι των σχολείων άρχισε ήδη να ηχεί εδώ και δύο εβδομάδες. Η εκεί περιφερειακή διοίκηση εκεί το έκρινε σωστό λόγω των ολίγων κρουσμάτων  κορωναϊού  που παρουσίαζε η περιοχή, ενώ στη Γαλλία  περιμένουμε να αρχίσουν τα μαθήματα την άλλη εβδομάδα. Στη χώρα μας, που τα κρούσματα  διαρκώς αυξάνονται και δεν είναι εισαγόμενα, καλό θα ήταν να δίναμε μια μικρή παράταση στην έναρξη της σχολικής περιόδου. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότατα  να μελετούσαμε καλύτερα την επιστροφή των παιδιών στην τάξη τους. Πως να επιστρέψουν τα παιδιά στους τέσσερις τοίχους χωρίς να έχουμε λάβει υπ΄ όψη μας τα θέματα υγείας που θα προκύψουν με την επανάληψη της επιδημίας covid-19  και τις φυσικές ανάγκες των παιδιών; Για παράδειγμα έχει ληφθεί υπ΄ όψη  ο εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας τώρα  που θα χειμωνιάσει; Που θα γίνονται τα διαλλείματα; Ψάχνω να βρω κάτι λειτουργικό σ΄ όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και δεν βρίσκω κάτι θετικό.  Μήπως χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να ορίσουμε την  έναρξη της σχολικής περιόδου;  Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία  και το χρόνο να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε καλύτερα την πορεία και την τάση του ιού που σήμερα είναι ανοδική. Τα παιδιά λόγω διακοπών έμαθαν να βρίσκονται έξω, σε ανοικτούς χώρους. Τώρα με την επιστροφή τους  στο σχολείο θα βρεθούν  κλεισμένα μέσα σε μια αίθουσα  όπου  το φορτίο του ιού θα είναι ισχυρότερο και εύκολα μεταδιδόμενο. Οι νέες αυτές εστίες μόλυνσης άμεσα θα μεταδοθούν και στα σπίτια τους, εκεί όπου υπάρχουν άτομα επιφορτισμένα με άλλα προβλήματα υγείας και καταλαβαίνετε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι μαθητές δηλαδή θα γίνουν μεταφορείς  του ιού στα σπίτια τους, εκεί που μέχρι τώρα κάποια άτομα έβρισκαν προστασία.    

Είμαι απ΄ αυτούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, πέρα από το μαθησιακό της χαρακτήρα, κυρίως όμως λόγω της κοινωνικοποίησης που προσφέρει στα παιδιά όταν διαβιούν μέσα στο σχολείο. Μια μικρή καθυστέρηση της έναρξης των σχολείων δεν θα έβλαπτε την κοινωνικοποίηση των, θα έδινε απεναντίας την ευκαιρία στην καλύτερη οργάνωση και επιστροφή των. Πέρα από τη μάσκα και την τήρηση των κανόνων υγιεινής θα πρέπει να εξεταστεί  και να ληφθεί υπ΄ όψη κάθε παράμετρος που θα υποδείξουν οι ειδικοί.  

Μέσα σ΄ όλες τις προτάσεις βέβαια, που προτείνοντα από τους ειδικούς, είναι και αυτή της τηλε-εκπαίδευσης, που αυτές τις μέρες δεν συζητείται καθόλου, η οποία  κατά την πρώτη φάση της επιδημίας είχε πραγματοποιηθεί. Έχουμε το χρόνο να το ξανασκεφτούμε για να γλυτώσουμε από νέες εστίες μόλυνσης αλλά και ανθρώπινες ζωές.                                      

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ