Ποιος έχει βάλει στόχο την Κρήτη μας;

Ποιος έχει βάλει στόχο την Κρήτη μας;
Ειρήνη Ζαχαριαδάκη
Ειρήνη Ζαχαριαδάκη

Tους τελευταίους τουλάχιστον 10 μήνες και η Κρήτη χορεύει και σείετε  σε ρυθμούς σούστας και πεντοζάλη χωρίς σταματημό

Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη*

 Λεβεντογέννα  Κρήτη λέει ο ένας, Κρήτη μου όμορφο νησί λέει ο άλλος και σαν τη Κρήτη ποθές. Όλα αυτά φταίνε και μας ματιάξανε.  Συνεχίζεται και το σήριαλ με τίτλο: «Ο ΣΑΣΜΟΣ», οπότε τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα μας μελετάνε και εμάς και το νησί μας. 

            Μαζί με αυτά και τους σεισμούς, ερεθίστηκε λέει το νοτιοανατολικό άκρο του Ελληνικού Τόξου τους τελευταίους τουλάχιστον 10 μήνες και η Κρήτη χορεύει και σείετε  σε ρυθμούς σούστας και πεντοζάλη χωρίς σταματημό. 

           Αν το καλοσκεφτούμε, φαίνεται ότι έχουμε ρήγματα από όλες τις μεριές με μια μικρή εξαίρεση εξ δυσμάς. Ανατολικά το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου καλά κρατεί, νότια -  ανατολικά και υποθαλάσσια το ρήγμα της Ζάκρου και πρόσφατα βόρεια το ρήγμα Γουρνών – Χερσονήσου. 

       Το συνεχές κούνημα το οποίο αρκετές φορές συνδυάζεται με  μεγάλο βουητό, αποτελεί την καθημερινότητα μας. Δεν έχουμε ηρεμήσει ή καλύτερα δεν ηρεμούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών επισκέψεων του Εγκέλαδου. Είναι όντως πολύ ψυχοφθόρο το συναίσθημα και η ανησυχία είναι φανερή και έκδηλη στη ζωή μας. 

    Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δε χρειάζεται με κάθε κούνημα ή κάθε ταλάντωση να νιώθουμε ότι έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου. Δε χρειάζεται να μας τρώει ο πανικός και ούτε να ξημεροβραδιαζόμαστε στα ΜΜΕ και σε διάφορες ιστοσελίδες προκειμένου να μάθουμε οποιαδήποτε πληροφορία, η οποία μπορεί στην τελική να είναι ανακριβής. Εννοείται ότι δεν κρεμόμαστε από τα χείλια των σεισμολόγων και δε δεχόμαστε απριόρι ότι μας σερβίρουν. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε αυτούς αιτιολογημένα και οι περισσότεροι αναγνώστες μου το γνωρίζουν αυτό.

    Αυτό που μπορώ να σας πω, λόγω ειδικότητας, είναι ότι γενικά τα περισσότερα κτίρια στην Κρήτη είναι ασφαλή και δεν θα αντιμετωπίσουμε ζημιές και βλάβες από μεγαλύτερους σεισμούς, για τους οποίους κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα γίνουν. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι στις περιπτώσεις των σεισμών όπου έχουμε ένα ισχυρό αρχικό σεισμό και έπειτα ακολουθούν πολλοί μετασεισμοί της ίδιας ή μικρότερης έντασης, τότε το φαινόμενο τείνει να εκτονωθεί.

   Όπως φαίνεται σε όλες τις πρόσφατες περιπτώσεις από βορρά, νότο και ανατολή οι σεισμικές ακολουθίες είχαν αυτήν την αισιόδοξη έκβαση. Θεωρώ λοιπόν ότι δε θα ταλαιπωρηθούμε για πολύ ακόμα, αν και φοβάμαι ότι η σεισμική διέγερση του Ελληνικού τόξου είναι γεγονός και ίσως ισχυρό σεισμό θα δούμε σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

    Γενικά η Κρήτη μας βάλλεται από παντού το τελευταίο διάστημα και από τους σεισμούς και από την επέλαση της Όμικρον και λόγω του «ΣΑΣΜΟΥ», δεχόμενη λεκτικές επιθέσεις. Λες και κάποιος πραγματικά στόχευσε κατευθείαν πάνω στο νησί μας. Όχι για πολύ όμως. Αυτό θέλω να πιστεύω και το εννοώ. Μετά την καταιγίδα έρχεται η ηλιοφάνεια, το έχουμε πει άπειρες φορές αυτό. Θα υπάρξουν κάποιες μικρές εξαιρέσεις βέβαια και θα μας απειλήσει πολικό ψύχος και χιόνια λένε οι ειδικοί, αλλά και πάλι όλα θα στρώσουν και όλα θα κινήσουν ομαλά.   

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc, MBA, Προϊσταμένη Τμήματος Κτιριακών Έργων/ Συντήρησης σχολικών κτηρίων Δήμου Μαλεβιζίου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ