ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό των Τεμπών
"Δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν είναι λύση".

Γράφει ο Γ. Στειακάκης*
Το καλοκαίρι του 2019 καταστρέφεται από πυρκαγιά η τηλεδιοίκηση του ΟΣΕ στη Λάρισα.
Από τότε και τα επόμενα 4 χρόνια δεν επιδιορθώθηκε τίποτα, αντίθετα προσθέτονταν τεχνικά προβλήματα και ακραίας μορφής υποστελέχωση.
Από παντού, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποστελλόντουσαν στο Υπουργείο επιστολές και εξώδικα, ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για δυστύχημα.
Όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή ο Υπουργός μέμφθηκε όλους αυτούς ότι θα έπρεπε να ντρέπονται που θέτουν θέμα ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 μια επιβατική αμαξοστοιχία πήγαινε για 12 λεπτά και 18 χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή με μία αντίθετα ερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία χωρίς να υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι και να τραυματισθούν περίπου 200.
Λόγω των επερχόμενων εκλογών, 24 ώρες μετά το δυστύχημα ξεκινάει, για επικοινωνιακούς λόγους, η εκχωμάτωση και το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος. Μέσα σε 5 μέρες ο χώρος είχε γίνει «λαμπίκο».
Όλα πήγαν λίγο παραπέρα στο Κουλούρι και στου Παντρεμένου, χώματα, υλικά και ανθρώπινα μέλη πετάχτηκαν με τις μπουλντόζες και τα φορτηγά.
Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες είδαν το φως της δημοσιότητας από φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης χαλκευμένα ηχητικά (με φράσεις από διαφορετικές χρονικές στιγμές να εμφανίζονται ως επίμαχη συνομιλία του σταθμάρχη), που παρουσιάζουν το δυστύχημα ως απλό στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη.
Οι συγγενείς των νεκρών άρχισαν να ψάχνουν που πήγαν τα μέλη των παιδιών τους και τα αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος, αφού καθάρισαν τον τόπο σε τρεις μέρες, και τα εντόπισαν 10 μήνες μετά.
Τον Μάρτιο του 2024 γίνεται εξεταστική επιτροπή «Ντροπή», που δεν καλείται κανένας μάρτυρας και αποφαίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία ότι ο Καραμανλής πρέπει να καταχειροκροτηθεί, όπως και έγινε μετά από μερικές μέρες στην ολομέλεια της Βουλής.
Μετά την ανάδειξη του εγκλήματος από τους συγγενείς, που ήταν οι μόνοι που ενδιαφερόντουσαν γι' αυτό, άρχισε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν και να βγουν στους δρόμους αγανακτισμένοι κοντά δύο χρόνια μετά
Ο πρωθυπουργός έντρομος μη χάσει την εξουσία δίνει συνέντευξη λέγοντας «αυτά ξέραμε, αυτά είπαμε», δεν αποκλείει το παράνομο φορτίο, παραδέχεται ότι δεν ήταν η εξεταστική η καλύτερη στιγμή της Βουλής και εύχεται να βρεθεί βίντεο από αυτό το τρένο για να βλέπαμε αν στα ανοιχτά βαγόνια μετέφερε λαμαρίνες ή και κάτι άλλο.
9 μέρες μετά βρίσκονται τα βίντεο, ως εκ θαύματος, που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία να διέρχεται άψογη και άμεμπτη λίγο πριν τα Τέμπη. Λίγους μήνες μετά η γνησιότητα αυτών των βίντεο κονιορτοποιήθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους των συγγενών σε εκπομπή τοπικού καναλιού, αλλά η κυβέρνηση «αγρόν αγοράζει» και πετάει αετό, ποντάροντας στην παραπληροφόρηση του κόσμου.
Πριν είχε εκδοθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «Ευαγγέλιο», όμως μετά παραιτείται ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του, γιατί, ωστόσο, κατάλαβαν ότι δεν τους συνέφερε και πολύ με όσα έγραφε.
Μετά παραδόθηκε στον ανακριτή και είδε το φως της δημοσιότητας η ο πολυαναμενόμενη έκθεση του καθηγητή Καρώνη, του οποίου το περιεχόμενο και το νόημα διαστρέβλωσαν εντελώς, για να κρατήσουν το δήθεν συμπέρασμα ότι όλα είναι πιθανά, ενώ ο καθηγητής εξηγεί με σαφήνεια ότι αποκλείεται υπό αυτές τις συνθήκες του δυστυχήματος να προκάλεσαν τα έλαια σιλικόνης την ανάφλεξη.
Η επικοινωνιακή υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος έναντι, λόγου χάρη, της Καρυστιανού και του Κοκοτσάκη (διότι οι τελευταίοι δεν μοιράζουν χρήματα των φορολογουμένων στους άπορους εκδότες - εφοπλιστές) θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αυτό που ζητάνε οι συγγενείς των θυμάτων είναι να μην κουραστείτε να ασχολείστε με αυτό το μείζον για τη δημοκρατία θέμα. Γιατί σε αυτό ποντάρει η κυβέρνηση. Να βαρεθείτε και να κοιτάξετε την πάρτη σας. Αυτό που είπε ο Φλωρίδης (ως ιδανικός και ανάξιος υπουργός Δικαιοσύνης): «τέρμα τα Τέμπη και οι κλάψες».
Τώρα βγάζουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτή την τάση, ότι ο κόσμος ξεχνάει και εμπιστεύεται πάλι την κυβέρνηση, που στα υπόλοιπα τα πάει καλά, ή, έστω, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα λένε ότι ξεχάσατε τα Τέμπη μέχρι να το πιστέψετε κι εσείς.
Δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν είναι λύση.
*Ο Γιώργος Στειακάκης είναι δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω