Η Μαρία Αντωνακάκη- Χαλβατζή για τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται στο Ηράκλειο

Μαρία Αντωνακάκη- Χαλβατζή
Μαρία Αντωνακάκη- Χαλβατζή

Επιλύονται με σκληρή δουλειά και έργο, απτό και μετρήσιμο έργο. Για το Ηράκλειο, για τους συμπολίτες μας.

Της Μαρίας Αντωνακάκη- Χαλβατζή

 

Οι  επισκέψεις μας με τον υποψήφιο Δήμαρχο Μιχάλη Καραμαλάκη στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν ήταν συμβολικού χαρακτήρα. Επισκέψεις προεκλογικής ρουτίνας που ένας υποψήφιος δήμαρχος με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του είναι «υποχρεωμένος» να πραγματοποιήσει.

Είναι έκφραση αγωνίας ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση στο αγαθό του νερού. Να έχουν απρόσκοπτη παροχή νερού. Αυτού του πολύτιμου δημόσιου αγαθού. Του τόσου κρίσιμου για την ποιότητα της ζωής μας.

Τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο και σε οικισμούς δεν επιλύονται με ευχολόγια. Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑΗ, τα υπέρογκα χρέη που αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ δεν διορθώνονται με εκφράσεις προθέσεων.

Δεν επιλύονται με εξαγγελίες ρυθμίσεων οφειλών που η επωδός τους είναι ότι η διακοπή υδροδότησης και η αφαίρεση υδρομέτρων θα γίνει από την επόμενη δημοτική αρχή τον Ιανουάριο.

Επιλύονται με σκληρή δουλειά και έργο, απτό και μετρήσιμο έργο. Για το Ηράκλειο, για τους συμπολίτες μας.

Τον Ιανουάριο του 2022, 21 μήνες πριν, η ΔΕΥΑΗ κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού είχε υπογράψει σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Γενικό Σχέδιο ύδρευσης (Master Plan) Δήμου Ηρακλείου». Μία μελέτη που προέβλεπε μεταξύ άλλων:

-          Αποτύπωση-ανάλυση- αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του συστήματος ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου.

-          Προτάσεις διαχείρισης-προβλέψεις μελλοντικής ζήτησης.

-          Σχέδιο Ασφάλειας Νερού.

-          Προτάσεις και Πρόγραμμα υλοποίησης των έργων αναβάθμισης του υδροδοτικού συστήματος.

-          Προτάσεις διαχείρισης της ζήτησης και κοστολόγησης της παροχής των υπηρεσιών νερού ύδρευσης.

Μία ολοκληρωμένη μελέτη που έχει ολοσχερώς χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Ε.Π «Κρήτη 2014-2020». Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης ήταν 18 μήνες δηλαδή ο Ιούλιος που μας πέρασε.

Εύλογα τα ερωτήματα.

Αυτή η μελέτη, αλήθεια, έχει παραδοθεί από τον Ανάδοχο στη ΔΕΥΑΗ; Και αν ναι πότε;

Έχουν εκφράσει τις απόψεις τους οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως η Περιφέρεια Κρήτης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης;

Δεν μπορεί να αντλούνται στο Ηράκλειο 18 εκατομμύρια κυβικά νερού, να τιμολογούνται 8 εκατομμύρια, και το Ηράκλειο να είναι ουσιαστικά μία πόλη που διψάει.

Δεσμευόμαστε στους συμπολίτες μας ότι θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την οριστικοποίηση της μελέτης και την υλοποίηση των προτάσεών της. Ώστε να εξαλείψουμε το απαράδεκτο φαινόμενο, συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υδροδότησή τους.

Μαζί θα προχωρήσουμε για ένα πιο φωτεινό Ηράκλειο. Για το Ηράκλειο που μας αξίζει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ