Ένα lockdown στο Ηράκλειο... που άργησε μία εβδομάδα

Αποδείχθηκε ότι το lockdown μόνο στο δήμο Ηρακλείου ήταν μία τρύπα στο νερό

Από την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε εκφράσει τις απορίες και τις ενστάσεις μας αναφορικά με την -τότε- απόφαση να "κοκκινίσει" μόνο ο δήμος Ηρακλείου. Μία εβδομάδα μετά και χωρίς επί της ουσίας να παρουσιαστεί βελτίωση σε κάτι, έγινε το αναμενόμενο με τη νέα απόφαση: lockdown σε όλο το νομό. Διορθώθηκε το λάθος, μία εβδομάδα μετά.

Το θέμα δεν είναι αν τελικά πάρθηκε η σωστή απόφαση, αλλά με ποια κριτήρια πάρθηκε η απόφαση της περασμένης Παρασκευής που αφορούσε μόνο το δήμο Ηρακλείου. Τις προηγούμενες μέρες ο Κώστας Μπογδανίδης έγραφε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατόν να κλείνεις (μόνο) το δήμο Ηρακλείου αφήνοντας «ανοιχτούς» τους όμορους δήμους, να ενθαρρύνεις…τον χαμό στην ενδοχώρα όταν γνωρίζουμε πια ότι οι πολλοί νοσηλευόμενοι είναι από τα χωριά όπου δυστυχώς συνεχίζονται επαφές, ο συγχρωτισμός και μη τήρηση των μέτρων".

Από την αρχή της, λοιπόν, η απόφαση ήταν λάθος. Διότι το πρόβλημα, αποδεδειγμένα, είναι στην ενδοχώρα, ουχί στον αστικό ιστό. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, όχι μόνο στον αστικό ιστό. Και σίγουρα το πρόβλημα στην ενδοχώρα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αστικό ιστό.

Το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση που περιμέναμε και την είχατε διαβάσει πρώτοι στο Cretalive. "Κόκκινος" όλος ο νομός Ηρακλείου, τσάμπα η ταλαιπωρία για τους δημότες την προηγούμενη εβδομάδα, "μία τρύπα στο νερό" όπως ακριβώς γράφαμε προσπαθώντας να κατανοήσουμε την αρχική απόφαση. Η ζημιά έγινε και το κόστος στο ψυχολογικό κομμάτι των πολιτών για ακόμα μία φορά ήταν μεγάλο. 

Να σας θυμίσουμε ότι στο επίπεδο Β (δηλαδή στις περιβόητες «κόκκινες» περιοχές που βρίσκεται πλέον ο νομός) ισχύουν επιπλέον τα εξής μέτρα:

* Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
τηλεκπαίδευση για τα λύκεια

* πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

* λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και

* κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Βέβαια, καλό είναι να περιμένουμε και το σχετικό ΦΕΚ που λογικά θα βγει μέσα στο σαββατοκύριακο και θα ενημερώνει ξεκάθαρα για τα μέτρα. Αν δηλαδή θα έχουμε τα ίδια ή αν θα υπάρξουν αλλαγές.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ