Όταν ένας 100χρονος βάζει τα γυαλιά σε πολλούς νεότερους!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Όταν ένας 100χρονος βάζει τα γυαλιά σε πολλούς νεότερους!

Ο συμβολισμός ενός εμβολιασμού και ο θρίαμβος της επιστήμης, ο θρίαμβος της ίδιας της ζωής

 

του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

“Σαν τα ψηλά βουνά»! Αυτή η ευχή ,που άκουσε από πολλούς, πραγματικά του βγαίνει, του ωραίου κρητικού ,με το σαρίκι, που έφτασε από τους πρώτους στο νοσοκομείο για να εμβολιαστεί.

Ο Πανταλός Ανδρόνικος 100 χρονών, καταγόμενος από τα περήφανα χωριά του Ψηλορείτη,  κατέβηκε από το βουνό των θεών για να συναντήσει τους ανθρώπους και να τους στείλει το μήνυμα ότι ο Παντοδύναμος (όποιος τέλος πάντων είχε τέτοια ικανότητα να φτιάξει τον κόσμο μας) έχει αυτή την εποχή πραγματικούς αντιπροσώπους στη γη που δεν είναι άλλοι από τους επιστήμονες, τους ερευνητές, αλλά και όλους εκείνους που με σεβασμό στη Φύση και το περιβάλλον θέλουν να κάνουν τη ζωή  μας μακρά, ποιοτικότερη και πιο συμβατή με το θέλημα εκείνου που μας δημιούργησε!

Σε όποιο Θεό κι αν πιστεύετε ή δεν πιστεύετε , όποιος και να προκάλεσε το  Big Bang της δημιουργίας η ουσία παραμένει ίδια για την συμβολική φωτογραφία του 100χρονου κρητικού να εμβολιάζεται: Και δεν είναι τίποτα άλλο από τον θρίαμβο της επιστήμης! Εκείνης της επιστήμης που διαχρονικά, είτε με μικρά βήματα, είτε με άλματα -όπως τώρα- μας θυμίζει ότι χωρίς αυτή , χωρίς την ανησυχία ανθρώπων που ζουν σε ένα εργαστήριο και κάνουν συνεχή πειράματα , που ξημεροβραδιάζονται με τις αγωνίες αυτού του κόσμου του μικρού, το μέγα, θα ήμασταν ακόμη πάνω στα δέντρα και ο μέσος όρος ζωής δεν θα ξεπερνούσε τον βραχύ βίο ενός τετράποδου.

Αυτή η φωτογραφία σύμβολο είναι και η καλύτερη απάντηση σε όλους τους αρνητές όχι μόνο του εμβολίου, του ιού και της επιστήμης, αλλά της ίδιας της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που δεν μπορούσαν  καν οι άνθρωποι να φανταστούν λίγα χρόνια πριν: Να εμβολιαστεί ένας αιωνόβιος; Για να πάει που; Να κάνει τι; Έχουμε λόγο να εμβολιάσουμε ένα τόσο μεγάλο άνθρωπο; Τι θα μας προσφέρει;

Και όμως ! Οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας αξίζουν να ζήσουν και θα ζήσουν! Γιατί ευτύχισαν να ζουν σε μια εποχή που οι κοινωνίες δεν τους αρνούνται το δικαίωμα να συμμετέχουν, να είναι ενεργοί, να μοιράζονται τη χαρά των δικών τους. Ζουν σε μια εποχή που η επιστήμη κάνει τα πάντα για να αυξήσει το προσδόκιμο, το επίπεδο υγιεινής και να βελτιώσει τα εργαλεία υγείας. Είναι η επιστήμη που άλλαξε τα δεδομένα , που μας κάνει ακόμη καλύτερους αρκεί να μπορούμε να την ακούσουμε και να αξιοποιούμε θετικά τα επιτεύγματά της, με σεβασμό και ταπεινότητα.

Ξέρω, δεν καταπίνονται εύκολα όλα αυτά από κάποιους που έχουν αποφασίσει , καιρό τώρα, να διαφωνήσουν, να γκρινιάξουν, να δηλητηριάσουν την σκέψη τους. Και θα συνεχίσουν να μιλούν χωρίς να γνωρίζουν τίποτα! Η όπως θα έλεγε και ο Καρλ Σαγκάν: Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία!

 

ΥΓ: Ήρθε η ώρα μετά την πρώτη μεγάλη νίκη με την κατανόηση του ιού, τα εμβόλια και τα μέτρα που ελήφθησαν να βοηθήσει η επιστήμη θετικά να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Σταδιακά και προσεκτικά, αλλά πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να…ανοίξουμε. Την αγορά, την κοινωνία,τη ζωή μας!

 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ