Ανακοινώσεις Αρναουτάκη για έργα 26 εκ. ευρώ

Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι αντιδράσεις

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

"Πρέπει από κοινού όλοι να διεκδικήσουμε τα χρήματα που είναι παρκαρισμένα στο Υπουργείο. Να έρθουν δηλαδή οι πόροι αποκεντρωμένοι και να μην μείνουν στην Αθήνα", ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, το μεσημέρι της Παρασκευής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο ίδιος μίλησε για έργα σε όλη την Κρήτη προϋπολογισμού 26 εκ. ευρώ και 30 μελέτες για την "επόμενη γενιά έργων", όπως είπε.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη έγινε ο διαγωνισμός και έχουμε ανάδοχο για το κτήριο γραφείων στο Υγειονομικό, στο Ηράκλειο, έργο προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν ήδη εγκρίσεις για έργα βιολογικου καθαρισμού.

"Είναι μεγάλη κατάκτηση για την Περιφέρεια μας ότι δεν θα έχουμε κανένα Βιολογικό γ' κατηγορίας, κι ότι για τα έργα αυτά έχουν 100% χρηματοδότηση. Όλα αυτά έγιναν με τη διεκδίκηση και τη συνεργασία", ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Να γίνει ένα παρατηρητήριο που θα παρακολουθεί τη εξέλιξη των υποδομών που σχετίζονται με το περιβάλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν η πρόταση του κ. Κοπαση.
"Να δούμε πόσοι ΦΟΔΣΑ θα είναι και να το δούμε σε συνεργασία με τους φορείς. Και να πάμε στην επόμενη μέρα σε μια φιλοπεριβαλλοντικη διαχείριση", απάντησε ο Περιφερειάρχης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει έγκριση και για τα 452 σημεία για την οδική ασφάλεια και ο ανάδοχος ξεκινά τον Απρίλη αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Θα δοθεί μια μεγάλη βοήθεια στο επαρχιακό δίκτυο".

Σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αρναουτάκης επανέλαβε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι "ΒΟΑΚ χωρίς διόδια, κι αυτό δεν αλλάζει".
Παράλληλα ο ίδιος συνέστησε "να μην χάνουμε το δάσος για το δέντρο", στη συζήτηση που ξεκίνησε αμέσως μετά τις (σχετικές) εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τα Χανιά.

Ο κ. Αρναουτακης περιμένει, όπως είπε, να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι κάτοικοι της Κρήτης θα έχουν "ειδική μεταχείριση" στον εκσυγχρονισμενο Βόρειο Οδικό Αξονα. Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με τον Περιφερειαρχη Κρήτης "το Υπουργείο πρέπει να τρέξει όλες αυτές τις μελέτες τις γεωλογικες".

Ο κ. Αρναουτακης εμφανιστηκε δύσπιστος για το εάν αυτές (σ. σ μελέτες) θα είναι έτοιμες το 2021. Στο μυαλό εχει κατασταλάξει η αίσθηση ότι "η δημοπράτηση αυτού του μεγάλου έργου" θα γίνει το 2022.

"Δεν έχω κανένα λογο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, όμως πολλές φορές οι Υπηρεσιακοι παράγοντες και η γραφειοκρατια ευθύνονται που δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα το οποίο μπαίνει" ξεκαθάρισε.

" Παρακολουθουμε τις εξελίξεις" τόνισε.

Προς τέρψιν του Περιφερειάρχη, "ανακοινώθηκε ότι το έργο θα ξεκινήσει από την Κίσσαμο. Έχει κλείσει ότι θα γίνει ο δρομος από το αεροδρόμιο Χανίων προς τον ΒΟΑΚ. Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και μέχρι τη Σητεία. Σε αυτό στοχεύουμε".

"Άρα" συνέχισε ο κ. Αρναουτακης "με τη συνεργασία που υπαρχει, τη συνεχή διεκδίκηση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ήδη κερδίσαμε αυτό που θέλαμε από την Κίσσαμο. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε και για την Σητεία".

Ο ίδος υπενθύμισε ότι "υπάρχει έτοιμη μελέτη των περιβαλλοντικων επιπτώσεων στην περιοχή του Καβουσιου, η οποία έχει περάσει από το Περιφερειακο Συμβούλιο για να μπορούν έργα από την πλευρά της Σητείας να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, ούτως ώστε η χρηματοδότηση να γίνει με δημόσιους πόρους"

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, για το θέμα των διοδίων στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, κάνοντας λόγο για "πλύση εγκεφάλου" από τις κυβερνήσεις.

Με αφορμή σχετική επερώτηση της Παράταξης, ο κ. Συντυχάκης υπογράμμισε:
"Η κοινή γνώμη και ο λαός της Κρήτης δεν έχουν πειστεί από αυτή την πλύση εγκεφάλου. Ο κόσμος δεν μπορει να πληρώσει άλλα χαράτσια. Είμαστε υπέρ της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΒΟΑΚ. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση για έναν ΒΟΑΚ χωρίς διόδια".

Απαντώντας ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: "Η θέση η δική μας είναι ότι οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρχει μια ειδική μεταχείριση για τους μόνιμους κατοίκους. Κι εμείς πρέπει να πιέσουμε να μην μπουν διόδια. Αλίμονο να μην πιστεύουμε έναν Κρητικό πρωθυπουργό. Μακάρι να γίνει αυτό το αναπτυξιακό έργο. Η πίεση μας είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και προς τη Σητεία".
"Ειπώθηκε ότι οι τρεις πηγές χρηματοδοτησεων θα είναι τα Ομόλογα, το ΕΣΠΑ και τα διόδια των Αθηνών", συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μερωνιανάκης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την μη σύνδεση του δρόμου της Μεσαράς με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

"Το Υπουργείο εχει αναθέσει μια μελέτη. Η πίεση η δική μας είναι η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης για τη σύνδεση της Μεσσαρας με το νέο αεροδρόμιο. Χρειάζεται άμεσα να ολοκληρωθει η μελέτη και να βρεθεί η χρηματοδότηση, πιθανόν και από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα", ανέφερε

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ