Η πορεία των σχεδίων βελτίωσης, στη Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία των σχεδίων βελτίωσης, στη Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ στα σχέδια βελτίωσης αναδεικνύουν με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Σταύρου Αραχωβίτη.

«Το πανάκριβο «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, μεταξύ άλλων, και του αγροτικού κόσμου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που αποδεικνύει όχι μόνο άγνοια, αλλά και αδιαφορία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2019, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σχετικό αίτημα, άνοιξε τη δυνατότητα χρήσης προγραμματικής υπερδέσμευσης ύψους 1.325.000.000 ευρώ (23,6% της δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – Π.Α.Α. 2014 – 2020), για το σύνολο του Π.Α.Α. 2014 – 2020. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόταν και η υπερδέσμευση για το υπομέτρο 4.1 για «ιδιωτικές επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», τα γνωστά σχέδια Βελτίωσης,  ύψους 300 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο νέος προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την κατανομή της υπερδέσμευσης, διαμορφώθηκε στα 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο του 2019 είχε ήδη συσταθεί το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), το οποίο είχε κριθεί από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν το κομβικό εργαλείο για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας για την ένταξη των αγροτών κυρίως στα Σχέδια Βελτίωσης.

Ένα χρόνο μετά, η πορεία υλοποίησης και του υπομέτρου 4.1 αλλά και του Ταμείου, παρουσιάζουν χαρακτηριστική στασιμότητα. Ούτε το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μπορεί να υποδεχθεί τα αιτήματα πληρωμών των αγροτών αλλά ούτε και το Ταμείο έχει γίνει λειτουργικό, παραμένοντας στα χαρτιά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ