Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός παιδιών;

Newsroom
Newsroom

Η απάντηση που δίνει ένας οικονομολόγος και τι πιστεύουν οι περισσότεροι σε Ευρώπη και ΗΠΑ σύμφωνα με έρευνες γνώμης.

Οι περισσότεροι θα έλεγαν πως δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα του τίτλου. Ο αριθμός των παιδιών που είναι “ιδανικός”, εξαρτάται μάλλον από το πώς φαντάζεται τη ζωή του ένα ζευγάρι, που θέλει να κάνει οικογένεια, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας και το επίπεδο ευημερίας του.

Ο Μπράιαν Κάπλαν, οικονομολόγος και πατέρας, πιέστηκε ωστόσο από τον Atlantic να δώσει μία απάντηση. «Θα έλεγα ότι ο ιδανικός αριθμός υπάρχει για κάθε οικογένεια, αλλά αλλάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων γονέων» ήταν η αρχική απάντηση που έδωσε, αλλά δεν ικανοποίησε τον δημοσιογράφο. Ήθελε κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Έαν εξετάσουμε το τυπικό επίπεδο επιθυμίας του μέσου Αμερικανού για παιδιά και το προσαρμόσουμε στις συνθήκες ζωής του, τότε θα έλεγα ότι η απάντηση είναι 4 παιδιά».

Τέσσερα παιδιά έχει και ο ίδιος ο Κάπλαν, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι η προσωπική του εμπειρία μόνο που τον οδηγεί σε αυτή την απάντηση. Η έρευνά του για το τι σημαίνει να είσαι γονιός, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο του Selfish Reasons to Hae More Kids-  είναι αυτή που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με αρκετά αδέλφια μπορούν να επιτύχουν περισσότερα στη ζωή. Μάλιστα σημειώνει πως δεν είναι παράγοντες όπως το ιδιωτικό σχολείο ή το φορτωμένο εξωσχολικό πρόγραμμα εκείνοι που θα συμβάλλουν στη μελλοντική επαγγελματική επιτυχία ή ευτυχία τους.

Ο Κάπλαν τονίζει ότι πολλοί γονείς προσθέτουν αχρείαστα βάρη για τους ίδιους στο μεγάλωμα των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν πάνω από ένα ή δύο από άποψη χρόνου ή οικονομικής δυνατότητας. Στην πραγματικότητα ο χρόνος που αφιερώνεις μπορεί να είναι σχεδόν ο ίδιος – αφού πολλές δραστηριότητες, στιγμές διασκέδασης ή χαλάρωσης  τις μοιράζεσαι με όλα τα παιδιά ταυτόχρονα- ενώ και τα έξοδα δεν πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Δεν συμφωνούν όλοι με τη θέση του Κάπλαν. Μία πρόσφατη έρευνα στην Ευρώπη, που επικαλείται ο Atlantic, υποστηρίζει ότι ο «μαγικός αριθμός» είναι τα 2 παιδιά, αναφέροντας μάλιστα πως ένα τρίτο ή τέταρτο παιδί δεν φέρνει στους γονείς περισσότερη χαρά (ούτε πάντως και περισσότερους πονοκεφάλους).

Στις ΗΠΑ περίπου το ήμισυ των ενηλίκων πιστεύουν ότι τα 2 παιδιά είναι ο ιδανικός αριθμός, σύμφωνα με έρευνα του Gallup, ενώ περίπου 26% δηλώνει ότι είναι 3 παιδιά. Τα δύο παιδιά κυριαρχούν ως απάντηση και στις έρευνες της Gallup ανά την Ευρώπη.

Το ιδανικό των 2 παιδιών έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το τι ίσχυσε πριν από μισό και πλέον αιώνα. Το 1957 μόλις το 20% των Αμερικανών πίστευαν ότι η ιδανική οικογένεια έχει δύο παιδιά, ενώ το 71% δήλωναν ότι έχει 3 ή περισσότερα παιδιά. Αυτό έχει βεβαίως να κάνει με το πώς αλλάζουν οι ανάγκες μας και τα όσα θέτουμε ως προτεραιότητα στη ζωή μας.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ